Nieuws

  • Wijn bij de mosselen
    Ik heb de indruk dat ze er elk jaar vroeger mee afkomen. De vakantie is nog maar net ingezet en daar komt het zwarte goud uit Yerseke waar wij Belgen zo verzot op zijn. Maar welke wijn kiezen we bij die dampende pot heerlijke verse mosselen?
  • Champagne: op bezoek in de Aube
    Op bezoek in de felbevochten Aube. Voor elk wat wils!
  • Vlaamse overheid koopt wijnkasteel
    Het pittoreske kasteeltje van Leut, bijgenaamd Vilain XIIII, komt in handen van de Vlaamse overheid. Maar weinigen weten dat hier ook een wijnmakerij gevestigd is…
  • Wijnbouw in Wallonië in de lift
    Ook bezuiden de taalgrens leeft de wijnbouw. Via een grensoverschrijdend opleidingsprogramma krijgen beginnende wijnbouwers bovendien extra stimulansen.
  • Champagne: de tweede gisting op fles
    Het belang van de tweede gisting op fles en vooral de rijping sur lie voor mousserende kwaliteitswijn kan nauwelijks worden overschat. Maar hoe zit dit precies in elkaar?
  • Nieuwe druiven in Bordeaux
    Tasting Bordeaux UGCB 2018
  • Pinot meunier: stilaan weer in zwang
    Stilaan krijgt de champagnewereld weer respect voor de pinot meunier, het werkpaard onder de champagnedruiven. Maar waarom?
  • De Languedoc: ook vakantie voor wijnliefhebbers
    Een droomregio voor wie houdt van zon, cultuur en lekkere maar betaalbare wijn.
  • Rode wijn op uw terras?
    De horecaterrassen lopen stilaan goed vol en de aangename vroege zomertemperaturen zorgen voor een stijgend verbruik van mousserend, wit en rosé. Toch krijg ik elk jaar opnieuw de vraag van klanten of er ook rode wijnen geschikt zijn voor de zomer. Uiteraard! Of wat had u gedacht…
  • Muscadet: unieke druif met bewaarpotentieel
    Ik zeg al jaren in mijn wijnclub dat we beter in de wijnkelder een nisje voorzien voor witte wijnen om op termijn te kunnen vaststellen wat de invloed is van flesrijping op de wijn. Akkoord, het resultaat zal niet altijd positief zijn, maar de soms onverwachte aangename verrassingen maken de wijnliefhebber dolgelukkig. Vorige week was het weer zover…
  • De klimaatverandering in Champagne
    Voor de Champenois is de klimaatverandering een gegeven. De gemiddelde oogstdatum is 18 dagen vervroegd in de afgelopen dertig jaar. Hoe gaan de Champenois daarmee om? Verrassend vernieuwend, zo blijkt!
  • Wijnbouw in Vlaanderen en Wallonië: de cijferkermis
    Wijnbouw in Vlaanderen en Wallonië, betekent dat wat? En hoe groot is het verschil tussen beide streken?
  • Champagne: de Côte des Blancs
    Onder kenners is de Côte des Blancs van Champagne een begrip. Een tripje van noord naar zuid, met telkens de belangrijkste producenten.
  • De wijnmarkt in coronatijden
    Is alles kommer en kwel voor de wijnhandel in deze coronatijden? Hoewel vele handelaars hun verkoop serieus hebben zien teruglopen, zijn er toch wat lichtpuntjes en zelfs meer te bespeuren.
  • Benguela Cove
    Een paar maanden geleden proefde ik met het selectieteam van Minnegoed Wines de wijnen van dit prachtige domein in Walker Bay. Reizen zat er toen niet in, maar een Zoom-tasting met Johann Fourie, de wijnmaker van Benguela Cove in Zuid-Afrika, behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden.
  • Citytrip Reims en omgeving
    Binnenkort mogen we weer reizen! Een citytrip Reims biedt voor elk wat wils: van cultuur tot natuur, en uiteraard de nodige delicatessen. Het hoeven zelfs niet altijd bubbels te zijn.
  • Ribera del Duero, het Spaanse Bourgogne
    Als je de kaart van Ribera del Duero van west naar oost 180 graden draait, krijg je Bourgogne van noord naar zuid.
  • Hugo Bernar en de biowijnbouw
    Naar aanleiding van het overlijden van Hugo Bernar een bespreking van biowijnbouw in onze contreien.
  • Sherry: de mythe van de gekruiste paal
    Sherry wint meer en meer aanzien bij de échte wijnliefhebber. Een overzicht van de stijlen, met nadruk op de meest geheimzinnige: de palo cortado.
  • Belgische trots
    De Clos d’Opleeuw van Peter Colemont plaatste de Belgische wijn op een internationaal podium. Wij mogen best trots zijn op deze topwijn die niet alleen in Belgische sterrenrestaurants op de wijnkaart staat, maar ook gereputeerde sommeliers weet te overtuigen in Duitsland, Oostenrijk, zelfs Japan en Singapore.
  • Champagne serveren
    Champagne serveren: ook doorgewinterde wijnliefhebbers durven al eens klungelen. Leer de truukjes van een pro.
  • Bordeaux, nieuwe stijl
    Jonge wijnbouwers in Bordeaux gooien het roer om. Monocépages, fruitige wijnen om jong te drinken, sexy etiketten. Een gesprek met Bordeauxbaas Bernard Farges.
  • Pomerol uit de ruimte
    Zou een wijn die in de ruimte verbleven heeft, anders smaken dan eentje uit een aardse kelder? En welk wetenschappelijk belang heeft dat?
  • Champagne: pinot noir
    Pinot noir: de aristocraat onder de druiven speelt ook in Champagne een hoofdrol. Ontdek hier de kwaliteiten van deze nukkige despoot.
  • Zuid-Afrikaans kroonjuweel
    Zuid-Afrikaans kroonjuweel. Zo mogen we Delaire Graff best noemen.
  • Welke wijn drinken we bij asperges?
    Voor culinaire lekkerbekken zit er een fantastisch seizoen aan te komen. In Duitsland spreekt men van de “Spargelzeit” of het seizoen van de asperges, het witte goud waar ook onze Vlaamse zanderige bodems uitermate geschikt voor zijn.
  • José Lemahieu wordt ereburger Heuvelland (luik 3)
    José Lemahieu werd ingehuldigd als ereburger van het Heuvelland. Martin Bacquart van wijndomein Entre Deux Monts licht toe wat José zijn verdienste is voor de wijnbouw in het Heuvelland.
  • Champagne: de strijd op drie fronten – oorlog, fraude en de druifluis
    Fraude, oorlog en venijnige beestjes zijn van alle tijden. Begin vorige eeuw nekten ze bijna de wijnbouw in de champagnestreek. Ontdek hier hoe dat kwam.