Champagne & Grooves

Op vrijdag 29 september organiseert T’Rest in Heikruis/Pepingen een “End of Summer” event waar niet alleen live muziek van de legendarische zangeres Jo Lemaire en haar band op het programma staat, maar ook champagne een prominente plaats toebedeeld krijgt.

T Rest

T’Rest, open sinds 9 oktober 2019, is gelegen in het prachtig gerenoveerde kasteel van het domein Ter Rijst. In een oase van rust kan je er ontspannen en genieten van de pure en kwalitatieve gastronomische keuken en van het authentieke, idyllisch kader.

Ik ken zaakvoerder Kenny Pappaert natuurlijk al langer als een energieke jonge kerel die geen uitdaging uit de weg gaat en wel wat rebels uit de hoek durft komen. Voor de opstart nodigde hij Château Brillant samen met drie andere wijnleveranciers uit om rond de tafel te zitten. Door gebrek aan tijd wou hij niet iedereen afzonderlijk laten komen. Wij zouden met z’n vieren in gezamenlijk overleg de wijnkaart voor de nieuwe zaak opmaken. En zo geschiedde… Uiteraard was het wat geven en nemen, maar wonder boven wonder bleken de wijnconcullega’s bijzonder complementair. Een staaltje van mooi ondernemerschap waarbij samenwerking centraal staat.

Kenny, de stralende eigenaar van T’Rest, is geen onbekende in het Pajottenland. Hij is recentelijk samen met Perrine in de schijnwerpers gekomen als de overwinnaar van ‘Met 4 in bed’, en zijn passie voor gastvrijheid en ondernemerschap is duidelijk te zien in alles wat hij doet. Met T’Rest, een veelzijdige bestemming met restaurant, B&B en eventorganisatie Orecah, heeft Kenny een oase van culinair genot en entertainment gecreëerd die het hart van het Pajottenland doet kloppen.
De B&B op het kasteel telt vijf mooie kamers, omringd door het prachtige park Ter Rijst. Een ideaal adresje om tot rust te komen in de mooie natuur. Klant is koning, en dat neemt het gepassioneerd team in Kasteel Ter Rijst letterlijk!

Mede-organisator van Champagne & Grooves is de creatieve visionair Dirk Vanderlinden. De auteur van de spannende ‘The Vandiesel Company’ thrillers, is een ware multimediale pionier. Hij heeft de wereld betoverd met zijn verhalen en heeft een passie voor het creëren van meeslepende ervaringen. Zijn recente avontuur, een virtual reality gaming experience in de historische Kring in Herne, bewijst zijn drang om nieuwe wegen te bewandelen en het onmogelijke mogelijk te maken. Hij is ook de man die Jo Lemaire wist te overtuigen voor het muzikale orgelpunt.

Jo Lemaire

Het optreden van Jo Lemaire en haar band op het Champagne & Grooves event wordt het absolute hoogtepunt van de avond. De legendarische zangeres betovert met haar unieke stem en charismatische aanwezigheid. Het wordt een muzikale reis door een zalige nacht vol bubbels en sterren.

Eind jaren zeventig begon Jo Lemaire haar muzikale loopbaan met de newwavegroep Jo Lemaire & Flouze. In 1981 had ze een nationale en Europese hit met het Serge Gainsbourg nummer: “Je suis venue te dire que je m’en vais”

Champagne

U kan op 29 september niet alleen genieten van een ongetwijfeld memorabel optreden van Jo Lemaire, maar ook genieten van een culinair driegangenmenu waarbij een mooie selectie van heerlijke champagnes niet mocht ontbreken.

Om de diversiteit van de champagnewijnen te illustreren, selecteerde ik voor het event twee “monocépages”: pinot meunier (blanc de noirs) en chardonnay (blanc de blancs).

Champagne Louis Casters Cuvée Supérieure pinot meunier

100% pinot meunier, na chardonnay en pinot noir, de derde traditionele druif uit Champagne, die vooral als mengdruif bekend is. Toch worden er – en gelukkig meer en meer – ook monocépage champagnewijnen mee gemaakt. Deze champagne komt uit de Marnevallei en rijpt drie tot vier jaar “sur lie”, in contact met de gistcellen voor de prise de mousse tijdens de tweede gisting op fles.

Helder goudgeel, fijne en persistente belletjesvorming.

Rijpe fruitaroma’s van gele perzik, gekonfijte peer, verse boter, linde en brioche.

Soepele aanzet, frisse start met geel pitfruit, daarna romig en rond. Voldoende citrus en mineraal karakter om de complexe gastronomische champagne levendig te houden. Lange afdronk met pittige munt en groene thee.

Champagne Pertois-Moriset Grand Cru « Les Quatre Terroirs » blanc de blancs

Blanc de blanc Champagne GRAND CRU, 100% chardonnay druiven, afkomstig uit wijngaarden uit vier Grand Cru-gemeentes: Chouilly, Cramant, Mesnil en Mesnil-sur-Oger.

Bleekgoud met subtiele groene reflecties, minuscule belletjes, persistente pareling met een dikke romige schuimkraag bij het inschenken.

Delicate aroma’s, intens maar verfijnd. Floraal & fruitig met perzik, ananas & rijp citrusfruit, daarnaast een fijne minerale toets.

Zacht en romig met een heerlijke mousse. Zinderende sensuele zuiverheid in de smaak met knapperige zuren gekoppeld aan de romige mousse die als een crème over de tong glijdt, harmonieus en verfijnd op zijn best!

Met 3 gram een zeer lage dosage waardoor de champagne ook geschikt is als aperitief.

Interesse om de champagnes te proeven? Deze zijn verkrijgbaar bij wouter@chateaubrillant.be

Wil u er zelf graag bij zijn op vrijdag 29 september? Meer informatie over de verschillende formules via: Champagne & Grooves – vrijdag 29 September 2023 (champagne-grooves.be)

Wouter De Nul