Nieuw bestuur VVS

 

Zondag 30 januari kozen de leden van de Vereniging Vlaamse Sommeliers een nieuw bestuur. De nieuwe ploeg die de komende 4 jaar de vereniging gaat leiden telt opvallend veel jonge nieuwkomers met een mooie regionale spreiding.

Wat is de VVS?

De Vereniging Vlaamse Sommeliers werd opgericht in 1986 als follow-up op de bestaande maître-sommeliercursus van Sopexa. Veel afgestudeerde sommeliers uit die periode wilden up-to-date blijven en via regelmatige proeverijen hun wijnkennis verder uitbreiden. In 1996, na 10 jaar intense activiteiten werd de officiële VZW gesticht.

Woensdag 18 november 2009 is een scharniermoment in de geschiedenis van de vereniging. Toen werd de fusie tussen twee belangrijke sommelierverenigingen, Vereniging Vlaamse Sommeliers en Professionele Vlaamse Sommeliers officieel beslecht. Sinds 23 november 2009 vormen wij nu samen één grote en sterke beroepsvereniging.
“Samen sterk” is het motto van de vereniging om de uitdagingen voor de toekomst aan te gaan. Geen sector maakt zo een intense evolutie door als de horeca. Ook de wijnservice is onderhevig aan trends en tendensen. De vereniging houdt een vinger aan de pols en probeert snel in te spelen op de voortdurende bewegingen in de sector.

Vandaag telt de Vereniging Vlaamse Sommeliers meer dan 130 leden-sommeliers die heel actief aan de degustaties deelnemen. Naast de maandelijkse degustaties en het inrichten van studiereizen werkt de vereniging mee aan een aantal wedstrijden en verkiezingen:

  • Beste Sommelier van België, in samenwerking met de Belgische Sommeliergilde
  • Eerste Maître d’Hôtel van België, in samenwerking met Gastronomische Club Prosper Montagné
  • Verkiezing “Sommelier of the Year” een organisatie van mjPublishing en Meyhui nv
  • Verkiezing van “Young Sommelier Award of Excellence” voor jonge talenten, sommeliers onder 25 jaar
  • De vereniging is ook vertegenwoordigd in het sommeliercomité van Club Prosper Montagné.

Een belangrijke organisatie van de VVS is de jaarlijkse proeverij waarbij de Beste Belgische wijnen beoordeeld worden. De VVS werpt zich al jaren op als een van de belangrijkste ambassadeurs van de Belgische wijnbouw.

Trends

Sinds enkele decennia zijn klanten veel beter op de hoogte van wijn dan vroeger. De gast van vandaag is nieuwsgierig en leert graag bij over wijn. Velen zijn ook goed op de hoogte van de nieuwe communicatiemiddelen, waarbij ze in een oogwenk informatie over wijn kunnen opvragen via hun smartphone of tablet. Heel veel gasten denken ook na over harmonie wijn en gerecht.
Dat houdt in dat de sommelier van vandaag zeer goed de actualiteit volgt en daarnaast ook een echte gastheer is, die de (wijn) beleving op restaurant perfect begrijpt en uitvoert. Een goede sommelier kan de totaalbeleving optimaliseren en restauranthouders die dat begrijpen weten dat het verstandig is om een sommelier in dienst te nemen. De beroepswereld smeekt om vakbekwame en creatieve sommeliers. Het in dienst hebben van een sommelier geeft dan ook een belangrijke meerwaarde aan een restaurant.
Waar iemand werkt die iets kent van wijnen uit de hele wereld, verkoopt men betere wijnen en meer wijnen. De omzet stijgt en het restaurant wordt bekend voor deze specialisatie.

Wie is Gido?

Tot vorige zondag was Gido voorzitter van de VVS. Na tien jaar voorzitterschap geeft hij de fakkel door aan een nieuwe ploeg.  Gido was tot september 2017 staflid, stagecoördinator en verantwoordelijke wijnen in de Hotel -en Toerismeschool Spermalie te Brugge. Daarnaast schrijft Gido als freelance culinair journalist voor het tijdschrift Smaak, het Nederlandse Proefschrift. Naast “Maître Sommelier en Vins de France” behaalde Gido in 1994 de titel “Sommelier Wijnen van de wereld”, in 1998 werd hij “Wereldwijnmeester” en in 2002 volgde het “Advanced Certificate” bij WSET, The Wine & Spirit Education Trust in Londen.

Tussen het behalen van al deze prestigieuze wijntitels waagde Gido zich nog aan enkele hoog aangeschreven wijnconcours, zoals de wedstrijden “Prosper Montagné” en “Master of Port”. Ook een glaasje bubbels weet Gido te appreciëren… In 2012 werd hij Europees Ambassadeur van de Champagne.

Terugblik

Traditiegetrouw vindt eind januari de raad van bestuur van de VVS plaats. Altijd een leuk moment om met collega-sommeliers te netwerken en voor de VVS jaarlijks een moment om terug te blikken op de activiteiten van het afgelopen jaar en een tipje van de sluier op te lichten over de nieuw geplande degustaties en projecten. En dit jaar stond toch wel een zeer bijzondere historische gebeurtenis op de agenda: de verkiezing van een nieuw bestuur. Gido van Imschoot die tien jaar aan het hoofd stond van de ploeg maakt samen met vijf collega-bestuursleden plaats voor de nieuwe generatie. Erevoorzitter Guy Van Neste benoemde Gido met goedkeuring van de leden tot nieuwe bijkomende erevoorzitter van de vereniging.

2021 was het jaar waarin we met het virus moesten leren leven. We pasten ons aan, organiseerden geslaagde virtuele degustaties en konden gelukkig enkele ‘live’ bijeenkomsten organiseren. De 35ste verjaardag van de vereniging ging in elk geval niet onopgemerkt voorbij. Het prachtige banket met een uitgelezen wijnselectie bij Paul de Pierre in Maarkedal was onvergetelijk. Wie erbij was zal dit zeker beamen!

Het ledenaantal is in  tien jaar tijd verdubbeld. We zien ook meer en meer leden uit heel Vlaanderen. Dat is een positieve evolutie. Het wordt een uitdaging om elk VVS-lid in alle delen van Vlaanderen te bereiken.

Intussen  kijkt de vereniging vol vertrouwen naar de toekomst en blijven de leden ambassadeurs voor ons mooie beroep van sommelier. Je aanpassen, kort op de bal spelen en creatief zijn, is het nieuwe normaal. Het wordt dan ook een uitdagende toekomst voor de nieuwe ploeg met volgende bestuursleden: Sara Adam, Patrick Cuijvers, Jan Demyttenaere, Erik Desmarets, Stefanie Diopere, Carine Hoedt, Martin Lebon, Bram Lemmens, Bruno Mylle, Tom Segers, Dirk Van Rie en Stijn Verleyen.

Wie de nieuwe voorzitter wordt, was zondag nog niet bekend. Ik wens de nieuwe ploeg alvast veel succes en hoop nog vele jaren te kunnen genieten van professionele degustaties en masterclasses waar we met zijn allen als sommelier onze kennis blijvend verder uitbreiden.

Wouter De Nul