Castigno, verborgen parel in de Languedoc

Wouter De Nul-2 februari 2021

 

In het Zuid-Franse dorpje Assignan dat er dertien jaar geleden zo goed als verlaten bij lag, realiseerden de West-Vlaamse ondernemer Marc Verstraete en zijn echtgenote Tine Claeys hun droom. In 2019 werd het koppel door DM Vino! uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year.

Metamorfose

Toen Marc en Tine er een kasteelruïne aankochten, telde het Franse boerendorpje Assignan nog 200 zielen. De grijze verlaten bled toverde het ambitieuze koppel om tot een kleurrijk toonbeeld van toeristische infrastructuur waar ondertussen een internationaal publiek van veeleisende levensgenieters komt onthaasten. Het statige gebouw in de hoofdstraat Maison d’Amis werd ingericht met luxueuze hotelkamers en gîtes.  Daarna volgden een kunstgalerij en drie restaurants waarvan ééntje – La Table – ook werd opgemerkt door de Franse Michelingids en ondertussen met één ster werd bekroond.

De wijngaarden van Castigno liggen naast de Canyon van Minerve en vlakbij Saint-Chinian, een bekend wijndorp met AOP-erkenning in de Languedoc. Er wordt biologisch tewerk gegaan in de wijngaarden en om de grond los te woelen worden paard en ploeg ingezet. Kosten nog moeite worden gespaard om het beste uit het kalkrijke terroir te halen! Als oenologen zijn Michel Tardieu en Philippe Cambie, de twee grootmeesters uit het zuiden, aan de slag. De wijnkelder is bovendien een architecturaal meesterwerk in de vorm van een wijnfles die volledig met kurk is bekleed.

La vie en rosé

Wie straks voor Valentijn wil uitpakken met een originele wijn, beveel ik graag de rosé Esprit des Anges aan. Wie nog denkt dat rosé enkel in de zomer te genieten is, heeft het verkeerd voor. De bleke lichte zalmkleur is bijna transparant. Neus en mond geven frisse toetsen van aardbei en sappige bessen maar ook kruidige toetsen. Geen warme alcohol, maar wel plezierige zuren die het fruitige aspect accenturen. In de finale een licht bittertje dat de wijn een mooie spanning geeft. Ideaal bij tonijn mi-cuit met granaatappel en sushirijst.

Toch liever bubbels voor uw geliefde? Ook dat is mogelijk met de Castigno Rosé Brut Nature. Net als de stille rosé, ook hier een blend van cinsault, grenache noir en syrah. Een eerder ongewone assemblage voor een rosébubbel, maar heel verrassend fris met veel jong rood fruit. Een lekkere delicate mousserende wijn met persistente pareling, zonder dosage, uitstekend als aperitief.

Beide roséwijnen dragen het EU Biolabel en zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be

Wouter De Nul

Wouter De Nul is maître-sommelier en wereldwijnmeester. Zijn passie voor lekkere kwaliteitswijnen ligt aan de basis van een ontspoorde wijnhobby. In 2012 startte Wouter zijn eigen wijnhandel “Château Brillant” in het landelijke Pollare bij Ninove, waar de klanten in een gerestaureerde hoeve in alle rust kunnen proeven van zijn nieuwe wijnontdekkingen.

Benguela Cove
17-05-2021 Een paar maanden geleden proefde ik met het selectieteam van Minnegoed Wines de wijnen van dit prachtige domein in Walker Bay. Reizen zat er toen niet in, maar een Zoom-tasting met Johann Fourie, de wijnmaker van Benguela Cove in Zuid-Afrika, behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden.

Ribera del Duero, het Spaanse Bourgogne
04-05-2021 Als je de kaart van Ribera del Duero van west naar oost 180 graden draait, krijg je Bourgogne van noord naar zuid.

Belgische trots
19-04-2021 De Clos d’Opleeuw van Peter Colemont plaatste de Belgische wijn op een internationaal podium. Wij mogen best trots zijn op deze topwijn die niet alleen in Belgische sterrenrestaurants op de wijnkaart staat, maar ook gereputeerde sommeliers weet te overtuigen in Duitsland, Oostenrijk, zelfs Japan en Singapore.

Zuid-Afrikaans kroonjuweel
03-04-2021 Zuid-Afrikaans kroonjuweel. Zo mogen we Delaire Graff best noemen.

Welke wijn drinken we bij asperges?
16-03-2021 Voor culinaire lekkerbekken zit er een fantastisch seizoen aan te komen. In Duitsland spreekt men van de “Spargelzeit” of het seizoen van de asperges, het witte goud waar ook onze Vlaamse zanderige bodems uitermate geschikt voor zijn.


Lees meer van Wouter De Nul