Canarische wijnen

Wijnen van de Canarias

In deze periode verblijven nogal wat Vlamingen op de Canarische Eilanden. Dikwijls in hotels waar bij de maaltijden de wijn ‘à volonté’ inbegrepen is. Maar daardoor gaan toeristen en overwinteraars helaas voorbij aan het feit dat de Canarische Eilanden ook een eigen wijnproductie hebben.

Mission’s grapes

De Canarische Eilanden. Dan denken we: ‘Te warm voor goede wijn’. Foutje, want de gemiddelde temperatuur is er 24 à 26 ° C. doorheen het hele jaar, daar kan je als wijnmaker alleen maar van dromen.

De eilandengroep bestaat uit uitgedoofde vulkanen, de bodem bevat enorm veel mineralen en vulkanisch gesteente, en biedt, voor de wijnbouw, iets heel aparts: de wijndruifluis, de phylloxera, die tussen 1860 en 1880  het grootste deel van de Europese wijngaarden verwoestte, kan hier niet overleven. Daardoor zijn er op de Canarische Eilanden meer dan 60 autochtone druiven, de oudste druivenrassen ter wereld. Eigenlijk zijn de meeste gemuteerde afstammelingen van druiven die missionarissen in de veertiende eeuw uit Spanje en Portugal ooit meebrachten, ze worden daarom ook wel zendelingendruiven (Mission’s grapes) genoemd.

Mountain wines

De wijndomeinen zijn meestal klein. De wijngaarden liggen dikwijls op grote hoogte, onder andere op de hellingen van de Teide op Tenerife (3718 m). Ook op Lanzarote vind je enkele interessante wijndomeinen. Veel gebruikte druivenrassen zijn de Listán Negro en de Vijariego voor rood, en de Listán Blanco voor wit. In de zestiende eeuw was er een grote productie van zoete wijn van de Malvasiadruif, die quasi volledig bestemd was voor de Britse markt. Het was 300 jaar lang de voornaamste economische activiteit van de eilanden. De schepen die wijn van de Canarische Eilanden naar Londen vervoerden legden in Londen aan op de ‘Canary Wharf’.

Nog een eigenaardigheidje is de unieke snoeiwijze: de ‘Cordón Trenzado’: de wijnstokken worden gevlochten, zij worden tot 30 meter lang en 100 jaar oud. Op Lanzarote worden de stokken in kleine kratertjes geplant, om op die manier zoveel mogelijk van het zeldzame regenwater te behouden.

De ondergrond, hoogte en bodemsamenstelling verschilt erg van eiland tot eiland. De wijnen zijn dan ook telkens anders. In het totaal zijn er op de Canarische Eilanden  10 DO-wijnen  (Denomiación de Origen: beschermde oorsprongbenamingen). 5 ervan liggen op Tenerife, de andere eilanden hebben er elk één. Er is ook nog een ‘V.C. (Viño de Calidad) Islas Canarias’ die wijnen uit alle eilanden kan omvatten. Je kan een breed aanbod van Canarische wijnen proeven in de Casa del Vino in El Sauzal.

Geproefd

Wij proefden samen met Master of Wine Pedro Ballesteros en onthielden deze drie:

Rood

Atlante, Valle de la Olotava DOC, 2017, 13 Vol. % , Bodega Quinta de San Antonio, Orotava, Tenerife

Assemblage van Listán Negro en Viariego Nero. 12 maanden gerijpt op Franse eik. Donker kersenrood, neus van cassis, peper en viooltjes. Licht peperachtig. In de mond een stevige structuur met goed versmolten maar duidelijke tannines. Te serveren bij stevige gerechten met kaas, paddenstoelen en rood vlees.

El Sitio, Islas Canarias DOP, 2017, 14,6 Vol. %

Druif: Viariego Negro. Donker robijnrood met paarse reflecties. De stokken staan op een hoogte van 600 m. De wijn wordt opgevoed op Franse eik en niet gefilterd. Kruidige en fruitige neus (rode vruchten). Fris en fruitig in de aanzet, zachte tannines in het midden, evenwichtige structuur, goed bijblijvend. Bij geroosterd vlees, gegrilde tonijn en middelsterke kazen.

Wit

Abona , Altos de Trevejos , DOC Vilaflor , 2017, 12,5 Vol. %

Druiven: Listán Blanco en Malvasia. De wijngaard ligt in het zicht van de Teide. Op Franse eik gerijpt. Bleekgeel met gouden reflecties. Complexe geur met impressies van wit fruit en bloemen, maar ook kruidigheid (rozemarijn en tijm) en minerale toetsen. Smeuïg en vlot in de smaak, prima fruitzuren, evenwichtig en harmonieus. Volle en goed bijblijvende afdronk. Bij vis en schaaldieren, gevogelte en geitenkaas.

Henri Wynants