Citytrip Reims en omgeving

Palais du Tau met een ceremonie van de Ordre des Coteaux

Foto: Palais du Tau met ceremonie van de Ordre des Coteaux de Champagne.

Vanuit zowat overal in Vlaanderen sta je op een drietal uurtjes rijden van Reims. Nader je vanuit het westen (West- en Oost-Vlaanderen) of vanuit het oosten (Limburg en Antwerpen): het maakt niet veel uit. Je ziet kilometers voor je een witte stad opdoemen. Reims. Campania Remensis, zegden de Romeinen. De naam van de streek, de wijn en de hoofdstad zijn voor eeuwig vervlochten.

Vanzelfsprekend vindt de lekkerbek hier zijn gading. Champagne stroomt door de aderen van de Remois. Je drinkt de bubbels op elke hoek van de straat, in de nederigste bar en in het pocherigste hotel.

Behalve het wereldwijde bubbelparadijs is Reims ook nog een aangename stad op mensenmaat die heel wat te bieden heeft. Reims en omgeving ademen geschiedenis, culinair genot en natuurschoon. Laat ons even op ontdekking gaan.

Geschiedenis

Oorlogsmonument in Merfy

Voor geschiedenisfreaks is Reims een altaar waar je moet offeren. De magnifieke Porte de Mars, op dit moment nog in de stellingen voor renovatie, duidt op de eeuwenoude historie van de stad.

Dan zijn er natuurlijk de katedraal van de Nôtre Dame met zijn beroemde engel die glimlacht, het aangrenzende Palais du Tau en de adembenemende zichten op deze tijdeloze bouwwerken. De kathedraal was van in de vroege middeleeuwen tot 1825 (Karel X) het decor van de kroning van de Franse koningen, het Paleis van Tau diende voor de aansluitende festiviteiten. De hele wijk is onlangs vernieuwd maar het geheel sluit naadloos aan bij de geschiedenis. We kunnen er in Vlaanderen wat van leren.

Reims heeft ongemeen zwaar geleden onder het oorlogsverleden. Getuige daarvan zovele monumenten in de streek. Ik stip er twee aan.

In Merfy is er een ingetogen en toch sprekend oorlogsmonument. Een stenen kruis kijkt uit over de vlakte waar zoveel oorlogsgeweld zovele duizenden doden vergde. Een beklijvende herinnering, al was het maar door de ritmische soberheid waarmee het beeld is uitgevoerd.

Nauwelijks groter kan het contrast zijn met het Fort de la Pompelle ten oosten van Reims. Hier beleef je in gedachten het einde van de negentiende eeuw mee tot de verschrikkelijke gebeurtenissen van 1914-1918 en 1940-1945. Uniek is de verzameling Duitse helmen in het fort, verzameld door Charles Freise.

Voor de fijnproevers zijn er ook nog enkele pareltjes te rapen: in Reims zelf met de Chapelle Fouijta en Villa Demoiselle en in Villedomagne met de Kapel van Saint-Lié. Nog een oord waar het goed vertoeven is in Reims: de basiliek van Saint-Rémy en het bijhorende museum. Zonder meer aanraders.

Proeven van Reims

In Reims vertoeven en er nièt proeven? Het lijkt me moeilijk. Mousse is overal, maar kun je er ook nog iets anders doen dan eersteklas bubbels proeven? Natuurlijk!

Een heerlijke charcuterieschotel bij Au Bon Manger

Zo herbergt de stad verschillende delicatessezaken die producten van wereldklasse verkopen, maar altijd verpakt in die typische wat gemoedelijke sfeer van de Remois. La Petite Friande (chocolade en allerhande zoetigheden), de chocolaterie Déleans, de bakkerij Fossier met zijn iconische rose gebakjes (maar véél meer dan dat), het kentekent het goede leven waarvoor Reims model staat. Niet te vergeten dé delicatessezaak van Reims: Au Bon Manger. Je kunt er overigens de allerlekkerste charcuterie en kazen proeven met een goed glas biochampagne. Verleidelijk zonder meer.

Verlaat je Reims dan kun je leuke ontdekkingen doen. Zo is er de graandistilleerderij Guillon in Louvois ten zuiden en een tonnelerie ten noordwesten, waar Jérome Viard een wijnvat in elkaar knutselt waar je bij staat, en zonder dat je er erg in hebt.

Voor wie toch liever dicht bij de champagne blijft en een proeverij wil afwisselen met een streepje cultuur, zijn er mogelijkheden te over. Zo kun je in de heuvelachtige streek bezuiden Reims een bezoek brengen aan een vuurtoren die omgebouwd is tot een museum over de wijnbouw. Een ronduit fascinerende kijk op de wijnbouwtechnologie van de afgelopen eeuwen. Een nabijgelegen heuveltop herbergt een windmolen en het geheel nodigt uit om gefotografeerd te worden van alle zijden. De Phare en de Moullin à Vent op de weg tussen Verzy en Verzenay zijn bekende landschappen in de Champagne.

Met de kinderen uit in Champagne? Bezoek dan zeker het poppenmuseum in Trépail, waar je kennismaakt met figuren als Dom Pérignon, maar dan op kindermaat.

Natuur en landschappen

In het noorden van Reims kun je de natuurkracht van de erosie aan het werk zien op de site van Les Sablières. Een beetje zuidelijker ontsnap je in Pourcy niet aan het Maison du Parc met het bijhorende arboretum: een verkenning in miniatuur van wat de Montagne de Reims te bieden heeft.

Duik je nog dieper het woud in, dan kom je bij het Centre botanique de la Presle waar je kennis maakt met de inheemse planten die het bos rijk is. Even verderop (Germaine) ontmoeten we het Maison du Bûcheron, waar de traditionele levensstijl en de oude beroepen centraal staan. Het museum werd onlangs helemaal vernieuwd.

Parasolvormige beuk aan het stationsplein te Verzy

Aan de noordoostelijke zijde van de Montagne de Reims is er een pedagogische steengroeve (Mailly-Champagne) en het avonturenpark Arboxygène in Verzy. Nog in Verzy loont een bezoekje aan de Mont Sinaï, in de Tweede Wereldoorlog een uitzichtspunt voor de Franse troepen, de moeite.

Als afsluiter is er het betoverde bos van de Faux de Verzy. Gewone beukenbomen kronkelen hier in elkaar, vormen een zonnescherm en richten hun takken naar overal en nergens. De bomen lijken wel hutjes voor hobbits. De wetenschappelijke verklaring voor dit bizarre fenomeen is een ziekte die de bomen aantast. Maar de betovering blijft. Slechts op enkele plaatsen in de wereld komt dit vreemde beukengedrag voor.

Door de enorme drukte is de site van Les Faux de Verzy niet benaderbaar voor toeristen. Een tip: het stationsplein in Verzy (Avenue de la Gare) heeft twee dergelijke parasolbeuken staan die vrij toegankelijk zijn. Vertel het niet verder.

Peter Doomen