Bordeaux in Brussels goederenstation

 

Ook wijnvaten uit Bordeaux werden in die tijd met de trein naar het centrum van Brussel gebracht, waar ze zorgvuldig werden opgeslagen in de kelders van het station. Geen toeval dat Bordeaux kiest voor deze locatie voor hun jaarlijkse prestigieuze degustatie.

UGCB

Op 5 maart streken niet minder dan 95 wijnmakers en domeineigenaren van de UGCB (Union des Grands Crus de Bordeaux) neer in onze hoofdstad om een trouw publiek van de recente jaargang 2021 voor te stellen en te laten proeven. Verrtegenwoordigers van de UGCB wisselden van gedachten met met tal van importeurs, sommeliers, wijnhandelaars en toekomstige culinaire talenten van de beste hotelscholen van het land. Ook uw reporter was trouw ter plaatse om zich een goed beeld te vormen van de jaargang 2021.

’s Avonds verzamelde de Union des Grands Crus de Bordeaux zich met haar gasten in het prestigieuze Botanic Sanctuary in Antwerpen voor een memorabel diner. Een duidelijk bewijs dat de banden van vriendschap en wederzijds respect tussen Belgen en Bordelais onwrikbaar blijven.

Klimaat en terroir

Het klimaat in Bordeaux heeft de afgelopen tien jaar verschillende hete, droge wijnjaren gekend met een aanzienlijke rijpheid, vooral voor rode wijnen. Waar de cabernet sauvignon en cabernet franc vroeger niet altijd tot volledige fenolische rijpheid kwam, is de UGCB zich vandaag bewust van de risico’s van overrijpheid. Daarom produceert ze een grote verscheidenheid aan verschillende terroirs en wijnen met een sterke persoonlijkheid. Over het algemeen is het doel niet langer om te streven naar rijpheid, maar eerder om het evenwicht te bewaren en toegankelijkere wijnen te creëren. Voorzitter Ronan Laborde verwoordde het als volt: ons terroir en onze expertise laten ons toe om wijnen te produceren die al genietbaar zijn vanaf hun jeugd, zoals de 2021, die nu al zijn mooie rijpheid prijsgeeft.

Het is tegenwoordig gemakkelijker om de gewenste rijpheid te bereiken in Bordeaux, dankzij de periodes van intense hitte en droogte die de wijngaarden aanwakkeren. 2023 is hier een perfect voorbeeld van. Niet onbelangrijk is de veerkracht van de wijnstokken in de regio, die het natuurlijke aanpassingsvermogen van de terroirs aantoont, zelfs in perioden van waterschaarste, zoals het geval was in 2022. Hetzelfde geldt voor de iconische druivenrassen van de appellations, ook al moeten de leden van de UGCB ze soms op een andere manier behandelen om de frisheid te beschermen of de rijpheid te accentueren.

De druivenrassen zijn aangepast aan de terroirs waar ze aangeplant staan. Of ze nu koeler zijn, vooral in Pomerol en Saint-Emilion op klei-kalkachtige bodems, waar merlot het goed doet, of cabernet franc en sauvignon die trager rijpt. Voor deze laatste zijn warmere terroirs, vooral kiezelachtige bodems zoals die in de Médoc, beter geschikt.

Jaargang 2021

Traditiegetrouw gaat elke nieuwe editie van “The Tasting” van  Grands Crus de Bordeaux gepaard met de voorstelling van een recente jaargang. Deze keer lieten de 95 aanwezige wijnbouwers trots en vol passie jaargang 2021 degusteren, een jaar van uitdaging en precisie. De late oogst, met lagere opbrengsten en subtiele aroma’s, bood de witte en zoete wijnen een intense aromatische expressie, met mooie zuren. In mijn top drie in wit zaten Smith-Haut Lafite, Pape Clément en Château Olivier. De rode wijnen vertoonden meer heterogeniteit in het glas. Sommige rode wijnen hadden last van wat vegetale toetsen en harde tannine. Andere waren elegant met een verfijnd profiel, ondersteund door een fijne levendigheid. We kunnen ze omschrijven als “moderne klassiekers”.

De verscheidenheid aan terroirs en de technische aanpak van de producenten van Grands Crus de Bordeaux leiden ertoe dat we ook dit jaar weer een breed scala aan stijlen kunnen ontdekken, genoeg om de nieuwsgierigheid en eetlust van de wijnprofessionals van deze editie 2024 tevreden te stellen.

Export

Terwijl de wijnhandel toch eerder het gevoel heeft dat de vraag naar Bordeaux daalt, maakt men zich in Bordeaux blijkbaar niet echt grote zorgen. Voorzitter van de UGCB Ronan Laborde bracht de export ter sprake, die volgens de laatste cijfers eind juli 2023 een nieuw record vertoonde voor deBordeaux Grands Crus. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn waardering te uiten voor de loyaliteit van de Belgische markt, die schommelt tussen de zevende en achtste plaats en die eind juli nog steeds op weg was naar een nieuw record voor Grands Crus.

Hoewel de handel in Grands Crus de Bordeaux steunt op een stevige basis van traditionele consumptielanden zoals België, constateert Ronan tot zijn genoegen dat de wereld van de wijnkennis zich voortdurend uitbreidt. In dit opzicht genieten de Grands Crus de Bordeaux van de toegenomen vraag vanuit nieuwe markten, met name in Zuidoost-Azië.

Zo is Thailand inmiddels naar de dertiende plaats op de lijst van exportlanden voor “Grands Crus” opgeklommen, wat veel goeds belooft voor de toekomst nu de importheffingen in dit land met ingang van 1 januari 2024 zijn afgeschaft. Andere landen in dezelfde zone, zoals Vietnam, Cambodja en Maleisië, met hun rijke middenklasse, profiteren nu van sterk ontwikkelde economieën en logistieke handelssystemen die de wijnhandel vereenvoudigen. Eind juli 2023 kende Singapore met een stijging van 22% de sterkste groei.

Van ‘s werelds grootste importeurs ontwikkelen de Verenigde Staten een groeiende interesse en zijn ze klaar om China in te halen als de belangrijkste markt voor Bordeaux Grands Crus.

Wouter De Nul