Nieuws

  • Blaufränkisch: een verrassend robuuste rode druif uit eerder koele klimaten
    Wijnliefhebbers beseffen al langer welke prachtige wijnen Blaufränkisch kan voortbrengen. Stilaan volgt ook het grotere publiek van wijnliefhebbers die de klassieke paden willen verlaten. Op ontdekking!
  • Alicante, ook bekend om zijn droge rode wijnen
    Hoewel de wijnregio Alicante het meest bekend is om zijn zoete Fondillonwijn, worden er ook prima droge wijnen gemaakt. Een verkenning.
  • Bordeaux in Brussels goederenstation
    Vorige week was het weer zover. De jaarlijkse hoogmis voor elke Bordeauxliefhebber vond plaats in maison de la poste in de prachtige gerestaureerde gare maritime, in het begin van de twintigste eeuw het grootste goederenstation van Europa.
  • Aligoté: in de Schaduw van Chardonnay
    Aligoté mag dan niet zo bekend zijn als Chardonnay, het is een verleidelijke en lekkere druif. Waar komt ze voor en hoe krijg je ze te proeven?
  • De Opkomst van Uruguay’s Tannatwijnen
    Tannat is het vlaggenschip van de Uruguyaanse wijnbouw. Maar waarom gedijt de druif daar zo goed? Een verkenning.
  • Bobal
    Vooral Portugal en Italië zijn bekend om hun onuitputtelijke reeks inheemse druiven. Toch zijn er ook in Spanje een aantal vaak “vergeten” druiven die het ontdekken waard zijn. Eéntje daarvan is de rode druif bobal.
  • Tournée Minérale
    Kun je op een wijnkundig verantwoorde manier meedoen aan de hype van de Tournée Minérale die na de feestdagen overal oplaait?
  • De ongefilterde waarheid over Attila Gere: authentiek Hongaars wijnvakmanschap
    Atilla Gere is wellicht de meest bekende naam van de Hongaarse wijnbouw. Maar waarom geniet dit domein zo’n faam? En kun je de wijnen ook proeven als je geen miljonair bent?
  • Parijs in een wijnbad
    Vorige week was het in Parijs maar liefst drie dagen verzamelen geblazen voor wijnprofessionelen van over heel de wereld.
  • Rias Baixas: een streek in opmars
    In het groene Spanje wordt mooie witte wijn gemaakt die in ons land sterk opkomt: de albarinho uit de Rias Baixas.
  • Garnaalkroketjes zonder weerga, én wijnen natuurlijk
    Een Vlaamse klassieker: kroketten van grijze Noordzeegarnalen. Hoe maak je ze en vooral: welke wijn serveer je erbij?
  • Feest met Hongarije
    Aan autochtone druiven geen gebrek in Hongarije. Furmint, kekfrankos, kadaraka… Niet alledaags maar wel het ontdekken waard!
  • Tien wine apps voor wijnliefhebbers
    Vivino kent ondertussen iedereen, maar er zijn veel meer leuke en nuttige wine apps te vinden. Een overzichtje als startpunt.
  • Sauvignon Blanc: De Essentie van Elegantie en Diversiteit
    Sauvignon blanc is een kameleon qua aroma’s. Hoe de druif zich gedraagt, hangt af van zowel natuurlijke als menselijke factoren. Een verkenning.
  • De inheemse Portugese rode druiven
    Portugal als wijnland kent een brede variatie aan autochtone druiven. Het bepaalt de rijkdom en de verscheidenheid van de Portugese wijnen.
  • Petite Sirah
    Petite Sirah is bij ons relatief onbekend, maar de druif maakt prachtige wijnen in een heel eigen stijl. Ontdek de Petite Sirah of Durif hier.
  • Viré-Clessé: onbekend Bourgogne
    Onbekend maakt onbemind, zegt de platitude, maar onbekend maakt ook schappelijke prijzen. Dat is met deze uithoek van Bourgogne niet anders: fijne wijnen die zeer betaalbaar zijn.
  • Apero zonder bubbels?
    Kun je ook aperitieven zonder bubbels maar met hapjes? Jazeker. Hier enkele tips voor de feestdis.
  • Cabernet sauvignon als menpartner
    Cabernet sauvignon, een druif die iedereen kent. Maar is ze op haar beste als monocepage? Of is een kundige assemblage beter om het beste uit deze druif te halen?
  • In de wereld van wijn, is GSM de perfecte ‘roaming’: Grenache, Syrah, Mourvèdre, overal thuis!
    Een toast op GSM: Grenache voor gratie, Syrah voor sterkte, Mourvèdre voor mysterie – een blend die altijd verbindt.
  • De Shirazdruif in Zuid-Afrika: Een Verhaal van Traditie, Transformatie en Terroir
    Veel meer dan pinotage wordt de Shiraz beschouwd als de meest beloftevolle druif voor de rode wijnen van Zuid-Afrika. Syrah maar met een eigen karakter!
  • Madeira: verhit en geoxideerd!
    Madeira, afkomstig van het gelijknamige Portugese eiland, is een buitenbeentje in de wereld van de wijn. Maar hoe wordt hij gemaakt en wat is er zo bijzonder aan?
  • Hybride druiven, wat is dat nu weer?
    Goede wijn behoeft goede druiven. Maar hoe kweek je die in een wisselvallig klimaat als het onze? Eén van de antwoorden: plant hybride druiven. Maar is dat wel het beste antwoord?
  • Minder bekende druiven in Bourgogne
    Zowat in alle wijnboeken staat geschreven dat de wereldwijd bekende wijnregio Bourgogne voornamelijk bekend is om de productie van chardonnay en pinot noir. Klopt ook! Maar voor de avontuurlijke wijnliefhebber valt er meer te ontdekken…
  • Champagne 2023: De moeilijkste oogst ooit?
    Champagne 2023 – de moeilijkste oogst ooit?
  • Rioja: een oude druif met een beloftevolle toekomst, de Maturana Tinta
    Een nobele onbekende in de overbekende wijnstreek van Rioja. Maak kennis met de Maturana Tinta!
  • UKAN – Rioja Alavesa in een fles
    Ere wie ere toekomt… Peter Arijs, het gezicht van de internationale Rioja Wine Academy, leerde mij dit nieuwe domein kennen tijdens een wijnreis in Rioja met het nationaal comité van de Vlaamse Wijngilde. Ik was onmiddellijk verkocht door de kwaliteit in het glas.
  • Een wijnkelder: Eindejaarsperiode, centen en goesting
    Wie droomt er nu niet van een eigen wijnkelder? Die kan gaan van enkele flessen, zorgvuldig gekoesterd, tot een professionele installatie die erg duur is. En alles daartussen.