Feest met Hongarije

 

Afgelopen zondag vierden maar liefst 275 wijnliefhebbers hun “feest van de Vlaamse Wijngilde”. Het feest stond dit jaar in het teken van Hongarije. Voor velen minder gekend gebied, maar daarom zeker niet minder interessant!

Ten geleide

Welkom in de betoverende wereld van Hongaarse wijnen, waar eeuwenoude tradities samensmelten met innovatieve wijnbouwtechnieken om een uniek en boeiend palet van smaken te creëren. Hongarije, gelegen in het hart van Europa, heeft een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Haar wijngaarden, verspreid over schilderachtige heuvels en vruchtbare valleien, vormen het toneel voor een diversiteit aan druivensoorten die gedijen in de gevarieerde klimaten en bodemgesteldheden.

De Hongaarse wijnbouw onderscheidt zich door een indrukwekkende verscheidenheid aan inheemse druivenrassen, waaronder de beroemde furmint, hárslevelű en kadarka. Deze autochtone variëteiten geven de wijnen een uniek karakter en weerspiegelen de rijke cultuur en geografische diversiteit van het land. Of je nu geniet van de frisse witte wijnen uit de regio Tokaj, bekend om zijn zoete Aszú, of de robuuste rode wijnen uit Villány, er is een Hongaarse wijn voor elke smaakvoorkeur.

Dompel jezelf onder in de intrigerende wereld van Hongaarse wijnen terwijl we de prachtige wijngaarden verkennen, de passievolle wijnmakers ontmoeten en de authentieke smaken proeven die deze wijnen zo bijzonder maken. Laat je meevoeren op een reis door de eeuwenoude wijncultuur van Hongarije, waar elke fles een verhaal vertelt en elke slok een viering is van vakmanschap en traditie. Proost op de schoonheid van Hongaarse wijnen!

Zes wijndomeinen

Maar liefst zes wijnbouwers uit verschillende wijnregio’s uit Hongarije maakten de verplaatsing naar Vlaanderen om hun wijnen voor te stellen aan het grote publiek. Plaats van het gebeuren waren de prachtige feestzalen van De Lozen Boer in Lochristi. Na al die jaren een huis van vertrouwen voor de leden van de Vlaamse Wijngilde.

St.Andrea – Eger

Vertegenwoordigd door Éva Barta

St.Andrea is een gerenommeerd wijnhuis dat gevestigd is in de Eger regio. Het wijnhuis staat bekend om zijn streven naar kwaliteit en innovatie in de productie van hun wijnen.

György Lörincz is niet alleen orthodox priester maar ook één van de meest eigenzinnige wijnmakers van Hongarije. Het in ere herstellen van de reputatie van Egri Bikavér is zijn grote passie. Hij gaat volledig zijn eigen weg in het creëren van nieuwe wijnen en was de eerste in Eger die biologisch ging werken.

Eger is een belangrijke wijnregio gelegen in het noordoosten van Hongarije aan de voet van het Bükk gebergte. Het is een regio met ongekende mogelijkheden, waar de cultivatie van witte- en rode druiven wijdverspreid is.

De beroemdste wijn uit het gebied is de Egri Bikavér. Dit is een rode wijn verkregen door het blenden van minimaal vier druivenrassen, met een minimaal aandeel van 30-50% kékfrankos. Hierbij mag geen één druivenras voor minder dan 5% – of meer dan 50% deel uitmaken van de blend. Voor de termen ‘Superior’ en ‘Grand Superior’ zijn de druivenrassen cabernet sauvignon en cabernet franc voor maximaal 30% toegestaan.

Het gebruik van zowel inheemse als internationale druivensoorten is voor St. Andrea een manier om zo goed mogelijk de complexiteit van hun wijnen te uiten en dit in combinatie met hun uitgebreide kennis over de verschillende wijntechnieken. Het gebruik van zowel traditionele methoden en moderne wijntechnieken geven hen de kans om de rijke geschiedenis van deze regio te combineren met de hedendaagse smaakvoorkeuren en dit te laten weerspiegelen in hun wijnen.

Hétszölö – Tokaj

Vertegenwoordigd door Tamás Oroszlán

Hétszölö is gelegen in waarschijnlijk de meest bekende regio van Hongarije, Tokaj. Deze regio is vooral bekend om zijn zoete Tokaji Aszú-wijnen, maar ook de droge wijnen zijn aan een zekere opmars bezig in de wijnwereld.

Het wijnhuis ligt in het hart Tokaj. Hun rijke familiale geschiedenis is al ettelijke generaties betrokken bij de productie van wijnen en de familie heeft ook bijgedragen aan erkenning van de wijnregio als UNESCO-werelderfgoed.

De nadruk bij Hétszölö ligt vooral op het gebruiken van de traditionele druivenrassen die zo typerend zijn voor Tokaj. Furmint, hárslevelű en sárgamuskotály worden gebruikt bij de productie van zowel droge als zoete wijnen.

We kunnen niet praten over Tokaj en Hétszölö zonder de prachtige Tokaji Aszú wijnen even aan te halen. De wijnen geproduceerd van druiven die blootgesteld zijn aan botrytis cinerea (Noble rot). Deze bekende stijl van een geconcentreerde, zoete wijnen met complexe smaakprofielen is uiteraard het paradepaardje van de regio.

De traditionele productiemethoden die men nog steeds gebruikt zijn door de jaren heen uitgebreid met moderne technologieën die vooral moeten bijdragen aan een meer duurzame landbouw en dit zonder te moeten inboeten aan kwaliteit.

Apátsági Pincészet – Pannonhalma

Vertegenwoordigd door Illés Tamás

Pannonhalma een regio uit Hongarije die onlosmakelijk verbonden is met de benedictijnenabdij die er gevestigd is. Apátsági is op zich dan weer dicht gelegen bij deze abdij.

De benedictijner monniken, die zich in 996 vestigden op de heilige berg van Pannonhalma, bliezen de Romeinse wijnstok- en wijncultuur van het gebied nieuw leven in op het moment dat ze hun klooster bouwden. Na ettelijke decennia van verval kreeg deze locatie, vijftig jaar na de Tweede Wereldoorlog, met behulp van de abdij zelf en de MKB bank een tweede leven met de heraanleg van nieuwe wijngaarden en een wijnkelder.

De 50 hectaren wijngaarden bieden de wijnmaker ongekende mogelijkheden. De verscheidenheid aan ondergronden in combinatie met het klimaat zorgt er ook voor dat er zowel inheemse als internationale druivenvariëteiten worden verbouwd.

De diversiteit, de concentratie en het ras gebonden karakter van het fruit uit de wijngaarden zijn karakteristiek. Het belangrijkste professionele doel is het bereiken van een frisse, weelderige, fruitige concentratie van de dominante witte rassen – riesling uit het Rijnland, kruidige tramini en crispy sauvignon blanc. Voor onze rode wijnen ligt de nadruk op het specifieke karakter van pinot noir, waarbij gebruik wordt gemaakt van het potentieel van de verschillende teeltgebieden, diverse klonen en de verwerkings- en rijpingstechnieken. We geloven dat de mix van unieke kwaliteiten en onconventionele technologie prachtig kan worden gepresenteerd door wijnen op fles, waardoor de duizendjarige reputatie van de Pannonhalma wijnregio verder wordt versterkt…

Vylyan – Villany

Vertegenwoordigd door Janka Debreczeni

De beroemdste rode wijnregio van Hongarije. Naast de unieke kenmerken van het terroir, wordt de ziel van de wijnen en de charme van dit wijngebied gegeven door de eeuwenoude wijntraditie, de beroemde Villány-samenwerking, het geloof en het werk van de mensen die hier wonen. De heuvels lopen van oost naar west, waardoor de wijngaarden beschermd zijn tegen de noordenwind. Deze regio heeft het hoogste aantal zonuren en de warmste gemiddelde temperaturen van het land. Het kalksteengesteente, met löss en klei als bovenlaag, vormt een goede basis voor de productie van wijnen met persoonlijkheid.

Vanaf het begin was hun doel om de best mogelijke wijn te maken die de kenmerken van de Villány-regio draagt. Ze hebben historische kennis en ervaring toegepast en deze aangepast aan de uitdagingen van het hedendaagse wijnmaken. Deze filosofie wordt ook weerspiegeld in hun gebruik van milieuvriendelijke oplossingen in de wijngaarden. De 100 hectare grote plantages, aangelegd tussen 1992 en 2004, liggen op het zuiden of zuidoosten met een dichtheid van 7.000 wijnstokken per hectare. Hun opbrengst is gematigd: ze streven naar een gemiddeld rendement van 40 hl/ha.

Ze geven vorm aan hun wijnbereiding vanaf de oogst door rekening te houden met de kenmerken van de druiven en het jaar, zonder een vast “recept”. Ze koesteren de druiven alsof het kinderen zijn en helpen hen zichzelf te vervullen.

Gilvesy – Szent György-Hegy – Badacsony

Vertegenwoordigd door Robert Gilvesy

Robert Gilvesy groeide op rond een tabaksboerderij in Canada, vlakbij een van de Grote Meren, Lake Erie. Dankzij zijn Hongaarse ouders en grootouders werd Robert van jongs af aan doordrenkt met de Hongaarse cultuur.

Toen hij 15 jaar oud was, namen zijn ouders hun gezin mee naar Hongarije, maar het kwam nooit bij hem op dat hij daar ooit zou gaan wonen. Europa intrigeerde hem en in een eerdere carrière als architect woonde hij in Parijs en later in de jaren negentig, kort na de val van de Berlijnse Muur, verhuisde hij naar Hongarije. Toen hij Mount Saint George voor het eerst bezocht, wist hij dat het een unieke plek was waar hij naar terug zou keren. In 2012 keerde hij niet alleen terug, maar verwierf hij ook de vaardigheden en de wijngaarden om de basis te leggen voor Gilvesy Cellars.

Sindsdien heeft het landgoed zich geleidelijk ontwikkeld. Naast de herstelde wijngaarden die in de socialistische jaren ’70 zijn aangeplant, zijn er veel nieuw aangeplante wijngaarden die nu rijpen. Er zijn plannen om extra proef- en receptieruimtes te bouwen om onze wijn minnende vrienden te verwelkomen.

Takler – Szekszárd

Vertegenwoordigd door András Takler

Takler Wine Estate is een traditioneel familiebedrijf, opgericht en nog steeds geleid door Ferenc Takler en zijn twee zonen, junior Ferenc en András. Op 85 hectare van onze wijngaarden richten we ons op de lokale druiven en wijnen, voornamelijk de kékfrankos en de Székszardi Bikavér op basis van kékfrankos en onze oudste variëteit, de kadarka. Maar ons assortiment bevat ook werelddruiven als cabernet franc, merlot, syrah en cabernet sauvignon. Onze filosofie is om unieke en karakteristieke wijnen te produceren met een goede structuur en tegelijkertijd kruidigheid en elegantie die het karakter van onze wijnstreek laten zien.

Onbekend, niet langer onbemind

De vele autochtone druivenrassen maken het niet makkelijk om Hongaarse wijnen op de markt te zetten. Toch mochten de aanwezige wijnliefhebbers ervaren dat de lokale druiven furmint, olaszriesling, kadarka en kekfrankos mooie proefervaringen in het glas opleverden. Misschien heeft u ook zin gekregen om eens een Hongaarse wijn te proeven? Bij Doorbraak wijn kan het: Athus Cuvée Attila Gere – Hongarije – Doorbraak wijn

Wouter De Nul