Nieuws

  • Champagne: de Côte des Blancs
    Onder kenners is de Côte des Blancs van Champagne een begrip. Een tripje van noord naar zuid, met telkens de belangrijkste producenten.
  • De wijnmarkt in coronatijden
    Is alles kommer en kwel voor de wijnhandel in deze coronatijden? Hoewel vele handelaars hun verkoop serieus hebben zien teruglopen, zijn er toch wat lichtpuntjes en zelfs meer te bespeuren.
  • Benguela Cove
    Een paar maanden geleden proefde ik met het selectieteam van Minnegoed Wines de wijnen van dit prachtige domein in Walker Bay. Reizen zat er toen niet in, maar een Zoom-tasting met Johann Fourie, de wijnmaker van Benguela Cove in Zuid-Afrika, behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden.
  • Citytrip Reims en omgeving
    Binnenkort mogen we weer reizen! Een citytrip Reims biedt voor elk wat wils: van cultuur tot natuur, en uiteraard de nodige delicatessen. Het hoeven zelfs niet altijd bubbels te zijn.
  • Ribera del Duero, het Spaanse Bourgogne
    Als je de kaart van Ribera del Duero van west naar oost 180 graden draait, krijg je Bourgogne van noord naar zuid.
  • Hugo Bernar en de biowijnbouw
    Naar aanleiding van het overlijden van Hugo Bernar een bespreking van biowijnbouw in onze contreien.
  • Sherry: de mythe van de gekruiste paal
    Sherry wint meer en meer aanzien bij de échte wijnliefhebber. Een overzicht van de stijlen, met nadruk op de meest geheimzinnige: de palo cortado.
  • Belgische trots
    De Clos d’Opleeuw van Peter Colemont plaatste de Belgische wijn op een internationaal podium. Wij mogen best trots zijn op deze topwijn die niet alleen in Belgische sterrenrestaurants op de wijnkaart staat, maar ook gereputeerde sommeliers weet te overtuigen in Duitsland, Oostenrijk, zelfs Japan en Singapore.
  • Champagne serveren
    Champagne serveren: ook doorgewinterde wijnliefhebbers durven al eens klungelen. Leer de truukjes van een pro.
  • Bordeaux, nieuwe stijl
    Jonge wijnbouwers in Bordeaux gooien het roer om. Monocépages, fruitige wijnen om jong te drinken, sexy etiketten. Een gesprek met Bordeauxbaas Bernard Farges.
  • Pomerol uit de ruimte
    Zou een wijn die in de ruimte verbleven heeft, anders smaken dan eentje uit een aardse kelder? En welk wetenschappelijk belang heeft dat?
  • Champagne: pinot noir
    Pinot noir: de aristocraat onder de druiven speelt ook in Champagne een hoofdrol. Ontdek hier de kwaliteiten van deze nukkige despoot.
  • Zuid-Afrikaans kroonjuweel
    Zuid-Afrikaans kroonjuweel. Zo mogen we Delaire Graff best noemen.
  • Welke wijn drinken we bij asperges?
    Voor culinaire lekkerbekken zit er een fantastisch seizoen aan te komen. In Duitsland spreekt men van de “Spargelzeit” of het seizoen van de asperges, het witte goud waar ook onze Vlaamse zanderige bodems uitermate geschikt voor zijn.
  • José Lemahieu wordt ereburger Heuvelland (luik 3)
    José Lemahieu werd ingehuldigd als ereburger van het Heuvelland. Martin Bacquart van wijndomein Entre Deux Monts licht toe wat José zijn verdienste is voor de wijnbouw in het Heuvelland.
  • Champagne: de strijd op drie fronten – oorlog, fraude en de druifluis
    Fraude, oorlog en venijnige beestjes zijn van alle tijden. Begin vorige eeuw nekten ze bijna de wijnbouw in de champagnestreek. Ontdek hier hoe dat kwam.
  • Wijnoogst 2020: ondanks de pandemie
    Een beknopt overzicht van de -al dan niet – geslaagde wijnoogsten in Europa.
  • José Lemahieu kersvers ereburger Heuvelland (luik 2)
    José Lemahieu werd ereburger van het Heuvelland. Pieter Verheyde van Terminus laat zijn licht schijnen over de verdienste van José en over de plaats van de Heuvellandse wijn op de kaart.
  • Zuid-Italië, het nieuwe eldorado van de inheemse druiven
    “Is dat eigenlijk wel lekker, die wijn uit Zuid-Italië?” Uiteraard worden in Zuid-Italië ook prachtige wijnen gemaakt!
  • Biocultuur in Champagne
    Hoe bio is bio? En hoe bio kan champagne zijn, afkomstig uit een vochtig en koel klimaat? Links een klassiek maanlandschap, rechts een deel van hetzelfde perceel dat bio bewerkt wordt.
  • Hacer el vermut
    Er is een wereld van verschil tussen de grote (en goedkope) vermouths, meestal gemaakt van bulkwijn en kruidenextracten, en het originele ambachtelijke product. In Spanje is er nog een echte traditie rond deze versterkte en met kruiden gearomatiseerde wijn.
  • José Lemahieu: kersvers ereburger Heuvelland
    Wijngemeente Heuvelland besloot José Lemahieu het ereburgerschap toe te kennen. Wij werpen licht op José’s verdienste.
  • Over de veerkracht van een wijnsommelier
    Vorige vrijdag kreeg ik Ninofmedia over de vloer voor een interview.
  • Champagne bewaren
    Met de feestdagen een fles feestelijke bubbels gekregen, en je nu aan het afvragen of je die nog kunt bewaren? Zoek niet verder en ontdek hier welke champagne ook een bewaarwijn is.
  • Champagne Rosé
    Bij een beetje Valentijn hoort een lekkere champagnerosé. Maar hoe wordt die gemaakt en vooral: is het ook goede wijn?
  • Castigno, verborgen parel in de Languedoc
    In het Zuid-Franse dorpje Assignan dat er dertien jaar geleden zo goed als verlaten bij lag, realiseerden de West-Vlaamse ondernemer Marc Verstraete en zijn echtgenote Tine Claeys hun droom. In 2019 werd het koppel door DM Vino! uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year.
  • Drink rode wijn… tegen corona!
    Rode wijn is goed voor vanalles en nog wat. En nu lijkt onze lievelingsdrank ook nog corona te kunnen bestrijden. Of zit er meer achter?
  • Natuurwijnen
    Natuurwijnen werden in maart 2020 erkend. Of toch niet helemaal? Sedert 2020 mogen ‘Wijnen volgens de natuurlijke methode’ een label dragen.