Nieuws

  • José Lemahieu kersvers ereburger Heuvelland (luik 2)
    José Lemahieu werd ereburger van het Heuvelland. Pieter Verheyde van Terminus laat zijn licht schijnen over de verdienste van José en over de plaats van de Heuvellandse wijn op de kaart.
  • Zuid-Italië, het nieuwe eldorado van de inheemse druiven
    “Is dat eigenlijk wel lekker, die wijn uit Zuid-Italië?” Uiteraard worden in Zuid-Italië ook prachtige wijnen gemaakt!
  • Biocultuur in Champagne
    Hoe bio is bio? En hoe bio kan champagne zijn, afkomstig uit een vochtig en koel klimaat? Links een klassiek maanlandschap, rechts een deel van hetzelfde perceel dat bio bewerkt wordt.
  • Hacer el vermut
    Er is een wereld van verschil tussen de grote (en goedkope) vermouths, meestal gemaakt van bulkwijn en kruidenextracten, en het originele ambachtelijke product. In Spanje is er nog een echte traditie rond deze versterkte en met kruiden gearomatiseerde wijn.
  • José Lemahieu: kersvers ereburger Heuvelland
    Wijngemeente Heuvelland besloot José Lemahieu het ereburgerschap toe te kennen. Wij werpen licht op José’s verdienste.
  • Over de veerkracht van een wijnsommelier
    Vorige vrijdag kreeg ik Ninofmedia over de vloer voor een interview.
  • Champagne bewaren
    Met de feestdagen een fles feestelijke bubbels gekregen, en je nu aan het afvragen of je die nog kunt bewaren? Zoek niet verder en ontdek hier welke champagne ook een bewaarwijn is.
  • Champagne Rosé
    Bij een beetje Valentijn hoort een lekkere champagnerosé. Maar hoe wordt die gemaakt en vooral: is het ook goede wijn?
  • Castigno, verborgen parel in de Languedoc
    In het Zuid-Franse dorpje Assignan dat er dertien jaar geleden zo goed als verlaten bij lag, realiseerden de West-Vlaamse ondernemer Marc Verstraete en zijn echtgenote Tine Claeys hun droom. In 2019 werd het koppel door DM Vino! uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year.
  • Drink rode wijn… tegen corona!
    Rode wijn is goed voor vanalles en nog wat. En nu lijkt onze lievelingsdrank ook nog corona te kunnen bestrijden. Of zit er meer achter?
  • Natuurwijnen
    Natuurwijnen werden in maart 2020 erkend. Of toch niet helemaal? Sedert 2020 mogen ‘Wijnen volgens de natuurlijke methode’ een label dragen.
  • Op een onbebouwd eiland
    De Middellandse Zee is het epicentrum van de wijnbouw. Ook de eilanden leveren hun bijdrage, en wel op een bijzondere manier.
  • Oogstrapport Zuid-Afrika 2020
    Een turbulent jaar met een zeer gunstig seizoen en hoog kwaliteitsniveau van de druiven
  • Champagne: aspecten van terroir
    De Champenois vertellen je graag dat hun ‘terroir’ zéér speciaal, zelfs uniek is. Maar klopt dat ook en zo ja, waarom?
  • Canarische wijnen
    In de all-in hotels op de Canarische Eilanden krijg je ze zelden geserveerd wegens ‘te duur’. Maar op de vulkanische eilanden vind je ook mooie, lokaal geproduceerde wijnen. Het is de moeite om ze te ontdekken.
  • L’Année Vin-Vin: twee straffe wijndames wuiven het graag uit!
    Bij het begin van 2021 blikken we even terug op wat een eersteklas wijnjaar had moeten worden: “vin-vin”. Het werd echter een koude douche…
  • Viré-Clessé – Laurent Huet
    Viré-Clessé – het zuiden van Bourgogne
  • Champagne: van druif tot wijn
    Druiven persen, is er ook maar iets gemakkelijker? Toch gelden er in Champagne meer dan 50 regels waaraan elke producent zich moet houden. Het doel? De best mogelijke kwaliteit sap verkrijgen…
  • Back to the wineroots
    Wijnbereiding evolueert, en ook daar geldt soms back to the roots. Sommige wijnmakers vinifiëren opnieuw in amforen.
  • Iedereen kan Proeven als een Pro
    Op een ander plan Toen ik vorige zomer kennis maakte met de Nederlandse wijnschrijver Cees van Casteren, vertelde hij me over zijn op handen zijnde project, namelijk een boek gewijd aan het proeven van wijn. Met het Wijnproef Werkboek van Jancis Robinson dacht ik dat zoiets al bestond. Toen ik dat opperde, bleek snel dat […]
  • Een woud aan tweelettercodes
    Hoe weet je met welk soort champagneproducent je te maken hebt? Sinds 1990 draagt elke fles champagne een nummer dat toelaat de fles te traceren. De eerste twee karakters van dat nummer zijn een code die je vertelt welk type champagneverkoper onder de fles schuil gaat. Het zegt ook iets over het traject dat de […]
  • Muscat de Noël
    Muscat de Noël, een geweldige primeur in de appellatie muscat de Rivesaltes.
  • Van wijn en hout
    Sedert eeuwen wordt wijn ‘opgevoed’, opgeslagen en vervoerd in houten vaten. Dat geeft bijkomende aroma’s en bewaarcapaciteit. Zullen die vaten met de tijd onveranderd blijven? Er wordt geëxperimenteerd met rechthoekige modellen.
  • Drie nieuwe wijnen onder €10
    We haalden 3 nieuwe wijnen onder €10 uit Italië. Klassewijnen voor een prijsje.
  • Oud Conynsbergh: een verrassende nieuwkomer
    Dat er in het Maasland of in het heuvelige Hageland aan wijnbouw wordt gedaan, is begrijpelijk. Maar in het Antwerpse Boechout? Een intrigerende nieuwkomer in het groeiende assortiment wijnen van eigen bodem.
  • Is Bordeaux uitgeteld?
    Bordeauxwijn, bij ons ooit de nummer één, krijgt klappen. De export naar België daalt ieder jaar. Wij gaan na hoe dat komt.
  • BSA: Brut Sans Année
    Brut Sans Année is tegelijk het paradepaardje én de betaalbaarste champagne van elke zichzelf respecterende producent. Is het daarom dat de Vlaming wereldkampioen is in de consumptie van BSA?
  • Vonkelwijn
    Wat een prachtige taal toch, dat Afrikaans… Melanie van der Merwe laat de koolzuurbelletjes “vonkelen” in het glas.