Beaucastel

Vorige week proefde ik een mooie selectie wijnen van de familie Perrin, eigenaar van het wereldvermaarde Château de Beaucastel, een topkasteel in de appellatie Châteauneuf-du-Pape. Eindelijk mag ik wel zeggen want deze topdegustatie werd maar liefst tweemaal uitgesteld om de gekende redenen…

VVS

De organisatie was in handen van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers en verliep zoals gebruikelijk vlekkeloos. Ex-voorzitter Gido van Imschoot legde de contacten voor deze prestigieuze proeverij, een mooi orgelpunt na tien jaar voorzitterschap. De degustatie werd geleid door Maxime Simon, area sales director van de familie Perrin, de ideale ambassadeur om ons de familiekastelen en wijnen beter te leren kennen.

Château de Beaucastel

De familie Perrin verwierf wereldfaam met hun kasteel uit de regio Châteauneuf-du-Pape, één van de bekendste Franse appellaties, gelegen in het zuidelijke deel van de Rhônevallei. Gedurende een groot deel van de veertiende eeuw woonden de pausen in Avignon. Zij dronken de wijnen uit de lokale regio en de pauselijke associatie zegende de appellatie met een verwijzing in de benaming. Het Château, eigenlijk eerder een groot landhuis, dateert uit het midden van de zestiende eeuw. Toen kocht Pierre de Beaucastel in de buurt van Coudoulet een stuk grond met een schuur die hij ombouwde tot jachtverblijf. Zijn wapenschild is nog altijd terug te vinden op elke fles Château de Beaucastel. In 1697 werd Pierre de Beaucastel door Lodewijk XIV gepromoveerd tot “capitaine de la ville de Couthézon” als erkenning voor zijn bekering tot het katholicisme.

In het begin van de 20ste eeuw tastte de allesvernietigende druifluis phyloxera vastatrix de wijnstokken aan. De nieuwe eigenaar Jean-Baptiste Colbert liet de wijnstokken uitrukken en bouwde een bloeiend olijfoliebedrijf. Schoonzoon Pierre Perrin was wetenschapper en lag aan de basis van nieuwe wijngaarden. Zijn zoon Jacques is de legendarische figuur die de wijnen van Châteauneuf-du-Pape en Beaucastel op de kaart zette. Helaas overleed Jacques in 1978 aan kanker op de veel te jonge leeftijd van 57 jaar. Zijn zonen Jean-Pierre en Jacques, toen respectievelijk 34 en 24 jaar oud, zetten het beleid verder in dezelfde filosofie van hun vader.

 

Biodynamie

In de jaren vijftig was Jacques Perrin één van de eersten die biologische landbouwmethoden gebruikte voor zijn wijngaarden in Beaucastel. In 1974 stapte hij over op biodynamische methoden van Rudolf Steiner. Preparaten op basis van brandnetels, paardenstaart en kamille maakten hun intrede. Er werd rekening gehouden met de maankalender en in plaats van ziekten te bestrijden ging alle aandacht naar het versterken van het leven dat in de bodem bestaat. Toch vinden we nergens vermeldingen terug op het etiket. Een bewuste keuze omdat de termen biologisch en biodynamisch volgens de twee broers vaak worden gebanaliseerd.

Mistral

Wie de streek al heeft bezocht, heeft veel kans kennis gemaakt te hebben met de mistralwind die honderddertig dagen per jaar koude lucht uit het noorden blaast. Dit tempert de hoge temperaturen, en verlaagt de schimmeldruk in de wijngaarden. De keien, lokaal “galets” genoemd, slaan niet alleen de warmte om die ’s nachts terug te geven aan de wijnstokken maar zorgen er ook voor dat de grond onder de stenen ook vochtig blijft. Klimaat en bodem zijn zeer specifiek en de dertien verschillende druiven die op Beaucastel staan aangeplant vragen elk een specifieke opvolging en behandeling.

Meer weten over Châteauneuf-du-Pape: lees zeker ook het artikel van collega Peter Doomen: Châteauneuf-du-Pape: wijn met een geschiedenis – Doorbraak wijn

 

Voor u geproefd

Famille Perrin “Les Hauts de Julien » Vinsobres 2019

Diep intens kersenrode met hoge viscositeit en gekleurde tranen. Rijp zwart fruit in de neus, bramen en blauwe bosbessen. Na walsen toetsen van grafiet.

De wijn op basis van 50% syrah en 50% grenache kreeg een houtopvoeding van anderhalf jaar die zeker niet opvalt in de smaak. Het rijpe fruit blijft dominant in aroma én smaak. Lange afdronk en sappige structuur.

 

Gigondas Clos des Tourelles 2019

Kersenrode robe met medium viscositeit. In stilstaande fase vrij gesloten, pas na walsen rood fruit, kers, rode bes en een fijne kruidige toets. Volfruitig in de aanzet, beetje rasperig op de tong. Tannine dus duidelijk aanwezig, maar van het betere soort. Edele tannine die een mooi bewaarpotentieel belooft. Goed getypeerd en in vergelijking met andere Gigondas wijnen eerder de finesserijke stijl.

Coudoulet de Beaucastel Côtes-du-Rhône 2019

In tegenstelling tot wat velen denken, is dit niet de tweede wijn van Beaucastel. De druiven komen uit volledig aparte wijngaarden die de appellatie Côtes-du-Rône mogen dragen.

Licht kersenrode robe met medium viscositeit.

Zuiver en open in de neus met jong rood fruit, krieken, kers, vleugje alcohol in de neus.

Sappige aanzet, kan perfect jong gedronken worden.

Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2012

Duidelijk evolutie merkbaar in de oranje rand, medium viscositeit.

Het primaire fruit heeft plaats gemaakt voor tertiaire toetsen: kreupelhout, bosgeuren, aardse impressie.

Complexe smaakstructuur, geschakeerd en gelaagd. Knappe ondersteunende aciditeit die de wijn in de smaak veel jonger doet overkomen. Lange finale met licht bittertje in de afdronk.

Wouter De Nul