Over de veerkracht van een wijnsommelier

 

Vorige vrijdag kreeg ik Ninofmedia over de vloer voor een interview dat u volledig kan herbekijken:

 

Een geschoolde wijnkenner op de Steenberg in Pollare

Wouter De Nul, Maître Sommelier en Wereldwijnmeester deed zijn wijnstudies aan het EVW, Eigentijds Vlaams Wijninstituut, in Brugge aan hotelschool Ter Groene Poorte. Dit zijn intensieve professionele opleidingen: 2 jaar sommelier, 2 jaar wereldwijnmeester. In 2008 deed hij mee aan het examen maître sommelier. Na een serieuze schifting bij het theoretische examen werd Wouter uitgenodigd naar de praktische proeven en was uiteindelijk één van de 3 laureaten die de fel begeerde en door de Franse regering beschermde titel “maître sommelier” binnenhaalde.

“De titel op zich is niet het allerbelangrijkste. Een goede opleiding helpt uiteraard wel om de juiste wijnselectie te maken. De waarheid zit altijd in het glas. Veel proeven, ogen en oren open houden, veel informatie uitwisselen met wijnproducenten. Dat is de enige manier om een mooie wijnselectie op te bouwen.” U kan bij Château Brillant terecht voor wijnen uit zowel de oude als de nieuwe wereld, van België over Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië en natuurlijk ook Zuid-Afrika waar Wouter toch wel een boontje voor heeft. “De huidige generatie wijnbouwers in Zuid-Afrika heeft oenologie gestudeerd aan de universiteit van Stellenbosch en wereldwijd stage gelopen. Zij keren terug met een massa ervaring die ze maar wat graag toepassen op hun eigen terroirs. Voor Minnegoed Wines, importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen, sta ik ondertussen in voor de distributie in de Belgische wijnhandel.”

“Als ondervoorzitter van de Vlaamse Wijngilde, de grootste wijnclub van Vlaanderen met meer dan 40 plaatselijke commanderijen en meer dan 2000 leden, organiseren wij geregeld wijnevents waarop buitenlandse producenten aanwezig zijn. Ook ben ik meer dan 15 jaar wijnmeester bij Nova Zembla, een plaatselijke wijncommanderij hier in Ninove, waar we wijnavonden rond bepaalde thema’s organiseren: wijnen uit Bordeaux, Piëmonte, de chardonnaydruif wereldwijd. Ook het thema wijn en chocolade met Anton, een plaatselijke chocolatier uit Denderhoutem staat op ons proefprogramma, maar kon helaas nog niet doorgaan.”

Château Brillant: passie voor vlees én wijn

“De naam van mijn zaak is eigenlijk een woordspeling. In een vorig leven was ik aankoopdirecteur in een vleeswarenbedrijf. Een chateaubriand is een mooie stukje vlees, voor de vleeskenners onder ons: het kopstuk van de ossenhaas. Altijd lekker mals en kwalitatief top!

Wijn is altijd de rode draad in mijn leven gebleven. De hobby groeide en het kriebelde om er iets meer te gaan doen. Dik twee jaar geleden besloot ik om de sprong te wagen en van mijn passie mijn beroep te maken. Toen was er van corona natuurlijk nog geen sprake…

Een wijnhandelaar zit in de hoek waar de klappen vallen… De eerste lockdown was een regelrechte ramp. Als mensen werden opgeroepen om “in hun kot” te blijven en enkel essentiële verplaatsingen te maken, dan zie je niemand die zijn of haar flesje komt kopen op de Steenberg in Pollare. Bovendien was en is de horeca nog steeds gesloten waardoor die afzet compleet is weggevallen.

Tot voor de eerste lockdown was ik op vrijdagavond gelegenheidssommelier in het gastronomische restaurant De Bakermat in Ninove. Ook die opdracht is weggevallen…”

Niet makkelijk overleven dus, maar er zijn gelukkig nieuwe initiatieven…

“Inderdaad niet makkelijk, maar in een hoekje zitten janken is ook geen oplossing. Ik heb dan ook vrij snel een ludieke actie opgestart met de “lockdown fles” die ik bij mijn horecaklanten langsbracht. Een mooie foto van de fles aan de deur van het restaurant om mijn horecaklanten een hart onder de riem te steken. En dat posten op social media: Facebook, Instagram…

De lockdown maakte ook tijd vrij om eindelijk mijn webshop te lanceren. Dat stond al een tijdje in de steigers, maar door tijdsgebrek werd dat altijd uitgesteld. Nu kan iedereen terecht op www.chateaubrillant.vlanshop.be waar 7 op 7 en 24 op 24 kan besteld worden!

Ook mijn degustatieruimte werd volledig ingericht om mijn wijnen beter in de kijker te plaatsen en mijn klanten in een aangename setting te kunnen bedienen. De eerste versoepelingen gaven aanleiding tot “bubbels voor 10”. Een concept waarbij wijnavonden met familie, kennissen, vrienden, collega’s mogelijk zijn, al dan niet gecombineerd met foodpairing.

Helaas werden de bubbels alleen maar verder beperkt en bleven de stoelen rond mijn degustatietafel voorlopig leeg…

Ook heb ik recent WTO of Wine Tasting Online gelanceerd. Een online basiscursus wijn, zeer toegankelijk, geen voorkennis vereist, bedoeld voor iedereen die iets meer over de boeiende wereld van wijn wil bijleren.

De cursisten schrijven in en ontvangen een pakket met twaalf wijnen voor vier proefavonden. Elke woensdagavond worden drie flessen geproefd in eigen bubbel en in een Zoom online becommentarieerd. De wijnen horen bij het thema van de avond: van druif tot wijn, vinificatie van witte wijn, mousserende wijnen…

Het enthousiasme van mijn wijncursisten werkte zo aanstekelijk dat een tweede sessie van de WTO-basismodule niet lang kon uitblijven. Woensdag start een tweede sessie van vier proefavonden.

Elk weekend is Château Brillant OPEN, van 11 tot 18h, zowel op zaterdag als op zondag. Op zoek naar een lekkere fles Champagne, wit, rosé of rood… Iedere wijnliefhebber is welkom. In eigen bubbel van een lekker glas wijn genieten mag gelukkig nog wel!”

Wouter De Nul