Nieuws

  • Mondig met wijn
    online wijncursus Vlaamse Wijngilde
  • Champagne: de vroege geschiedenis
    De vroege geschiedenis van Champagne kun je in drie golven opdelen, waarbij achtereenvolgens de Romeinen, de Franken en de abdijen een rol hebben gespeeld.
  • Wijn openen en ‘m dan bewaren
    Wijn, eenmaal geopend, verliest snel aan smaak. Hoe bewaar je je kelderschat nog dagen na ontkurken?
  • Wild van wijn
    Wild van wijn
  • Van champagne tot afgewerkt product
    Van zodra champagne champagne is, is de kous af. Of niet? Maak kennis met de wondere wereld van de remuage, het degorgeren en de habillage.
  • Limoux en Hertog Jan
    Een terugblik op een prachtige proeverij in Limoux na de internationale veiling “Toques et Clochers”. De keuken stond onder supervisie van… U raadt het: Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan.
  • Hertog Jan: eindelijk weer open!
    Kan een toprestaurant zichzelf heruitvinden? Evident is het allerminst. Maar eenvoud is nooit eenvoudig.
  • Verkiezen West-Vlamingen Limburgse wijnen?
    Jaarlijks verkiezen de Vlaamse Sommeliers de beste wijn uit eigen contreien. Hoe verloopt die wedstrijd precies, en wie zijn de winnaars van de editie 2021?
  • Tenuta Kornell Alto Adige – Südtirol
    Florian Brigl maakt met een jong dynamisch team moderne loepzuivere wijnen in het eeuwenoude familiedomein van zijn voorouders. Of hoe oenologisch inzicht en moderne vinificatie garant staan voor een topkwaliteit met respect voor de traditionele druiven.
  • Champagne en de négociant: de grote spelers
    De grote economische kracht van Champagne zijn de ‘huizen’. Maar leveren ze ook de beste champagnes?
  • Wijn van STING
    Trudie Styler, de echtgenote van Sting, was al een tijdje op zoek naar een vaste stek in het mooie Italiaanse Toscane. Niet ver van Firenze vond zij een groot landgoed met een palazzo uit de 16de eeuw, helaas in verwaarloosde toestand maar met een schitterend potentieel.
  • Wijn, de zon op flessen getrokken!
    Een wijnmaker is iemand die de zomer op flessen trekt. Maar wat als het een rotzomer is zoals 2021? Wat dan gedaan?
  • Champagne crémant, pardon perle
    De naam ‘crémant’ mag sinds 1994 niet meer gebruikt worden om een licht mousserende wijn uit de Champagne aan te duiden. Waarom niet? En wat kwam ervoor in de plaats?
  • Champagne: de jaarlijkse groeicyclus
    Wijnbouw is in de eerste plaats landbouw en dus hard werk. Hard werk dat hopelijk beloond wordt met een mooie oogst van gezonde en rijpe druiven…
  • Bomaanslag in Bordeaux
    De vaandeldragers van de appellatie dropten een bommetje in Bordeaux… maar waarom?
  • De wijntrots van Maaseik
    Volgend jaar staan er 20 kaarsjes op de verjaardagstaart van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik. Met zoveel jaren op de teller mogen Karel Henckens en zijn echtgenote Tine zich tot de pioniers van de Belgische wijnbouw rekenen.
  • Rode zomerwijnen die je niet verwacht
    Zeven onbekende rode druiven. Zeven keer een schot in de roos op een zomers terras. Bij een barbecue. Of gewoon om in de tuin te genieten met vrienden.
  • Wijn bij de mosselen
    Ik heb de indruk dat ze er elk jaar vroeger mee afkomen. De vakantie is nog maar net ingezet en daar komt het zwarte goud uit Yerseke waar wij Belgen zo verzot op zijn. Maar welke wijn kiezen we bij die dampende pot heerlijke verse mosselen?
  • Champagne: op bezoek in de Aube
    Op bezoek in de felbevochten Aube. Voor elk wat wils!
  • Vlaamse overheid koopt wijnkasteel
    Het pittoreske kasteeltje van Leut, bijgenaamd Vilain XIIII, komt in handen van de Vlaamse overheid. Maar weinigen weten dat hier ook een wijnmakerij gevestigd is…
  • Wijnbouw in Wallonië in de lift
    Ook bezuiden de taalgrens leeft de wijnbouw. Via een grensoverschrijdend opleidingsprogramma krijgen beginnende wijnbouwers bovendien extra stimulansen.
  • Champagne: de tweede gisting op fles
    Het belang van de tweede gisting op fles en vooral de rijping sur lie voor mousserende kwaliteitswijn kan nauwelijks worden overschat. Maar hoe zit dit precies in elkaar?
  • Nieuwe druiven in Bordeaux
    Tasting Bordeaux UGCB 2018
  • Pinot meunier: stilaan weer in zwang
    Stilaan krijgt de champagnewereld weer respect voor de pinot meunier, het werkpaard onder de champagnedruiven. Maar waarom?
  • De Languedoc: ook vakantie voor wijnliefhebbers
    Een droomregio voor wie houdt van zon, cultuur en lekkere maar betaalbare wijn.
  • Rode wijn op uw terras?
    De horecaterrassen lopen stilaan goed vol en de aangename vroege zomertemperaturen zorgen voor een stijgend verbruik van mousserend, wit en rosé. Toch krijg ik elk jaar opnieuw de vraag van klanten of er ook rode wijnen geschikt zijn voor de zomer. Uiteraard! Of wat had u gedacht…
  • Muscadet: unieke druif met bewaarpotentieel
    Ik zeg al jaren in mijn wijnclub dat we beter in de wijnkelder een nisje voorzien voor witte wijnen om op termijn te kunnen vaststellen wat de invloed is van flesrijping op de wijn. Akkoord, het resultaat zal niet altijd positief zijn, maar de soms onverwachte aangename verrassingen maken de wijnliefhebber dolgelukkig. Vorige week was het weer zover…
  • De klimaatverandering in Champagne
    Voor de Champenois is de klimaatverandering een gegeven. De gemiddelde oogstdatum is 18 dagen vervroegd in de afgelopen dertig jaar. Hoe gaan de Champenois daarmee om? Verrassend vernieuwend, zo blijkt!