Nieuws

  • Hybride druiven, wat is dat nu weer?
    Goede wijn behoeft goede druiven. Maar hoe kweek je die in een wisselvallig klimaat als het onze? Eén van de antwoorden: plant hybride druiven. Maar is dat wel het beste antwoord?
  • Minder bekende druiven in Bourgogne
    Zowat in alle wijnboeken staat geschreven dat de wereldwijd bekende wijnregio Bourgogne voornamelijk bekend is om de productie van chardonnay en pinot noir. Klopt ook! Maar voor de avontuurlijke wijnliefhebber valt er meer te ontdekken…
  • Champagne 2023: De moeilijkste oogst ooit?
    Champagne 2023 – de moeilijkste oogst ooit?
  • Rioja: een oude druif met een beloftevolle toekomst, de Maturana Tinta
    Een nobele onbekende in de overbekende wijnstreek van Rioja. Maak kennis met de Maturana Tinta!
  • UKAN – Rioja Alavesa in een fles
    Ere wie ere toekomt… Peter Arijs, het gezicht van de internationale Rioja Wine Academy, leerde mij dit nieuwe domein kennen tijdens een wijnreis in Rioja met het nationaal comité van de Vlaamse Wijngilde. Ik was onmiddellijk verkocht door de kwaliteit in het glas.
  • Een wijnkelder: Eindejaarsperiode, centen en goesting
    Wie droomt er nu niet van een eigen wijnkelder? Die kan gaan van enkele flessen, zorgvuldig gekoesterd, tot een professionele installatie die erg duur is. En alles daartussen.
  • Tempranillo Blanco
    De rode tempranillo kent iedereen, maar er is ook een witte variant en die levert erg lekkere wijnen op.
  • Wijn voor foodies
    Een open brief aan Kristel Balcaen met mijn bevindingen bij het lezen van haar eerste boek.
  • Montefalco Sagrantino DOCG: Staat hij al op je kompas?
    Uit een lieflijk Italiaans wijngebied komt een krachtige wijn die veel van alles heeft. Bovendien een uitstekende keuze bij heel wat (Italiaanse) gerechten. Ontdek de Sagrantino!
  • Innovatie en teruggrijpen naar tradities, het is zo champagne!
    Sommige technieken klinken fonkelnieuw, maar zijn eeuwenoud. Andere zijn dan weer wel innoverend. Welke trends maken er opgeld in Champagne?
  • Beste Belgische Wijn 2023: een complot?
    Is er een complot om wijnen uit Vlaanderen systematisch beter te scoren dan die uit Wallonië?
  • Tempranillo blanco: een opkomende ster in de Rioja wijnwereld
    Rioja is ongetwijfeld de bekendste appellatie van Spanje en wordt alom geprezen voor uitzonderlijke rode wijnen op basis van voornamelijk het druivenras tempranillo. Toch heeft een nieuw en intrigerend element zijn intrede gedaan: de tempranillo blanco.
  • Champagne: de elitedomeinen
    Champagne is meer dan het verhaal van ‘kleine boertjes’ en ‘grote huizen’. Ontdek hier de nieuwe garde: de elitedomeinen.
  • Wijn uit Marokko
    Terwijl het afgelopen zomer in België pijpenstelen regende, trokken wij met familie en vrienden op rondreis door Marokko, bij temperaturen tussen 30° aan de Atlantische kust tot 46° in de zandwoestijn. Te warm voor wijn? Vaak wel, maar niet altijd…
  • De Amerikaanse Zinfandel-druif: Een Reis Door Tijd en Terroir
    Ook de USA hebben een eigen wijndruif. Of is de Zinfandel toch niet helemaal Amerikaans?
  • De uitbreiding van de champagneregio
    Is de nakende uitbreiding van de Champagneregio een goede zaak of louter ingegeven door hebzucht?
  • De rode wijnen van de flanken van de Etna: Een unieke samensmelting van terroir en traditie
    Het spectaculaire landschap van de vulkaan Etna biedt een unieke bodem voor een rijzende ster in de Italiaanse wijnbouw: de rode Etnawijnen. Een verkenning.
  • Champagne & Grooves
    Liefhebber van champagne en het Franse chanson, dan mag u deze avond vol bewondering, muziek, sterren en bubbels niet missen!
  • De Cooperatieve champagnekelder: de derde hond in het kegelspel
    Naast de grote huizen en de kleine boertjes is er nog een derde type champagneproducent. Maak kennis met de cooperatieve kelder.
  • Irancy: overschaduwd door de rest van Bourgogne?
    Irancy is het meest noordelijke deel van de Bourgogne waar rode wijnen gemaakt worden. Het staat wat in de schaduw van de bekendere streken, maar is dat terecht?
  • Somontano
    Kent u deze unieke Spaanse appellatie uit het noorden van de provincie Aragon? Zeker het ontdekken waard!
  • Droge riesling uit de Moezel?
    De vallei van de Moezel wordt geplaagd door haar verleden. Maar recent is de Moezel een oord van droge, verleidelijke en uiterst typische wijnen!
  • De Récoltants-Manipulants: een verstoorde balans
    Récoltant-Manipulants in champagne zijn ‘de kleine wijnboertjes’. Of niet?
  • Rias Baixas, de smaak van Galicië
    Wie het groene stukje Spanje boven Portugal (nog) niet kent, kan ik zeker aanraden om er eens een paar dagen voor uit te trekken. Galicië staat bekend om adembenemende landschappen, een rijke gastronomische cultuur en vooral uitstekende wijnen.
  • Coteaux-Bourguignons: bourgogne, maar op zijn eigen manier
    De strenge, soms te strenge Franse wijnwetgeving roept nieuwe aoc’s in het leven die wat meer flexibiliteit bieden. Coteaux-Bourguignons is er zo eentje: een moderne bourgogne, kun je stellen.
  • Champagnehuis Charles Heidsieck
    Een paar weken geleden trok ik met een aantal leden van de VVS, de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, naar Champagne. Dat betekent vroeg uit de veren om met de bus richting Reims te vertrekken, waar we om 10:30h op de stoep stonden bij onmiddellijk een prestigieus domein: Charles Heidsieck.
  • Champagne combineren met de maaltijd
    Champagne is een goed aperitief maar véél meer dan dat. Ontdek hier met welke gerechten champagne een harmonie vormt, of net een contrast.
  • Champagne’s luxecuvées
    Elk domein in Champagne heeft één of meer luxecuvées, die het beste reflecteren van wat de producent kan maken. Ontdek hier hoe ze aan hun faam en prijs komen.