Nicosia

Vijf generaties

In 1898 besloot Francesco Nicosia zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, een klein dorpje op de oostelijke helling van de Etna in Sicilië. Het begin van 20ste eeuw vormde de start van een gouden eeuw voor de Etna-wijnen, die vanaf toen in heel Europa bekend en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en ‘vulkanische’ persoonlijkheid.

Vandaag wordt het bedrijf geleid door Carmelo Nicosia en zijn twee zonen Graziano en Francesco. Doorheen de jaren hebben zij de productie van het aantal wijnen sterk uitgebreid. Nicosia biedt op dit ogenblik een dertigtal verschillende producten aan waaronder mousserende wijn, witte wijn, rosé, rode wijn en grappa. Het wijnhuis heeft zowel wijngaarden in de provincie Catania, waar Francesco Nicosia in 1898 zijn bedrijf startte, als in de provincie Ragusa.

De wijngaarden in Catania bevinden zich op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan van Europa. De oppervlakte van deze wijngaard bedraagt ongeveer 20 ha. Op deze wijngaard werden enkel inheemse Siciliaanse druiven aangeplant, zoals de Nerello Mascalese, de Nerello Cappuccio, de Carricante en de Cataratto.

De tweede wijngaard, Vittoria, bevindt zich op het zuidoostelijke deel van het eiland, op 40 kilometer van de stad Syracuse. De wijngaard heeft een oppervlakte van 40 ha. Naast een aantal typisch Siciliaanse druiven zoals Nero D’Avola, Grillo, Frappato, Insolia en Nerello Mascalese verbouwt men hier ook een aantal internationale druivenrassen zoals Syrah en Viognier.

Duurzame wijnbouw en certificeringen

Sinds jaar en dag hanteert Cantine Nicosia de principes van duurzame landbouw om milieubescherming en voedselveiligheid te combineren. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken van precisiewijnbouw is de wijnmakerij erin geslaagd het gebruik van landbouwchemicaliën en meststoffen tot een minimum te beperken. Zo wordt de aanwezigheid van natuurlijke of kunstmatige verontreinigingen in de wijn te geëlimineerd om te voldoen aan de eisen van de consument, die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding.

Zo is Nicosia in Italië één van de eerste bedrijven dat begon met de productie van veganistisch gecertificeerde wijnen.

Wijn proeven

Cantine Nicosia heet zijn bezoekers van harte welkom om zelf het eindresultaat van de inspanningen van het bedrijf te proeven. In dit ware ‘toevluchtsoord’, ver weg van het hectische tempo van het dagelijkse leven, kunnen gasten van Cantine Nicosia deelnemen aan proeverijen en evenementen waarin wijn altijd de ster is, en dit alles met een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.

Onze wijnen