Mas de Sella – bio bergwijn

 

Sinds 1945 produceert de familie Llinares onnavolgbare wijnen in een onherbergzaam gebied. Wat we vandaag kennen als Mas de Sella, zijn wijngaarden en zijn wijnen, is het resultaat van de interactie tussen een familie – de familie Llinares – en een land, hun land.”

Hoogteligging vervangt breedtegraad

Vroeger leerde ik als sommelier dat wijnbouw enkel mogelijk was tussen de 30ste en 50ste breedtegraad, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond. Deze stelling is ondertussen compleet achterhaald. “Altitude replaces latitude” zei de beroemde Franse professor in de oenologie Emile Peynaud. Mas de Sella is daar een mooi voorbeeld van.

Wijnstokken hebben een arme bodem nodig, een relatief droog klimaat en veel zon. Maar teveel zon kan ook een bedreiging zijn voor de wijnbouw. In warmere gebieden zoals het Spaanse binnenland valt soms maandenlang geen druppel regen. Door de klimaatopwarming wordt dit fenomeen enkel erger met het risico op bijkomende woestijnvorming.

Overdreven hitte of watertekort stopt het fenolische rijpingsproces van de druif. Dit is niets anders dan een soort van afweerreactie van de plant om uitdroging te voorkomen. De wijnstok gaat in overlevingsmodus en de rijping valt stil. Wanneer het suikergehalte een equivalent van 14,5 à 15% alcohol bereikt moet een wijnboer oogsten, ook al is op dat moment de druif niet optimaal rijp. Een groene uitdrogende finale is dan vaak het resultaat in ons glas.

Wijngaarden op hoogte aanplanten is een mogelijk antwoord op de klimaatopwarming. Wie in de bergen gaat wandelen, weet dat de temperatuur zakt naarmate je hoger klimt. In de bergen zijn de nachten frisser en warmt het ’s morgens trager op. Dit zorgt ervoor dat de hitte minder vat krijgt op het rijpingsproces. De suikers bouwen zich gelijkmatiger op in de druif en maken een langzame rijping mogelijk. Dit levert frissere en complexere wijnen op met een beter evenwicht. Keerzijde van de medaille: moeilijke werkomstandigheden, alles dient manueel te gebeuren: bemesten, snoeien, oogsten. Niet makkelijk, maar wel de moeite. En dat zien we ook bij Mas de Sella in Alicante.

Alicante

De Spaanse provincie Alicante doet ons eerder denken aan zee, zon en strand dan aan wijn. Toch is het in deze warme regio mogelijk om kwaliteitswijnen te maken met complexiteit, evenwicht en een uitgesproken frisheid die we hier niet onmiddellijk zouden verwachten.

Rond 1945 kocht grootvader Jacinto Llinares een landgoed op de zuidelijke helling van het Aitana-gebergte, in de provincie Alicante, 840 meter boven de zeespiegel maar slechts tien kilometer verwijderd van de Middellandse Zee. In die tijd was elk landgoed een boerderij, een zogenaamde masía, en de masía’s werden gerund door boeren die het land bewerkten.

Met de opbrengst van hun landbouw creëerden de families een perfect zelfvoorzienend systeem. Elke masía had eigen olijfbomen, fruitbomen en wijngaarden. Er werd tarwe verbouwd en een kleine veestapel zorgde voor melk en vlees. De diversiteit van dit systeem was in hoge mate verantwoordelijk voor de biologische rijkdom van het landgoed.

Grootvader Jacintho nam zijn kinderen en kleinkinderen mee naar Mas de la Real de Sella en dankzij deze bezoeken leerde de hele familie hoe de boeren werkten in een andere, oudere tijd: de boeren ploegden het land met hun muilezels, vervoerden het fruit in ossenkarren, kookten boven open vuur, gebruikten kaarsen voor de verlichting omdat er geen elektriciteitsvoorziening was…

Deze verbijsterende ervaringen en tegelijkertijd dierbaarste herinneringen raakten de kinderen en kleinkinderen diep. Onbewust werd toen het zaadje geplant voor wat uiteindelijk de huidige activiteit van Mas de Sella zou worden.

Twee elementen waren essentieel en werden steeds belangrijker in het dagelijkse leven op de boerderij: de wijngaard en de wijnkelder. De boeren of “maseros” oogstten begin september de druiven en maakten een wijn die in redelijk goede staat moest blijven tot de nieuwe oogst van het volgende jaar.

Daarbij oogstten ze overrijpe druiven om een hoger alcoholgehalte en een hoger restsuikergehalte te verkrijgen. Zodra de alcoholische gisting voorbij was, werd de wijn geperst en overgebracht in grote houten vaten.

De krachtige wijnen zouden voor het smaakpallet van vandaag als te sterk worden ervaren: hoog alcoholgehalte, restsuiker en zeer uitgesproken tannine. Maar deze “gebreken” waren in feite de natuurlijke conserveringsmiddelen, zodat de wijn niet zou bederven voordat de nieuwe wijn werd gemaakt. De legende dat het onmogelijk was om in de bergen goede wijn te maken, was iets waarmee de familie absoluut niet akkoord ging. Het tegendeel bewijzen was één van de uitdagingen die Jacintho’s nakomelingen bereid waren aan te gaan toen in 2003 het nieuwe project Mas de Sella werd opgestart.

Enkele familieleden waren al nieuwsgierig naar de wijnbouw en hadden contacten gelegd in het segment van de kwaliteitswijnen. Uit deze contacten bleek dat het landschap, de orografie en het klimaat van Mas de Sella grote overeenkomsten vertoonden met die van de Priorat: mediterraan klimaat, eindeloze blootstelling aan de zon, droogte die wordt gecompenseerd door de bries van de nabijgelegen zee en het extreme dag-nacht temperatuurcontrast dat wordt veroorzaakt door de hoogte. Meer was niet nodig om een succesverhaal uit te schrijven!

Voor u geproefd:

Niu 2020 – bio

De « instapwijn » van Mas de Sella is een blend van shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc, garnacha tintorera  en marselan. Fermentatie en rijping in eiken vaten.

Jonge robijnrode wijn met medium viscositeit en transparante traanvorming. Open neus met rode bessen en zwart fruit, na walsen licht kruidig. Volle aanzet, mooie mondvulling met een middenstuk vol kersenfruit en aangename zuren. Zeer toegankelijk met een volle fruitbeleving die gedragen wordt tot in de middellange finale.

Mas de Sella 2018 – bio

In deze blend overheersen cabernet franc en garnacha tintoreira, aangevuld met marselan, shiraz en cabernet sauvignon.

Leuk weetje: de garanacha tintoreira is één van de weinige druivenrassen met gekleurd sap.

De druivenrassen worden afzonderlijk vergist in stalen tanks van 3.000 liter. Na een volledige ontristing volgt de fermentatie op basis van inheemse gisten en een korte maceratie. De wijn krijgt daarna een opvoeding in Franse eiken vaten van 400 en 500 liter gedurende tien en twaalf maanden

Heldere kersenrode robe met gekleurde traanvorming, zeer open in de neus met intense aroma’s van bramen, zwarte bessen en wat zoethout. Na walsen fijne vanilletoets en cederhout, met de tijd ontwikkelen zich kruidige en geroosterde aroma’s. Licht zoetig in de aanzet, onmiddellijk vol en krachtig met heel wat fruitbagage. Aangename ondersteunende aciditeit tot in de zeer lange finale. Tanninestructuur is duidelijk aanwezig maar van het edele type.

Mas de Sella Carrero 2013

Dit is de ”flagship wine” van Mas de Sella waar de familie bijzonder trots op is.

Voor deze wijnen worden geselecteerde partijen gebruikt van garnacha tintorera, cabernet sauvignon, cabernet franc en shiraz, met een hoog totaal polyfenolgehalte. Deze wijn wordt alleen gemaakt in die jaren waarin het weer een zeer late oogst, eind oktober en begin november, met zeer rijpe druiven toelaat.

Voor elk druivenras worden, gegroepeerd of afzonderlijk, vaten van Franse eik uit verschillende kuiperijen en bossen gekozen, medium getoast en fijnkorrelig. Een uitgelezen selectie, die zich uitstekend gedraagt voor een verblijf van maar liefst achttien maanden op vat.

Heldere en intens dieprode kersenkleur met hoge viscositeit en nauwelijks een spoor van evolutie in de rand. De wijn is zeer open en zuiver, enorm aromatisch met nog opvallend veel primair rood en zwart fruit. Breed pallet van aroma’s met naast bramen en moerbei ook geroosterde toetsen, wat kreupelhout en licht aardse ondertoon. Zachte aanzet met uitstekende zuren en geïntegreerde tannine. De persistentie van deze wijn is verbluffend. Zoals alle Mas de Sella wijnen is deze wijn warm door zijn alcoholgehalte en tegelijkertijd fris door zijn uitstekende zuurgraad.

Het paradepaard van Mas de Sella kan dan ook prachtige awards voorleggen: 92 punten Peñin Gids 2016 en 90 punten Parker (Wine Advocate) 2016.

De wijnen van Mas de Sella uit Alicante zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be

Wouter De Nul