Michelin zorgt voor hoogspanning

 

 

Eindelijk was er op maandag 23 mei opnieuw een fysiek event waarop de nieuwe Michelingids werd voorgesteld. Het kruim van ons gastronomische landje verzamelde in het koninklijk theater van Bergen waar de organisatie er de spanning in hield tot het allerlaatste moment.

Online gids

De editie 2022 heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Door de coronaproblematiek zag ook Michelin zich verplicht de toekenning van nieuwe sterren tot tweemaal toe uit te stellen. Het geduld van de liefhebber van de betere gastronomie werd dus serieus op de proef gesteld maar gelukkig ook beloond met heel wat nieuwe sterren. Voor het eerst sinds 1904 verschijnt de alom gekende rode Michelingids niet meer op papier. Gelukkig is er voortaan wel een praktische online versie die de levensgenieter op basis van postnummer of gemeente feilloos naar onze betere restaurants loodst.

Knaldrang

Onze horecasector heeft moeilijke tijden achter de rug. Een wervelwind van emoties gierde door onze restaurants: van frustratie naar angst, van ondernemerschap naar twijfel. Toch toonden onze chefs en hun teams hun veerkracht door ondanks de verplichte sluiting toch verder hun klanten te  blijven bedienen via afhaalmaaltijden. Nu alles opnieuw open is en ook de glimlach van het zaalpersoneel niet langer verborgen zit achter een mondmasker, herleeft ons mooie gastronomielandschap. Iedereen wil opnieuw naar buiten en genieten van het mooie leven. We hebben dan ook meer dan lang genoeg opgesloten gezeten! Makkelijk wordt het echter niet voor onze restaurants want er kondigen zich ondertussen opnieuw moeilijke tijden aan waarbij algemene stijgingen van energie en grondstoffenprijzen iedereen dwingen om voorzichtig te werk te gaan.

Gelukkig kan er in ons kleine landje ook gezellig worden getafeld zonder dat daar een hoog prijskaartje aan vast hangt. Mooi dat Michelin bij de start van de ceremonie de parallelle selectie Bib Gourmands in de kijker plaatst met leuke inspirerende adresjes waar het goed vertoeven is. Fantastisch ook dat Michelin bij de start van de ceremonie 2022 terugblikt op de toch wat bizarre vorige editie die volledig via zoom diende te verlopen. Alle nieuwe sterrenchefs van 2021 kregen een welverdiend applaus waar ze meer dan recht op hadden. Bravo Michelin voor dit mooie gebaar!

Young chef en beste sommelier

Traditiegetrouw reikt Michelin een aantal prijzen uit voor het echte sterrenspektakel van start gaat. De San Pellegrino Young Chef Award gaat dit jaar naar de vijfentwintigjarige Ruben Christiaens van restaurant Vintage in Kontich. Maxime Sanzot van Racines mag zich dan weer een jaar lang de beste sommelier van België volgens Michelin noemen.

Ook de Groene Michelinster die vorig jaar boven de doopvont werd gehouden, vinden we opnieuw terug in de online versie van 2022.  ¡Toma! van Thomas Trouplin vult dit jaar als elfde zaak het lijstje van ecologische restaurants aan.

Sterrenregen

Daarna is het tijd voor het sterrenfeestje! Eén ding is zeker: editie 2022 laat de gastronomische levensgenieter zeker niet op zijn of haar honger zitten. De Michelininspecteurs gingen tafelen en quoteren wat aanleiding gaf tot maar liefst zestien restaurants die als nieuwkomer werden bekroond met een eerste ster. Drie restaurants werden met twee Michelinsterren onderscheiden. Thijs Vervloet van Colette – De Vijvers was zichtbaar geraakt en ziet de onderscheiding als een mooie beloning van grote offers en hard werk. Hij heeft dan ook een fantastisch team waar ook zeker sommelier Yoerik Depraetere een pluim verdient.

Yves Mattagne haalde een tweede ster binnen voor La Villa Lorraine by Yves Mattagne. Deze Brusselse “Grande Dame” die al in de 19de eeuw werd opgericht verloor haar drie toebedeelde sterren één voor één, maar daar komt nu verandering in. De kenmerkende finesse en inventieve subtiliteit met respect voor de klassieke smaken waarvoor de legendarische villa bekend staat, is ook de inspecteurs van Michelin niet ontgaan.

Ook chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens beklommen het podium om onmiddellijk twee sterren in ontvangst te nemen voor het nieuwe Hertog Jan at Botanic in het luxehotel Botanic Sanctuary Antwerpen. Chef Gert werkt creatief en minutieus met nog meer focus op Aziatische diepgang in hun nieuwe kleinschalige project met slechts vijf tafeltjes.

Daarna worden onze twee driesterrenchefs op het podium in de bloemetjes gezet: Peter Goosens van Hof van Cleve in Kruishoutem en natuurlijk ook Viki Geunes van ‘t Zilte in het MAS in Antwerpen die pas vorig jaar zijn derde ster kreeg en nu dus eindelijk het applaus in ontvangst mocht nemen.

De ceremonie lijkt dan afgesloten en iedereen zit klaar om zich naar de receptie te begeven wanneer  Michelin op het allerlaatste nippertje nog een verrassing van formaat aankondigt. België heeft opnieuw drie driesterrenrestaurants en de gelukkige uitverkorene is Boury in Roeselare van Tim Boury en Inge Waeles. Totaal overrompeld door deze immense verrassing bedankt Tim Boury zijn team, familie en gezin zonder wie deze sublieme bekroning niet mogelijk was geweest.

Het advies van de Michelingids spreekt voor zich:

De bakstenen villa van Tim Boury en Inge Waeles is een toonbeeld van eigentijdse gastronomie. Van de attente service en exclusieve wijnpairings tot de contemporaine klasse die het restaurant uitstraalt en het zalige terras met de blitse bar: hier klopt elk detail. Geen stijf gedoe, maar het bewijs dat je ook kan streven naar perfectie in een levendige sfeer.
De minutieuze creaties die chef Boury op tafel brengt, bundelen klassieke diepgang en creatieve schwung. Hij is een meester in het sublimeren van luxeproducten. Of dat nu met een complex samenspel van smaken en texturen gebeurt of straight-forward met een verbluffende saus: elk gerecht benadert de perfectie. Denk aan de diepe intensiteit van een sublieme saus met vin jaune bij een combinatie van kabeljauw en paling, of de opwindende aroma’s van houtvuur en truffel die een suprême van anjouduif een extra dimensie geven. Wat een smaakbeleving! Rauw, smeuïg, krokant, uitheemse kruidigheid, Vlaamse kracht: deze meeslepende ervaring is uniek. Tim Boury heeft zich bij de mondiale culinaire top gehesen.

Gefeliciteerd Tim, Inge, Ben en jullie hele team. Met ons wijnclubje Ars Bibendi kennen we jullie restaurant natuurlijk al langer. We maakten er een sport van om ons academiejaar telkens af te sluiten in een restaurant waarvan wij vonden dat het in de volgende Michelingids een trap mocht stijgen. Dat is een paar keer gelukt, onder andere bij jullie promotie van één naar twee sterren!

Een paar maanden geleden bezochten we jullie opnieuw. Deze keer met commanderij Nova Zembla en Pierre Rion, de voorzitter van de Waalse wijnbouwers, die we trakteerden op een etentje na een avond die hij voor onze club organiseerde over wijnbouw in Wallonië. Ook toen waren we meer dan onder de indruk over wat in het bord werd geserveerd en de wijnkeuze van jullie toenmalige sommelier Frederik Nerinckx. Voor ons zijn jullie drie sterren van vandaag dan ook geen complete verrassing maar de welverdiende ultieme bekroning van professionalisme en perfecte beheersing van gastronomisch vakmanschap. Van harte gefeliciteerd en tot binnenkort!

Wouter De Nul