Marquise de Moulbaix: van moord tot wijngaard
Op een zomeravond in 1889 wordt het vredige dorpje Moulbaix opgeschrikt door een geweerschot. De marquise de Moulbaix, geboren als gravin van Marnix, die een jaar eerder haar kasteel had verlaten na een uitslaande brand, zat net een brief te schrijven. Haar zoon, die de krant las in de zetel naast haar, zag haar neerzijgen. De familiedokter, die in hetzelfde gebouw verbleef, kwam aangesneld maar tevergeefs. Ondanks een onderzoek dat zo’n negen maanden in beslag nam werd de moord nooit opgehelderd.
Neo-Tudorstijl
Spoelen we door naar 2016. Het prachtige kasteel in neo-Tudorstijl, gebouwd in 1860 vlakbij de ruïnes van een middeleeuwse burcht, staat al jaren te verkommeren. De erfgenamen van de Marquise verkopen het via een veiling en het is de familie Govaert, een Vlaamse tuinbouwersfamilie, die het pand verwerft voor goed 3,7 miljoen euro.
Aanvankelijk weten ze niet goed wat ermee aan te vangen. Tot de schoonzoon, Sammy Lasseel, voorstelt om er wijngaarden aan te leggen. Sammy, voormalig drukker, was tijdens zijn jarenlange verblijf in de Champagne verliefd geraakt op de blanc de blancs-stijl. Hij prees zich gelukkig dat hij versneld aan de opleiding wijnmaker bij Syntra kon beginnen.
In 2017 werden de eerste aanplantingen gedaan en in 2020 haalde Sammy de eerste oogst binnen. Op advies van Philippe Remue, een Ninovieter die zijn sporen in de Champagne verdiend had en mee aan de wieg stond van het bekende Waalse domein Chant d’Eole, wordt er een wijn gemaakt helemaal in de traditie van de Champagne.
Verschil met champagne
“Het enige verschil is dat we onze druivelaars hoger snoeien en breder planten dan in Champagne”, zegt Sammy, “en zelfs met die aanplantwijze zijn ze in Champagne nu aan het experimenteren”. “Ze hebben ons nageaapt”, grapt een oom die het kasteel, de restauratie en de wijngaard mee financiert.
De redenering is eenvoudig: een bodemonderzoek bracht aan het licht dat de ondergrond argilolimoneux is, wat betekent dat hij vrij krachtig en vochtig is. De onderstokken voor de chardonnay zijn dan ook S04, die de groeikracht tempert. Door de druiven iets hoger te laten groeien, is het risico op schade door voorjaarsvorst ook kleiner. Sammy doet er alles aan om de wijngaarden biologisch te bewerken en dat is verre van eenvoudig in een relatief vochtig en koel klimaat.
Voor de oogst doet Sammy beroep op de fanfare van het dorp. Niet minder dan 70 vrolijke trompetters en trommelaars strijken dan neer in de wijngaard, om op korte tijd de hele oogst binnen te halen. Alle verdere stappen gebeuren zoals in Champagne. De malolactische omzetting wordt toegepast, zodat het scherpe appelzuur omgezet wordt in zachter melkzuur. De dosage is bescheiden met 7g per liter en de wijn krijgt minstens vijftien maanden rijping sur lie.
Reservewijnen op de planning
Omdat 2020 de eerste oogst is, wordt er nog geen gebruik gemaakt van reservewijnen al is dat zeker het plan voor de toekomst. Opmerkelijk: de afbeelding van het kasteel komt niet voor op het etiket, dat overigens watervast is zodat het in een ijsemmer niet vergrijst, maar wel op het plaatje onder de muselet.
Geproefd
Marquise de Moulbaix Blanc de Blancs 2020 opent met een gistige geur met citrusfruit. Later verandert het aroma in perzik. De zuren zijn strak en in de afdronk, die meer dan behoorlijk is, schemert wat witte peper door. Vergeleken met champagne is dit de frisse millésiméstijl. Het toevoegen van reservewijnen de komende jaren zal deze mooie wijn ongetwijfeld meer diepgang en lengte geven, maar voor een eerste oogst is dit de nagel op de kop.
Noot
Het kasteel is prachtig gerestaureerd en boven zijn verschillende kamers met veel luxe. Het doel is om het kasteel voor exclusieve feestjes te verhuren, waarbij de gasten dan niet meer huiswaarts hoeven na de festiviteiten.