José Lemahieu wordt ereburger Heuvelland (luik 3)

Peter Doomen-16 maart 2021

Begin dit jaar benoemde de West-Vlaamse gemeente Heuvelland José Lemahieu tot ereburger. In dit derde luik belicht Martin Bacquart van wijndomein Entre Deux Monts waarom hij vindt dat die hulde terecht is. (de vorige luiken vindt u hier en hier)

Jij hebt als geen ander de vlucht van de Heuvellandse wijnen meegemaakt. Blik eens terug op je beginperiode en vergelijk met vandaag. Waar zie je verschillen, maar ook: waar ligt de rode draad?

Wij waren natuurlijk niet de eerste, dat waren de collega’s van Monteberg in 1998. Wij zijn gestart in 2004 en we werkten toen met hen samen omdat ik nog studeerde voor wijnbouwer en oenoloog in Frankrijk. Ik heb dat vier jaar als bijberoep gedaan, er is een heel groot verschil tussen toen en nu. Als je enkel al kijkt naar het wijnbouwareaal…

Het moeilijkste is niet van vijf naar tien hectaren te gaan, maar wel het begin. Oorspronkelijk ben ik begonnen in de bierhandel, samen met mijn vader. Er was toen heel veel werk om het wijndomein op te richten en we hadden ook enkele slechte oogsten.

In 2010 hadden we ons eerste persooneelslid, nu zijn we met vijf. Pieter kende ik nog niet goed, hij was toen sommelier in het Hof van Cleve, en ik nodigde hem uit. Hij proefde toen de cuvée Raphael, een wijn gemaakt van kerner van late oogst. Hij besloot dit in het restaurant op de kaart te zetten als ‘aangepaste wijn’.

Voor kerner heb ik altijd een voorliefde gehad, maar het is een moeilijke druif in de wijngaard. We zijn dan ook gestart met mousserende wijnen. Ik weet nog dat men in Champagne zegde: “Je zult zien Martin, binnen vier jaar maak je driekwart bubbels”. Ze hadden gelijk.

José was er het eerste uur om het contact met de horeca te leggen. De indruk van de horeca van onze wijnen is toch veranderd: vroeger vaak negatief, nu toch meer en meer positief. Mag ik hopen. Het is gekeerd toen we eens een grote proeverij voor de horeca hebben georganiseerd in de Scherpenberg. De horeca begint het nu meer en meer als een troef uit te spelen, onder andere voor toeristen.

Eén van de belangrijke elementen die José realiseerde, is zeker de wedstrijd “Beste Belgische Wijn” waar hij toch zeker de drijvende kracht van is. Hoe ervaar jij als wijnbouwer die wedstrijd? Merk je ook een effect, bijvoorbeeld wanneer een wijn van Entre Deux Monts goed scoort, op de verkoop ervan?

Een wijn kan een medaille krijgen op het ene moment en de dag erna niet. Natuurlijk, slechte wijnen zullen geen medaille krijgen. Maar wij doen altijd mee: je verdient niet enkel medailles, maar je krijgt ook een beschrijving van je wijn door kenners.

Ik ben de hele ploeg achter de wijnwedstrijd dankbaar, José en Bram en de anderen. Het is dan misschien niet leuk als je eens geen medaille haalt, maar je moet dat wegdenken want het blijft een geweldige reclame.

José: “Ook zie je dat er toch heel wat persbelangstelling is, zowel van de klassieke media als van bloggers”.

Hoe passen de Heuvellandse wijnen in het grotere geheel van wijnen uit deze contreien?

Het Heuvelland is een koele wijnstreek, zelfs naar de normen van de Lage Landen. Wij zijn dus bij uitstek een geschikte regio voor mousserende wijnen. We streven naar een mooie densiteit en een goede afdronk, maar het hoofdwoord is toch frisheid.

Kracht en houtrijping is niets voor ons, daarvoor moet je in Haspengouw zijn. Ik ken wel enkele voorbeelden van goede rode wijnen uit het Heuvelland, maar dat zijn toch uitzonderingen. Persoonlijk geraak ik verder met mijn pinot noir in de schuimwijnen.

Welke risico’s en opportuniteiten liggen er voor de Heuvellandse wijn op de loer? Wat moeten de Heuvellandse wijnbouwers doen om zoveel mogelijk opportuniteiten te pakken en zoveel mogelijk risico’s te ontwijken?

Belangrijk is natuurlijk de ligging van de wijngaard. Nu is het Heuvelland een kleine streek en de wijnbouwers die hier aan de slag zijn, pakken het allemaal professioneel aan.

Maar in Vlaanderen en meer en meer ook in Wallonië zijn er heel wat mensen die eraan denken om een wijngaard te starten. Je kunt je niet inbeelden hoeveel telefoontjes ik krijg van mensen die een hoeve bezitten met wat grond en daar een wijngaard willen aanleggen. Ze willen dan mijn hulp inroepen. Ik hoor ook collega’s die identieke vragen krijgen. Maar niet elke grond is geschikt.

Waar we als Heuvelland zeker moeten blijven op inzetten, is onze naam: we zitten op heuvels, met schrale grond, niet alleen goede wijnbouwgrond maar het is ook idyllisch. Daarover moeten we blijven communiceren. De BOB, Beschermde OorsprongsBenaming, die is er, we hebben die gekregen en we moeten die ook gebruiken.

Wat is de belangrijkste verwezenlijking van Vintage Heuvelland?

Het eerste waar ik aan denk is het samenbrengen van de wijnbouwers, want daar stonden we nergens. Sommigen vonden dat in het begin geen goed idee, maar ik denk dat nu de meesten het nut er wel van inzien. Alle andere zaken zoals leadership-dossiers, het ambassadeurschap en dergelijke zijn daar een gevolg van. Andere wijnstreken benijden ons dat, hoor ik.

Peter Doomen

Peter dronk op de leeftijd van 8 maanden zijn eerste glas champagne en was toen al verkocht. Hij is wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en auteur van diverse boeken over wijn, waaronder over champagne en over de wijnen van eigen bodem. Hij schreef ook "Bucketlist voor een wijnkenner".

Champagne: op bezoek in de Aube
20-07-2021 Op bezoek in de felbevochten Aube. Voor elk wat wils!

VilainXIIII_0630 (Middel)-13cd2a68
Vlaamse overheid koopt wijnkasteel
19-07-2021 Het pittoreske kasteeltje van Leut, bijgenaamd Vilain XIIII, komt in handen van de Vlaamse overheid. Maar weinigen weten dat hier ook een wijnmakerij gevestigd is...

Philippe Grafé (domaine du Chenoy)
Wijnbouw in Wallonië in de lift
06-07-2021 Ook bezuiden de taalgrens leeft de wijnbouw. Via een grensoverschrijdend opleidingsprogramma krijgen beginnende wijnbouwers bovendien extra stimulansen.

Champagne: de tweede gisting op fles
04-07-2021 Het belang van de tweede gisting op fles en vooral de rijping sur lie voor mousserende kwaliteitswijn kan nauwelijks worden overschat. Maar hoe zit dit precies in elkaar?

6.4 321Z7491-a43e1f3d
Pinot meunier: stilaan weer in zwang
15-06-2021 Stilaan krijgt de champagnewereld weer respect voor de pinot meunier, het werkpaard onder de champagnedruiven. Maar waarom?


Lees meer van Peter Doomen