Mondig met wijn

Altijd al meer over wijn willen weten?  Wellicht wel anders las u deze wijnrubriek niet… Misschien is de nieuwe online wijncursus van de Vlaamse Wijngilde wel net wat u zoekt! Een toegankelijke praktijkgerichte cursus die u online kan volgen wanneer u wil. Nodig wijnminnende vrienden uit en maak er telkens een leuke en leerrijke avond van!

Ook voor u!

Houdt u van wijn maar vindt u het soms moeilijk om te beschrijven wat u proeft, wat u lekker vindt, en waarom? Vindt u het wijnjargon ook maar koeterwaals? Dan is deze wijncursus iets voor u! Anders dan de meeste wijncursussen verdiepen we ons niet in de complexiteit van appellaties, maar bieden we een praktische cursus van 10 sessies, gericht op de terminologie van het proeven en druivenrassen. Met (goede!) wijn inbegrepen uiteraard, hoe kan het ook anders? Op deze laagdrempelige en vooral leuke manier willen we de deelnemers de terminologie van wijn bijbrengen en hen zo ‘mondiger’ maken.

Deze cursus richt zich tot iedereen: bestaande leden van de Vlaamse Wijngilde en niet-leden. Aansluiting bij de Vlaamse Wijngilde is dus geen voorwaarde, maar kan uiteraard steeds in de toekomst, want dankzij deze cursus kan u met meer betrokkenheid deelnemen aan degustaties. Deelname kan zowel individueel, als koppel, met een groep vrienden of commanderijleden.

Het concept

De cursus gaat online door, waarbij telkens drie of vier wijnen geproefd worden rond een centraal thema. De cursus is opgebouwd uit drie modules.

  • Module 1: inleiding tot wijn, wijn proeven en terminologie (4 sessies)
  • Module 2: internationale druiven (3 sessies)
  • Module 3: andere druivenrassen (3 sessies)

De eerste module vindt 2-wekelijks plaats, de andere modules wekelijks, telkens op een maandag.

In elke module zijn 12 flessen wijn (75 cl) inbegrepen die worden opgestuurd.

De cursus wordt gegeven in een ‘webinar’ formaat, tijdens dewelke de wijnen live worden geproefd en besproken. Een interactieve component laat toe om je eigen proefervaring te delen en vragen te stellen.

Alle sessies worden opgenomen, dus u kan deze ook altijd later (her)bekijken.

Er is geen examen of evaluatie verbonden aan deze cursus.

Data

De sessies vinden telkens plaats op maandag om 20h.

Module 1

06/12/2021:  sessie 1.1 – wijn en smaken

20/12/2021: sessie 1.2 – impact van de wijngaard

10/01/2021: sessie 1.3 – impact van het wijn maken

24/01/2021: sessie 1.4 – schuimwijnen

Module 2

07/02/2022 : sessie 2.1 – pinot noir en chardonnay

14/02/2022 : sessie 2.2 – syrah en riesling

21/02/2022 : sessie 2.3 – cabernet sauvignon en sauvignon blanc

Module 3

07/03/2022 : sessie 3.1 – grenache en chenin blanc

14/03/2022 : sessie 3.2 – malbec, verdejo, garganega

21/03/2022 : sessie 3.3 – gamay, mencia, grüner veltliner, pinot gris

Andere druivenrassen (o.a. sangiovese, tempranillo, etc.) komen tijdens module 1 aan bod.

Prijs

De prijs is 400 euro per module of 1080 euro voor de gehele cursus (in plaats van 1200 euro bij afzonderlijke inschrijving voor de 3 modules). De prijs is voor één proefpakket met 12 flessen wijn (per module) van goede tot uitstekende kwaliteit, met levering inbegrepen. Dit laat toe om zowel individueel deel te nemen of met meerdere personen. Dit laatste drukt niet alleen de kostprijs per persoon, maar het verhoogt ook de fun factor!

Opgelet: de prijs is niet per persoon, maar per groep van proevers.  Verzamelt u dus 10 mensen om zich heen, dan proeft u samen met tien personen en betaalt u dus ook maar één tiende van dit bedrag.

Inschrijving

Wenst u in te schrijven voor één of meerdere modules, surf dan nu naar Mondig met Wijn – Vlaamse Wijngilde

Wouter De Nul