De Rhône in het wit

 

Op maandag 19 juni 2023 organiseerde Inter Rhône in samenwerking met Sopexa een originele tasting in La Villa Empain in Brussel. Na een namiddag witte wijnen proeven uit de Rhône – gelukkig was het wit, want het was een snikhete dag –  volgde ’s avonds een heerlijk menu gebracht door het team van Lionel Rigolet, Leuk detail: ook de dresscode was wit.

De betovering van de witte wijnen uit de Rhône

De Rhône-vallei, wereldberoemd om zijn prestigieuze rode wijnen, herbergt ook een schat aan verrukkelijke witte wijnen die vaak over het hoofd worden gezien. Hoewel minder bekend dan hun rode tegenhangers, bieden de witte wijnen uit de Rhône een unieke en boeiende ervaring voor wijnliefhebbers over de hele wereld. De geselecteerde wijnen op de tasting namen ons mee op een reis door de betoverende wereld van de witte wijnen uit de Rhône met hun diverse karakter, unieke druivenrassen en het terroir dat deze wijnen zo bijzonder maakt.

Diversiteit in druivenrassen

De witte wijnen uit de Rhône-vallei worden gemaakt van verschillende druivenrassen, elk met zijn eigen smaakprofiel en kenmerken. De meest voorkomende druivenrassen zijn viognier, marsanne en roussanne. Viognier, bekend om zijn intense en aromatische karakter, levert wijnen op met florale aroma’s van perzik, abrikoos en viooltjes. Marsanne en roussanne druiven zorgen voor volle, rijke wijnen met tonen van honing, peren en amandelen. Deze druivenrassen worden vaak geblend om complexe en uitgebalanceerde wijnen te creëren.

Wijnstijlen

De diversiteit van het terroir in de Rhône-vallei draagt bij aan de verscheidenheid aan wijnstijlen die in de regio worden geproduceerd. In het noordelijke deel van de vallei, waar het klimaat koeler is, gedijen de witte wijnen gemaakt van viognier-druiven. Deze wijnen hebben een hoge zuurgraad en elegante aroma’s. In Condrieu, een beroemd herkomstgebied in de noordelijke Rhône, worden enkele van ‘s werelds beste viognier-wijnen geproduceerd.

In het zuidelijke deel van de Rhône-vallei, waar het klimaat warmer is, vinden we wijnen gemaakt van marsanne en roussanne. Deze wijnen zijn vaak voller en rijker van smaak, met tonen van rijp fruit en een zachte textuur. Herkomstgebieden zoals Hermitage en Châteauneuf-du-Pape staan bekend om hun uitstekende witte wijnen met complexiteit en verouderingspotentieel.

Naast de bekende druivenrassen viognier, marsanne en roussanne worden er ook andere inheemse druivenrassen gebruikt om witte wijnen uit de Rhône te produceren. Bijvoorbeeld clairette, grenache blanc en bourboulenc worden vaak gebruikt om levendige en verfrissende wijnen te maken die perfect zijn voor warme zomerdagen.

De wijnproducenten in de Rhône-vallei hebben de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in de productie van witte wijnen. Ze hebben geïnvesteerd in moderne vinificatietechnieken en hebben aandacht besteed aan het behoud van de natuurlijke frisheid en levendigheid van de druiven. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe generatie witte wijnen die de complexiteit van het terroir weerspiegelen en tegelijkertijd een moderne stijl hebben.

Smaakprofielen en gastronomische combinaties

Tijdens de degustatie stonden de wijnen opgesteld in drie smaakprofielen:

1 Fris en intens: met aroma’s van citrus en wit fruit

2 Fruitig en verfijnd: met toetsen van geel en exotisch fruit, rond en evenwichtig

3 Genereus en complex: met aroma’s van rijp en gekonfijt fruit en gedroogde vruchten.

Sedert 2018 is wit de kleur die het meest wordt gedronken, en dat heeft men in de Rhône goed begrepen. Frankrijk exporteert meer en meer witte wijn. De export steeg tussen 2012 en 2022 met maar liefst 24%. Ook de Rhônevallei volgt deze trend. In 2022 steeg de productie van witte wijnen in de Rhônevallei tot 11% van de totale wijnproductie

De witte wijnen uit de Rhône bieden een scala aan smaakprofielen die perfect passen bij verschillende gerechten. De frisse en fruitige viognier-wijnen passen goed bij zeevruchten, gevogelte en Aziatische gerechten. De vollere en rijpere marsanne- en roussanne-wijnen zijn uitstekende partners voor rijke visgerechten, romige sauzen en kazen.

Bovendien hebben de witte wijnen uit de Rhône een uitstekend verouderingspotentieel. Door hun complexiteit en structuur kunnen veel witte wijnen uit de Rhône-vallei jarenlang in de fles rijpen, waardoor ze nieuwe smaakdimensies ontwikkelen. Dit maakt ze interessant voor wijnliefhebbers die graag hun wijnen laten rijpen en ervan genieten op het hoogtepunt van hun ontwikkeling.

De witte wijnen uit de Rhône-vallei vormen een geheim dat ontdekt moet worden door wijnliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe smaakervaringen. Met hun diverse druivenrassen, uniek terroir en intrigerende wijnstijlen bieden deze wijnen een boeiende reis door de wereld van witte wijn. Van de aromatische en elegante viognier-wijnen uit het noorden tot de volle en complexe marsanne en roussanne-wijnen uit het zuiden, de witte wijnen uit de Rhône hebben voor elk wat wils.

Zelf ook zin gekregen? Bestellen kan via Doorbraak wijn: Châteauneuf-du-Pape blanc 2019 – Doorbraak wijn Alvast een fijne vakantie en… gezondheid!

Wouter De Nul