Nebbiolo van het betaalbare type

‘Nooit was uitspuwen zo’n genot’, zegt wijnkenner Oz Clarke, een herinnering ophalend aan zijn eerste ervaringen met nebbiolo. Een verraderlijk lichte, bijna oranje kleur gevolgd door een verhemeltescheurende tanninestructuur en harde zuren waarop je als het ware kunt kauwen. Zeker de traditioneel gemaakte barolo’s zijn in hun jeugd berucht onbenaderbaar.

Het modernere type barolo is zachter wegens kortere maceratie en gisting. Ook het gebruik van nieuwe eiken vaten verzacht de wijnen. Betere wijnmakerstechnieken hebben zelfs de traditioneel geproduceerde barolo’s verzacht. Maar zelfs dan wordt geduld beloond. Jammer genoeg zijn de baroloprijzen erg noordwaards gegaan de afgelopen jaren. Onder de dertig euro is het speuren, en prijzen voor de wijnen die hun ‘cru’ op het etiket vermelden liggen tussen veertig en honderd euro. De beste producten van de meest gereputeerde producenten gaan daar nog een pak boven.

Op een uitgebreide proeverij van Piemontese wijnen ging ik dan ook op zoek naar nebbiolo die al jong drinkbaar is met een prijskaartje van maximaal 25 euro per fles. Ik proefde veel erg goede wijnen met enkele uitschieters.

Nebbiolo: de druif en haar streken

Wie nebbiolo zegt, zegt Piemonte. Hoewel de druif ook iets zuidelijker in Italië voorkomt, en zelfs in Argentinië, Mexico en Californië, stelt ze zulke hoge eisen aan het klimaat dat verreweg de meeste aanplant in het noordwesten van Italië ligt. Toch is zelfs in Piemonte amper 6% van de aanplant nebbiolo. Enkel de beste wijngaarden die noch te hoog noch te laag liggen, en mooi op het zuiden gericht zijn, lenen zich tot deze edele druif.

Anderzijds lijkt ze zich goed aan diverse bodems aan te passen: van klei en kalk in hartje Barolo, tot de zanderige bodems in Roero en de granietbodems uit Aoste, nebbiolo gedijt er goed voor zover het microklimaat dat toelaat. Naarmate het kleigehalte van de bodem toeneemt, lijken de wijnen tanninerijker te worden. Het maakt van de barolo’s uit Serralunga de krachtigste bewaarwijnen die je in hun jeugd beter in de kelder laat.

De aroma’s

Goede nebbiolo is uiterst complex met allerhande aroma’s die geweven zijn in een intrigerend web rond ‘teer en rozen’. De aardse smaak die inderdaad wat aan teer en kreupelhout doet denken vermengt zich met bloemige geuren van rozenblaadjes. Daarnaast speelt er nog een pak fruittonen: kersen, aardbei, pruim maar ook kruidige geuren met oosterse specerijen en drop.

Kortom, nebbiolo is als druif het (her)ontdekken waard. Hieronder alvast een selectie van mooie wijnen.

Voor u geproefd

Aanraders

  • Monchiero Fratelli Langhe Nebbiolo 2019: aan een prijs (ter plekke) van tien euro een pareltje, sappig met rijpe tannine.
  • Mauro Sebaste Nebbiolo d’Alba Parigi 2020: een elegante en florale wijn met zachte tannine. Aan net geen €23 een goede verhouding prijs/kwaliteit
  • Vietti Langhe Nebbiolo 2019 ‘Perbacco’: gedeklasseerde barolo die echter veel andere barolo’s naar de kroon steekt. Fruitig, sappig en toch strak.
  • Renato Corino Langhe Nebbiolo 2020: een erg geurige en ook sappige wijn die amper 17 euro kost.

Andere goede wijnen

  • Conterno Fantino Langhe Nebbiolo 2020
  • Sara Vezza Langhe Nebbiolo 2020
  • Marzone Langhe Nebbiolo 2018
  • Olivero Mario Langhe Nebbiolo 2019
  • Massimo Clerico Spanna 2019
  • Tenuta Barac Langhe Nebbiolo 2015
  • Spinetta Lange Nebbiolo 2019
  • Fenocchio Langhe Nebbiolo 2020
  • Uvamaris Nebula 2016
  • Poderi Colla Nebbiolo d’Alba 2019
  • Podere Ruggeri Corsini Langhe Nebbiolo 2019

 

Peter Doomen