De Vallée de la Marne: een hoofdstreek in Champagne

 

De Vallée de la Marne is een van de vijf belangrijkste subregio’s van de Champagne-streek in Frankrijk. De regio is vernoemd naar de rivier de Marne, die door de streek stroomt en is gelegen tussen de regio Montagne de Reims in het noorden en de Côte des Blancs in het zuiden.

De Vallée de la Marne is verdeeld in twee belangrijke substreken: de Rive Gauche en de Rive Droite. De Rive Gauche, of de linkeroever, omvat wijngaarden die zich uitstrekken vanuit Épernay naar het westen. De Rive Droite, of de rechteroever, omvat wijngaarden ten oosten van Épernay.

Klimaat en bodem

De bodem van de Vallée de la Marne is divers, met een mix van krijt, klei en zand. Het krijt is afkomstig van fossiele resten van diatomeeën, kleine zeediertjes die miljoenen jaren geleden op de bodem van de zee leefden. Het krijt zorgt voor een goede drainage en waterretentie in de bodem, waardoor de wijnstokken voedingsstoffen kunnen opnemen. De klei en het zand spelen een belangrijke rol in het karakter van de wijnen uit de regio. Eens je op een ijzige winterdag met je voeten in de klei hebt gestaan van een wijngaard in pakweg Passy-Grigny of Trélou-sur-Marne, begrijp je welke uitdagingen de wijnbouwers van deze streek elk jaar weer aangaan.

Het lokale klimaat van de Vallée de la Marne wordt gekenmerkt door belangrijke continentale invloeden, met koele winters en warme zomers. De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de nabijheid van het Ardense gebergte. De invloed van de Marne-rivier zorgt voor een microklimaat in de wijngaarden, wat bijdraagt aan de groei van de druiven.

Champagneproductie

De Vallée de la Marne staat bekend om de productie van champagne van hoge kwaliteit, waarbij de drie druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier worden gebruikt. De rive droite staat bekend om zijn pinot meunier, terwijl de rive gauche meer chardonnay en pinot noir produceert.

Vele grote champagneproducenten betrekken een aanzienlijk gedeelte van hun druiven in deze koele en onvoorspelbare streek.

Een van de belangrijkste producenten in de regio is Champagne Louis Roederer, gevestigd in de stad Reims. Het huis produceert een breed scala aan champagnes, waaronder de iconische Cristal-champagne.

Een andere belangrijke producent in de regio is Champagne Bollinger, gevestigd in de stad Aÿ. Het huis staat bekend om zijn pinot noir-champagnes, die worden geproduceerd met druiven uit de wijngaarden van de rive droite. Bollinger is ook bekend om zijn speciale cuvée R.D., die pas na een lange rijpingstijd op de markt wordt gebracht.

Tot slot is er nog Champagne Krug, gevestigd in de stad Reims en opgericht in 1843. Het huis produceert enkel premium-champagnes van hoge kwaliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van druiven uit de verschillende substreken van de Champagne. Krug is vooral bekend om zijn vintage champagnes en zijn unieke Grande Cuvée, die wordt geproduceerd met druiven van verschillende jaren en substreken en een lange rijpingstijd heeft. In tegenstelling met andere producenten van eersteklas-champagnes schaamt Krug zich er niet voor, toe te geven dat een belangrijk deel van de druiven pinot meunier betreft uit de Vallée de la Marne.

Kleine producenten

Naast deze bekende huizen zijn er ook talloze kleine en middelgrote producenten in de Vallée de la Marne, die zich richten op het produceren van champagnes met een eigen karakter en stijl. Veel van deze producenten werken volgens traditionele methoden en hechten veel waarde aan duurzaamheid en milieuvriendelijke wijnbouw.

Enkele favoriete domeinen

Geografisch kun je het gebied opdelen in drie subregio’s: (1) het westen richting Parijs, tot aan Château Thierry, (2) het midden, wat in Frankrijk de “Grande Vallée de la Marne wordt genoemd, naar de verbreding in de rivier ter hoogte van Hautvillers en Aÿ, en (3) het oostelijke gedeelte, waar de Marne richting zuiden stroomt.

In elk van die subregio’s heb ik een aantal favoriete wijndomeinen.

Westelijke deel

  • Crouttes-sur-Marne: Bourgeois-Diaz, Françoise Bedel
  • Fossoy: Bénoît Déhu
  • Trélous-sur-Marne: Tristan H
  • Oueilly: Tarlant, François Chaumont en Michel Littière
  • Venteuil: Maurice Grumier
  • Cuisles: Moussé Père et Fils
  • Festigny: Michel Loriot
  • Le Breuil: Pierre Mignon
  • Vincelles: Jérôme Blin

Middendeel

  • Aÿ: Gatinois,
  • Avenay-Val-d’Or: Crucifix Pére et Fils
  • Mareuil-sur-Aÿ: Guy Charbaut, Bénard-Pitois, Marc Hébrart
  • Mardeuil: Charlot-Tanneux
  • Chaumuzy: Salmon
  • Cumières: Florence Duchêne, Vadin-Plateau
  • Damery: Caillez-Lemaire

Oostelijke deel

  • Bassuet: Bolieu

Pinot meunier: de molenaarsdruif

Een van de meest interessante bijzonderheden van de Vallée de la Marne is het gebruik van pinot meunier-druiven. Deze druiven geven de champagnes uit de regio een uniek karakter, met tonen van rode bessen en een frisse, fruitige smaak. Het gebruik van pinot meunier-druiven is ook belangrijk voor de lokale economie, omdat deze druif minder kwetsbaar is voor vorst dan de andere druivenrassen en dus beter bestand is tegen de soms barre weersomstandigheden in de regio.

De Vallée de la Marne is dus een belangrijke subregio van de Champagne-streek, met een rijke geschiedenis en een uniek terroir. De regio staat bekend om zijn champagnes van hoge kwaliteit, geproduceerd met de drie druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier, met een bijzondere nadruk op die laatste.

Peter Doomen