Nieuws

  • De assemblage in Champagne: vrij, vrij, eindelijk zijn we vrij!
    Alles in Champagne is aan banden gelegd, behalve de assemblage. Een ware kunst en uiterst belangrijk voor de kwaliteit…
  • Pinot N(whar)
    Wijnliefhebbers koesteren de naam, maar het grote publiek heeft ze nog niet ontdekt. De wijnen van de Ahr zijn eigenzinnig, maar ze rijpen niet altijd zoals je zou verwachten. Een analyse.
  • Born in the USA
    Als we het hebben over wijn uit de Verenigde Staten komt onmiddellijk Californië in onze gedachten op. Nogal logisch want de Amerikaanse staat Californië is goed voor bijna negentig procent van de totale wijnproductie in de Verenigde Staten.
  • Chardonnay in Champagne
    Chardonnay is de bekendste druif ter wereld. Haar herkomst en heimat is Bourgogne, maar haar grootste aanplant ligt in Champagne.
  • Rioja: een opmerkelijke trend in een traditionele wijnstreek
    Zelfs in de oudste wijnstreek van Spanje ontsnapt de wijnbouwer niet aan trends. Maar leveren die ook meerwaarde?
  • Zuid-Afrikaans wijnfeest
    Speciaal voor het feest van de Vlaamse Wijngilde komen maar liefst vijf Zuid-Afrikaanse wijnbouwers naar België!
  • De industrialisatie van de champagnemethode
    Opschalen van een jaarproductie van 1 miljoen naar 300 miljoen flessen, hoe doe je dat? Door verregaande automatisering, natuurlijk. Ook in Champagne.
  • Botrytis: pest en zegen
    Kan rot ook edel zijn? In de wondere wereld van de wijn uiteraard wel!
  • Touraine
    Even inzoomen op de appellatie Touraine waar de historische Loirekastelen van de Franse koningen een prachtig decor vormen voor de wijngaarden met een grote verscheidenheid aan druivenrassen.
  • De consument van de wijnen van eigen bodem
    Ons land verdubbelde in enkele jaren de wijnproductie. Maar wie consumeert al dat lekkers, en wie zou het in de toekomst moeten drinken?
  • De oorspronkelijke wijnen van Champagne
    Wie de heerlijke bubbels uit Champagne kent, zou de originele wijnen uit de streek maar raar vinden. Wit noch rood, mousserend noch stil…
  • Château Bon Baron
    Dat de kwaliteit van onze wijnen van eigen bodem er jaar na jaar op vooruitgaat, is ondertussen geen geheim meer. De opwarming van het klimaat zorgde ook in 2022 voor een nooit geziene gezonde oogst met een perfecte sanitaire toestand en bovendien veel volume, wat in het verleden al eens kon tegenvallen…
  • Een tripje door de Côte des Blancs
    Een tripje naar Champagne? Waarom niet eens de Côte des Blancs bezoeken, waar je behalve champagne kopen nog heel wat leuke bezoekjes kunt brengen én lekker eten?
  • De hoogmis van Saint-Emilion
    Wijnen uit Bordeaux krijgen het moeilijk bij de Vlaamse wijnliefhebber die openstaat voor zowat de hele wereld. Het wat oubollige imago van overjaarse wijn met droogtrekkende tannine verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer het betere werk uit Saint-Emilion op tafel komt.
  • De ‘malo’: technisch truukje of meer dan dat?
    Het stimuleren of blokkeren van de ‘malo’ maakt het karakter van de wijn. Maar wat is de ‘malo’ en hoe zit dat effect juist?
  • Champagne, de moderne geschiedenis
    Nadat de druifluis verslagen was, de oorlogen beëindigd en de vrede tussen druiventelers en champagnehuizen gesloten, brak er een periode van voorspoed aan in de regio.
  • Boekbespreking De Gids van de Belgische Wijnen 2023
    Wijnen uit eigen contreien: zijn ze lekker? En welke hebben de beste verhouding prijs/kwaliteit? Niets beter dan een ervaren gids om je wegwijs te maken.
  • Wijn in de serre
    Op maandag 24 oktober organiseerde het CIVB of Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux een “Bordeaux Day” in de plantentuin in Meise. Na een aantal uitdagende jaren was het hoog tijd om het moderne Bordeaux in de kijker te zetten. Reden genoeg voor uw correspondent om op een zonnige maandagmorgen naar Meise te trekken.
  • De Doorbraak-redactie: witte wijndrinkende heren?
    Is de Doorbraakredactie bevolkt met oudere, witte, wijndrinkende heren? Een onderzoek.
  • YOLO
    Yolo is het acroniem voor de Engelstalige uitdrukking “you only live once”, vergelijkbaar met het Latijnse “carpe diem” of pluk de dag. Een goede wijnvriend vroeg mij zijn vijftigste verjaardag met een aantal intimi te vieren rond een feestdis met high-end wijnen. Een echte “night of the icons” dus… Daarvoor ben je bij wijnhandel Château Brillant natuurlijk aan het goede adres!
  • Culinair genieten in Champagne
    Zo verfijnd als champagne is, zo boers zijn de lokale gerechten. Maar hoe goed kun je eten in de Champagne? Lekker, zo blijkt.
  • Kan witte wijn rijpen?
    Witte wijn laten rijpen, wie doet dat nu? Inderdaad wordt de meeste witte wijn gemaakt voor snelle consumptie, maar er zijn ook uitzonderingen.
  • Portugese wijn in de Opera
    Wijn proeven van maar liefst negenentwintig Portugese wijnboeren in de Opera van Gent. Uw correspondent was graag ter plaatse!
  • Het beste wat we te bieden hebben
    De Vereniging van Vlaamse Sommeliers kiest jaarlijks de beste wijnen uit eigen streken. In 2022 was dat een verhaal van veel veelzijdigheid, en nogal wat verrassingen.
  • Sicilië – een boeiend reisverslag (3)
    Net terug van een deugddoende vakantie in Sicilië wil ik jullie graag een stukje laten meegenieten van een eiland vol tegenstellingen, maar met een hart voor gastronomie, pure ingrediënten, verrukkelijke olijfolie en natuurlijk… WIJN!
  • Ataraxia: een serene toestand
    Ataraxia: is het de wijnhemel op aarde? of een goede kopie van de Loire en Bourgogne?
  • Champagne proeven
    Champagne is vooreerst een wijn, dus moet je hem ook zo behandelen. Maar hoe proef je champagne? Op ontdekking!
  • Marquise de Moulbaix: van moord tot wijngaard
    Op de plaats waar de kasteelvrouw in 1889 op mysterieuze wijze omkwam, verrees in 2016 een wijngaard. De eerste oogst (2020) is uiterst beloftevol…