Champagne: een bezoekje aan het zuiden

Het graf van Charles de Gaulle in Colombey-les-Deux-Eglises

 

Een toeristisch totaal miskende streek van Frankrijk is de Côte des Bar. Naast de historische stad Troyes, die authenticiteit uitstraalt en tegelijk bruist van leven, zijn er de pittoreske dorpjes Bar-sur-Aube en Bar-sur-Seine, waaraan de streek haar naam ontleent.

Troyes en omgeving

Troyes is een historische stad in het oosten van Frankrijk, gelegen in de regio Champagne-Ardenne. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is vooral bekend om haar prachtige architectuur en cultureel erfgoed. Het is overigens de historische hoofdstad van de Champagneregio.

De oude stad van Troyes wordt gekenmerkt door smalle straatjes, pittoreske pleintjes en authentieke vakwerkhuizen. Het historische centrum is goed bewaard gebleven en herbergt tal van bezienswaardigheden, waaronder de indrukwekkende kathedraal, de Église Sainte-Madeleine en het Hôtel de Ville.

Troyes heeft ook een bloeiende kunst- en cultuurscene, met musea en galerijen die onderdak bieden aan een breed scala aan kunstwerken en tentoonstellingen. Het Musée d’Art Moderne de Troyes is een van de belangrijkste musea van de stad en herbergt een uitgebreide collectie van moderne en hedendaagse kunst.

Naast de culturele bezienswaardigheden biedt Troyes ook mogelijkheden om te winkelen, te dineren en te genieten van de lokale keuken. Het historische centrum van de stad heeft vele winkels en boetieks die traditionele Franse producten en souvenirs aanbieden.

Al met al is Troyes een prachtige stad die rijk is aan geschiedenis en cultuur, en die bezoekers een unieke en onvergetelijke ervaring biedt.

Te bezoeken in Troyes en omgeving

Kathedraal van Troyes – Dit gotische meesterwerk uit de 13e eeuw is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Troyes. Het interieur van de kathedraal is indrukwekkend en bevat prachtige glas-in-loodramen.

Musée d’Art Moderne – Dit museum in Troyes heeft een uitgebreide collectie moderne kunstwerken, waaronder werken van Pablo Picasso, Georges Braque en Fernand Léger.

Église Sainte-Madeleine – Deze kerk uit de 16e eeuw heeft een prachtige gevel en interieur en is een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Troyes.

Musée de Vauluisant – Dit museum in Troyes is gevestigd in een voormalig paleis en heeft een uitgebreide collectie archeologische vondsten, kunstvoorwerpen en historische documenten.

Hôtel de Ville de Troyes – Het stadhuis van Troyes in renaissancestijl is een impressionant gebouw met een opvallende toren. Het interieur is versierd met prachtige schilderijen en decoraties.

Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière – Dit museum in Troyes is gewijd aan ambacht en handgereedschap. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 10.000 gereedschappen en machines.

Hôtel-Dieu-le-Comte – Dit voormalige ziekenhuis uit de 18e eeuw in Troyes is een prachtig voorbeeld van de architectuur uit die tijd. Het gebouw herbergt nu verschillende administratieve diensten.

Les Halles de Troyes – Deze overdekte markt uit de 19e eeuw in Troyes is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is een geweldige plek om lokale producten te kopen, zoals kaas, vleeswaren en versgebakken brood.

Bar-sur-Aube en Bar-sur-Seine

Bar-sur-Aube en Bar-sur-Seine zijn twee charmante dorpjes in de Côte des Bar-regio. Ze bieden een aantal bezienswaardigheden en activiteiten voor bezoekers.

Bar-sur-Aube is een middeleeuws dorpje met een rijke geschiedenis en architectuur. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bar-sur-Aube is de Eglise Saint-Pierre-et-Saint-Paul, een gotische kerk uit de 15e eeuw met prachtige glas-in-loodramen. Het Musée Napoléon in Brienne-le-Château, net buiten Bar-sur-Aube, is ook een bezoekje waard. Het museum is gewijd aan Napoleon Bonaparte, die op deze militaire school studeerde.

Bar-sur-Seine is een ander mooi dorpje met een rijk cultureel erfgoed. Het dorp heeft een prachtig middeleeuws centrum met smalle straatjes en pittoreske huizen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Eglise Saint-Etienne, een gotische kerk uit de 15e eeuw met prachtige decoraties en een opvallende klokkentoren. Bar-sur-Seine staat ook bekend om zijn wijngaarden en champagnehuizen, dus het is een uitstekende plek om te genieten van de lokale wijn en champagne.

Beide dorpjes hebben ook tal van restaurants en cafés waar bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken en specialiteiten uit de Champagnestreek. Al met al zijn Bar-sur-Aube en Bar-sur-Seine beide leuke dorpjes om te bezoeken voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en lekker eten.

Te bezoeken in de Côte des Bar

Château de La Motte-Tilly – Dit kasteel uit de 18e eeuw is omgeven door prachtige tuinen en parken. Het interieur van het kasteel is goed bewaard gebleven en bevat prachtige antieke meubels.

Les Riceys – Dit dorpje staat bekend om zijn wijngaarden en champagnehuizen. Het is een uitstekende plek om de heerlijke wijnen en champagnes uit de regio te proeven.

Abbaye de Clairvaux – Deze cisterciënzerabdij uit de 12e eeuw is een van de meest indrukwekkende religieuze gebouwen van de regio. Het complex omvat een kerk, een klooster, een bibliotheek en andere gebouwen. Het doet sinds meer dan 100 jaar dienst als gevangenis en is daarom beperkt bezoekbaar, met gids en enkel na paspoortcontrole.

Forêt d’Orient – Dit grote natuurgebied met meren en bossen is een uitstekende plek om te wandelen, te fietsen en andere buitenactiviteiten te ondernemen. Tip: de Moulin de Dosches is een uniek project, want deze nieuwe windmolen werd geheel volgens het ‘oude’ recept gebouwd en je kunt de hele onstaansgeschiedenis ervan op video en foto volgen.

Nigloland – Dit pretpark heeft attracties voor alle leeftijden en is een leuke dagtrip voor het hele gezin.

Château de Vaux – Dit kasteel uit de 16e eeuw in Lignol-le-Château is omgeven door prachtige tuinen en parken en biedt een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Musée Camille Claudel – Dit museum in Nogent-sur-Seine is gewijd aan de beeldhouwster Camille Claudel. Het museum heeft een uitgebreide collectie van haar werken en biedt een fascinerend inzicht in haar leven en carrière.

Musée Napoléon – Dit museum in Brienne-le-Château is gewijd aan Napoleon Bonaparte, die op deze militaire school studeerde. Het museum bevat een uitgebreide collectie voorwerpen en documenten die betrekking hebben op zijn leven en carrière.

Lac du Der-Chantecoq – Dit grote meer biedt tal van watersportmogelijkheden, waaronder zeilen, windsurfen, kanoën en waterskiën. Het meer is ook een belangrijke habitat voor verschillende soorten vogels, waaronder kraanvogels.

Eglise Saint-Pierre-et-Saint-Paul – Deze gotische kerk uit de 15e eeuw in Bar-sur-Aube is een van de belangrijkste religieuze gebouwen van de regio. Het interieur van de kerk bevat prachtige glas-in-loodramen en decoraties.

Le Jardin de la Presbytère – Deze prachtige tuin in het dorpje Buxeuil is een verborgen juweeltje en biedt een serene en rustige omgeving om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Maison des Templiers – Dit middeleeuwse huis in het dorpje Payns is een van de oudste gebouwen van de regio en is een prachtig voorbeeld van de traditionele architectuur uit die tijd.

Colombey-les-Deux-Eglises – Een sfeervol dorpje waar je het graf vindt van de Franse president Charles De Gaulle. Even buiten het dorp is ook een sober maar indrukwekkend monument aan hem gewijd.

De Côte des Bar ontdekken?

Wie deze ongerepte Franse wijnstreek wil ontdekken, kunnen we van harte een weekendje aanbevelen. We bezoeken niet enkel de streek, maar ook en vooral de wijnbouwers die een reputatie hebben van eersteklas kwaliteit voor kleine prijsjes.

Meer info op Wijnronde – Beleef champagne!

Meer info

Meer dan 200 Champagne-adresjes – https://www.standaardboekhandel.be/p/meer-dan-200-champagneadresjes-9789059087552

Visit Champagne – https://www.visit-champagne.net/

Troyes Tourism – https://www.tourisme-troyes.com/

Pays d’Othe – https://www.paysdothe.fr/

Champagne-Ardenne Tourism – https://www.champagne-ardenne-tourism.co.uk/

Tourisme en Côte des Bar – https://tourismecotedesbar.fr/

Aube en Champagne Tourisme – https://www.aube-champagne.com/

Peter Doomen