Belgische trots

De Clos d’Opleeuw van Peter Colemont plaatste de Belgische wijn op een internationaal podium. Wij mogen best trots zijn op deze topwijn die niet alleen in Belgische sterrenrestaurants op de wijnkaart staat, maar ook gereputeerde sommeliers weet te overtuigen in Duitsland, Oostenrijk, zelfs Japan en Singapore.

Spannende korte nachten

Vorige week werd mijn social media overspoeld met feeërieke beelden uit voornamelijk Bourgogne waar de vuurpotten tussen de wijnranken flakkerend licht brachten in het nachtelijke duister. De wijnbouwers proberen op deze manier in het holst van de nacht de koude te breken en hun toekomstige oogst veilig te stellen. De mooie lentedagen haalden de wijnstokken voortijdig uit hun winterslaap en het nieuwe leven ontlook al zeer vroeg op het seizoen. De nog zeer fragiele bloemzetting is uiterst gevoelig voor negatieve temperaturen en helaas bereiken ons nu al berichten van ernstige vorstschade die het oogstvolume in sommige streken drastisch zal beperken.

Ik hield dan ook mijn hart vast toen ik vorige vrijdagmorgen aankwam bij Peter Colemont die al in werkkledij klaarstond om naar zijn wijngaard te trekken. Er was de afgelopen nachten gelukkig bewolking waardoor de temperaturen niet onder nul zakten. De aangekondigde nachtvorst baart elke wijnbouwer wel zorgen. Er staan onze Belgische wijnbouwers nog een paar spannende korte nachten te wachten… We duimen voor een goede afloop.

Ommuurde wijngaard

Het was Jean Bellefroid, de pionier van de Vlaamse wijnbouw, die de wijnmicrobe doorgaf aan Peter Colemont die op zijn beurt ging experimenteren met eigen wijnstokken rond zijn woning. Op wandelafstand lag de historische maar totaal verwaarloosde wijngaard die oorsponkelijk bij het kasteel van Gors hoorde. Peter kocht de wijngaard en plantte er 4500 wijnstokken. En vanaf toen ging het snel…

In 2005 was de bekende Britse wijnrecensente Jancis Robinson sterk onder de indruk van de Clos d’Opleeuw tijdens een blinde wijnproeverij in het Belgische drie sterrenrestaurant Hof van Cleve. Zij dacht te maken te hebben met een grote finesserijke Puligny-Montrachet Premier Cru. Groot was de verbazing toen de fles onthuld werd en de fijne houtgelagerde chardonnay afkomstig bleek uit het kleine lieflijke dorpje Gors-Opleeuw.

Clos d’Opleeuw is één hectare groot en volledig ommuurd. Een echte “clos” dus, net zoals in Bourgogne. Deze ommuurde wijngaard zorgt voor een bijzonder microklimaat. Langs de noordzijde staat een muur van drie meter hoog die de wijngaard beschermt tegen de koude noordenwind. In de zomer absorbeert de dikke bakstenen muur de warmte om vanaf ’s avonds langzaam af te geven.

De zuidgerichte licht hellende wijngaard zorgt voor een goede drainage. Tussen de wijnranken heeft Peter grassen aangeplant die onkruid minder groeikansen geven en overtollig vocht opzuigen. De oogst gebeurt met de hand, de selectie is uiterst streng en de rendementen zijn bijzonder laag. Enkel het beste is goed genoeg en de lat ligt dan ook zeer hoog. De contacten met topwijnbouwers uit Peters favoriete wijnregio Bourgogne houden hem scherp en vergroten de uitdaging!

Jaarlijks worden slechts 3000 flessen geproduceerd, afhankelijk van het oogstjaar. De wijn is helaas schaars en zeer gegeerd bij toprestaurants en wijnliefhebbers.

La Falize

La Falize is de naam de Waalse topwijn die verwijst naar het landgoed met tweehonderd hectare bos in het Waalse dorpje Rhisnes in de provincie Namen. Baron Frédéric de Mevius liet in 2012 wijnstokken aanplanten die onder de beschermde oorsprongbenaming (BOB) Côtes de Sambre et Meuse vallen. Er wordt biodynamisch gewerkt in de wijngaarden en niets wordt aan het toeval overgelaten. De rendementen worden uiterst laag gehouden om een maximale kwaliteit in het glas mogelijk te maken. Ook La Falize kan gerust concurreren met de beste witte wijnen uit Bourgogne. De supervisie gebeurt door niemand minder dan… u raadt het al, Peter Colemont!

Voor u geproefd

De Clos d’Opleeuw 2018 heeft een heldere intense licht goudgele kleur met medium viscositeit. Zuiver en open met geel pitfruit, rijpe appel, en vanille in de neus. Romige aanzet met een rijpe textuur, volle botertoets en voldoende frisse zuren. Rijpe gele pruimen en banketbakkersroom typeren de mond. Waanzinnig lange en complexe afdronk met spanning.

Zowel Clos d’Opleeuw als La Falize zijn beperkt verkrijgbaar via www.chateaubrillant.vlanshop.be

Wouter De Nul