Nieuws

  • Het beste wat we te bieden hebben
    De Vereniging van Vlaamse Sommeliers kiest jaarlijks de beste wijnen uit eigen streken. In 2022 was dat een verhaal van veel veelzijdigheid, en nogal wat verrassingen.
  • Sicilië – een boeiend reisverslag (3)
    Net terug van een deugddoende vakantie in Sicilië wil ik jullie graag een stukje laten meegenieten van een eiland vol tegenstellingen, maar met een hart voor gastronomie, pure ingrediënten, verrukkelijke olijfolie en natuurlijk… WIJN!
  • Ataraxia: een serene toestand
    Ataraxia: is het de wijnhemel op aarde? of een goede kopie van de Loire en Bourgogne?
  • Champagne proeven
    Champagne is vooreerst een wijn, dus moet je hem ook zo behandelen. Maar hoe proef je champagne? Op ontdekking!
  • Marquise de Moulbaix: van moord tot wijngaard
    Op de plaats waar de kasteelvrouw in 1889 op mysterieuze wijze omkwam, verrees in 2016 een wijngaard. De eerste oogst (2020) is uiterst beloftevol…
  • Autochtone druiven in Slovenië
    Slovenië schurkt zich in het noorden tegen Oostenrijk aan en in het zuiden tegen Italië. Het weet het beste van die beide wijnculturen te verenigen met een aantal lokale druiven. Een ontdekking!
  • Champagne: zoeter dan droog
    Rich millesimé, één van de weinige écht zoete champagnes die af en toe gemaakt wordt.
  • Sicilië – een boeiend reisverslag (2)
    Net terug van een deugddoende vakantie in Sicilië wil ik jullie graag een stukje laten meegenieten van een eiland vol tegenstellingen, maar met een hart voor gastronomie, pure ingrediënten, verrukkelijke olijfolie en natuurlijk… WIJN!
  • Champagnedruiven: de verdwenen rassen
    Behalve de drie grote druiven van champagne en de vier kleine, groeiden er in de streek vele andere. Aan eentje is een speciaal verhaal verbonden…
  • Sicilië – een boeiend reisverslag (1)
    Net terug van een deugddoende vakantie in Sicilië wil ik jullie graag een stukje laten meegenieten van een eiland vol tegenstellingen, maar met een hart voor gastronomie, pure ingrediënten, verrukkelijke olijfolie en natuurlijk… WIJN!
  • Bloei en Renaissance van Champagne
    Toen de Romeinen Champagne verlaten hadden en de abdijen een grote rol begonnen te spelen, was Champagne klaar voor een bruisende renaissance die zou duren tot aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.
  • Vakanties beleven dichtbij, maar toch in het teken van wijn?
    Waarom zou je duizenden kilometers rijden als het in enkele honderden kan? Eersteklas wijnbouwers vind je ook vlakbij, en Gido weet er alles van…
  • Grüner Veltliner: Oostenrijks trots
    Grüner veltliner is zowat synoniem voor witte wijn uit Oostenrijk. Een boeiende druif om te leren kennen!
  • Droger dan droog
    Brut is een geuzennaam. Maar kan het nog straffer? Zeker! Extra brut en brut zéro dienen zich aan. Of het altijd gebalanceerd is?
  • Goretti, familiedomein uit Umbrië
    Fantastische wijnontdekkingen uit het groene hart van Italië
  • Barbera, altijd feest!
    Hoge zuren, weinig tannine en toch een ongelooflijk bewaarpotentieel!
  • Boekbespreking: Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard
    Het nieuwste boek van succesauteur Gido Van Imschoot verleidt je om erop uit te trekken. Niet naar verre bestemmingen, maar naar wijnoorden op hooguit enkele uurtjes rijden. Een bespreking.
  • Champagne: het aanplanten van een wijngaard
    Een wijngaard aanleggen lijkt simpel, maar de keuze van de druif, de kloon, de onderstok en de vermenigvuldigingsmethode maakt dat de wijnbouwer zorgvuldig te werk moet gaan.
  • Minnegoed haalt TOP van Zuid-Afrika naar Vlaanderen
    Niet te missen event op zondag 3 juli: kom topwijnen proeven uit het nieuwe Zuid-Afrika!
  • De ontwikkeling van de champagnemethode
    Meer dan twee eeuwen waren nodig om de champagnemethode te vervolmaken. Een boeiend tijdsgewricht tussen de zeventiende en de negentiende eeuw vertelt het verhaal…
  • Sulfiet in wijn maakt hoofdpijn?
    Van wijn met sulfiet krijg je hoofdpijn, wordt nogal eens gezegd. Maar klopt dat? En waarom zit er dan sulfiet in wijn?
  • Ontspannen in de Marnevallei
    De Marnevallei mag dan niet zo bekend zijn als die van de Loire, de streek heeft heel wat te bieden.
  • Michelin zorgt voor hoogspanning
    Michelin laat de gastronomische levensgenieter heel wat nieuwe adresjes ontdekken in de nieuwe gids 2022
  • Chenin, de druif die naar hond smaakt
    Wijn die naar natte hond smaakt? Het verhaal van een miskende druif die een revolutie doormaakte.
  • Reservewijnen in Champagne
    Reservewijnen zijn één van de elementen die champagne uniek maken in de wereld van mousserende wijnen. Maar waarom in feite?
  • 20 jaar Ruffus
    Ruffus, pionier van de Waalse mousserende wijn, blaast twintig kaarsjes uit.
  • Oenotoerisme in de Westhoek
    Het oenotoerisme in eigen land groeit zoals nooit tevoren. In de Westhoek schieten de initiatieven als paddenstoelen uit de grond.
  • Nebbiolo van het betaalbare type
    De beste nebbiolo is duur en geef je best jaren kelderrust. Maar bestaan er ook betaalbare en jong te genieten nebbiolo’s?