Il Corniale

Il Corniale

Het wijnhuis Il Corniale is gelegen in het pittoreske dorpje Montaione in het hart van Toscane, omringd door schilderachtige heuvels.  Montaione ligt op 15 km van San Gimignano, beroemd over de hele wereld om zijn torens en is op ongeveer 50 km gelegen van de beroemde Toscaanse kunststeden Florence, Pisa en Siena.

20 hectare

De geschiedenis van Il Corniale is begonnen in 1973, toen vader Bibbiani Aldemaro, nu 86 jaar oud, een oude vervallen boerderij met 20 hectare grond kocht, er met zijn gezin introk en onmiddellijk de eerste wijngaarden aanplantte.  Grootvader Aldemaro helpt nu nog steeds op de wijngaard waar hij kan.

In het jaar 2000 namen de kinderen van Aldemaro, Maurizio en Marisa, het bedrijf over en kochten ze nog verschillende terreinen bij waarop nieuwe wijngaarden en olijfboomgaarden werden aangeplant.  Momenteel heeft Il Corniale de volgende druivensoorten aangeplant: Sangiovese, Ciliegiolo, Syrah, Cabernet, Merlot, Chardonnay, Vermentino, Malvasia Bianca en Trebbiano.  Deze druivensoorten gebruiken ze onder meer om een overheerlijke Chianti te maken.

Biologisch

De familie Bibbiani heeft altijd geloofd in het respecteren van de biodiversiteit en in niet-invasieve landbouw in haar wijngaarden en olijfboomgaarden. Zo gebruiken ze pesticiden noch kunstmeststoffen die schadelijk zijn voor mens en natuur.  De werkzaamheden tussen de wijnranken en de olijfboomgaarden gebeuren allen met de hand. In 2010 verkreeg Il Corniale hun bio-certificaat. 

Als je door de wijngaarden van Il Corniale loopt, zie je zo het verschil met een wijngaard waarop men op traditionele wijze te werk gaat. De wijngaarden zitten vol met leven. Langs alle kanten bemerk je wegschietende hagedissen, diverse vogels, vlinders…

Agriturismo

Sinds 1981 is de familie Bibbiani naast de landbouwactiviteiten, ook met een agriturismo begonnen. Ze waren hierbij één van de eersten die begonnen met toeristen op een boerderij te ontvangen. Hiervoor werd de boerderij volledig gerenoveerd en werden er zeven comfortabele appartementen geïnstalleerd. Voor deze agriturismo verwijzen wij graag naar de website www.agriturismobibbiani.it. Ook huisdieren zijn welkom.

Fotogalerij