De wijntrots van Maaseik

Volgend jaar staan er 20 kaarsjes op de verjaardagstaart van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik. Met zoveel jaren op de teller mogen Karel Henckens en zijn echtgenote Tine zich tot de pioniers van de inlandse wijnbouw rekenen.

Appels en peren

Karel Henckens komt uit een familie van fruittelers. Zijn grootvader teelde appels en peren en zijn vader bouwde de zaak verder uit, maar overleed helaas veel te vroeg. Karel nam als prille twintiger noodgedwongen het roer over en bouwde ambitieus een nieuwe loods met moderne koelinstallaties voor het fruit. Het zag ernaar uit dat de traditie van de familie definitief in de fruitteelt was verankerd, en toen kwam de carrièreswitch…

De genadeloze veilingklok zorgde voor heel wat frustratie bij de jonge Karel. Hoe zeer je ook je best doet om het beste fruit te telen, de prijs wordt bepaald op de veiling. Bij een goede oogst is er snel een overaanbod waardoor de prijzen kelderen. Is er weinig oogst, krijg je een correcte prijs betaald maar heb je te weinig volume om goed zaken te doen.

De switch naar wijn

De wijnmicrobe kriebelde al langer bij Karel en Tine en in 1999 werd het ei gelegd. Na een aantal jaren van studie over de wijnbouw en bodemanalyses werden de boomgaarden stilaan afgebouwd. Er volgden twee jaren van onderhandelingen en ruilafspraken om de geschikte gronden te bemachtigen. In 2002 werd op een perceel van twee hectaren pinot blanc aangeplant, de start van een mooi Limburgs wijnverhaal.

In 2005 volgde de aanplant van 1,8 hectaren pinot noir, een moeilijk te temmen druif die het goed doet in een noordelijk klimaat en op het terroir van Aldeneyck een fantastisch potentieel biedt. In 2009 plant Karel twee hectaren pinot gris bij. Vanaf dan was de trein goed vertrokken.

Microklimaat

De Maas zette duizenden jaren lang grind- en kiezellagen af, waarop een laag leem kwam. Rond de abdij van de heilige Harlindis en Relindis uit Aldeneiken, verbouwde men al omstreeks het jaar 750 wijn, weliswaar in een bescheiden hoeveelheid. Maar tijdens de latere middeleeuwen kwam er een onderbreking door een merkbaar kouder klimaat en woelige ontwikkelingen.

De wijngaarden van Aldeneyck liggen langs de oevers van de Maas, in het noorden van Limburg, net voorbij het Kempisch plateau met een zandbodem die overdag opwarmt en koude en vochtige wind aantrekt. Hierdoor krijg je één van de droogste gebieden van de Benelux met een microklimaat dat uitermate geschikt is voor wijnbouw. Bovendien liggen de wijngaarden op een glooiend stuk naar de Maas toe waardoor de vallei een natuurlijke buffer tegen de koude vormt. De wijngaardhelling die zuidoostelijk georiënteerd is profiteert van een warmer microklimaat. De bodem bestaat uit een leemlaag van tachtig centimeter met daaronder grindlagen van meer dan tien meter dik. Het is dit unieke terroir dat voor fijne en frisse smaken zorgt met een bijzonder mineraal karakter.

Eerste grensoverschrijdende BOB

Karel volgde samen met zijn goede vriend Harry Vorselen van wijngoed Thorn, net over de grens met Nederland, een intensieve wijnopleiding in Trier in de Moezelstreek. Beiden behaalden het diploma van “Winzer” of wijnbouwer. Advies van een oenoloog van het wijninstituut van Sigolsheim in de Elzas en talrijke uitwisselingen van ervaring met collega-wijnbouwers zorgden voor een onbetaalbare schat aan expertise en vergrootten de passie  voor het vak van wijnbouwer.

Een droom van de bevriende Limburgse collega-wijnbouwers kwam uit toen op 10 januari 2018 de Europese Commissie formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) “Maasvallei Limburg” erkende. Een internationale primeur!

“In 2010 rijpte het eerste idee om een appellatie aan te vragen aan beide zijden van de Maas want ons terroir eindigt niet aan onze landsgrens”, aldus de initiatiefnemers Harry Vorselen en Karel Henckens.“We beseften toen niet waaraan we begonnen, maar na jarenlang doorzetten zijn we nu zover dat Europa de smaakkwaliteit, identiteit én terroirexpressie van onze wijnen erkent. En daar zijn we terecht fier op! De toplaag van warme leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) zijn doorslaggevend in de mineraliteit, diepgang en finesse van onze wijnen.”

Wijnfeest

Wie de wijnen van Aldeneyk wil ontdekken kan op het domein terecht waar rondleidingen met wijndegustatie worden aangeboden. Ook het fietsroutenetwerk Limburg passeert met knooppunt 24/25 bij het wijndomein.

Op zondag 12 september 2021 staat het grote wijnfeest op het programma. Wees er maar van overtuigd dat de verloren editie van vorig jaar ruimschoots zal worden ingehaald met wijnrondleidingen,  live muziek en toneelvoorstellingen.

Voor wie Limburg toch iets te ver uit de buurt ligt… U kan ook altijd terecht bij www.chateaubrillant.vlanshop.be

Wouter De Nul