Pongracz MCC

 

Desiderius Pongrácz, geestig, briljant en af en toe provocerend, was een blauwbloedige graaf uit de Hongaarse aristocratie. Hij koos ervoor om zijn leven te leiden als een man van het land die een carrière in de wijnbouw nastreefde.

Van krijgsgevangene tot wijnmaker

Na zijn studies aan de Hongaarse Landbouwacademie ging Desiderius Pongrácz in 1944 bij de cavalerie in het Hongaarse leger in plaats van terug te keren naar het familielandgoed. Kort na de overgave van Hongarije werd hij gevangen genomen door de oprukkende Russen.

Bijna tien jaar lang zwoegde hij als krijgsgevangene in de beruchte werkkampen van Siberië, eerst als houthakker en later in de gevaarlijke Siberische kopermijnen. Later zou hij deze martelende jaren van gezwoeg en eenzaamheid als de inspiratiebron zien voor de positieve levenslust en het onuitputtelijke doorzettingsvermogen dat zijn karakter zou typeren.

Toen de oorlog uiteindelijk voorbij was en zijn vaderland in de ijzeren greep van de Sovjet-Unie kwam, werd Desiderius Pongrácz teruggestuurd naar Hongarije. Tijdens de chaos van de Hongaarse opstand besloot hij te ontsnappen en richtte hij zijn zinnen op Afrika nadat hij via zijn connecties bij de Europese adel een positie als boerderijmanager in Namibië had bemachtigd.

In 1958 verhuisde hij naar Stellenbosch in Zuid-Afrika waar hij werkte als bedrijfsleider voordat hij in 1963 aan de slag ging bij het onderzoeksinstituut van Nietvoorby onder leiding van professor Piet Venter. Terwijl hij bij het onderzoeksinstituut werkte, behaalde hij zijn Master of Science degree in Landbouw aan de Universiteit van Stellenbosch.

In 1973 werd Pongrácz benoemd tot Chief Viticultural Adviser bij Distillers Corporation. Gedurende zijn twintig jaar in de wijnbouw aan de Kaap hielp Pongrácz de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie vorm te geven door zijn intellect, inzicht, kennis, innovatie, visie en vooral onverschrokken vasthoudendheid om na te streven wat hij juist achtte.

Hij had een grote invloed op de introductie en vermeerdering van eersteklas druivenrassen zoals chardonnay, sauvignon blanc en pinot noir. Hij begreep het belang van deze en andere nobele druivenvariëteiten voor de toekomst van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

Kwaliteitsdruiven, een bewuste keuze

Pongrácz was vastbesloten om de status quo, die de kwaliteit en het aantal beschikbare druivenrassen in Zuid-Afrika in die tijd beperkte, aan te vechten en lobbyde voor de import van nieuw plantmateriaal en een beleidsverandering ten gunste van de zorgvuldige selectie van de beste wijnstokken om kwaliteitsvolle wijngaarden te vermeerderen. Hoewel het in Europa al veel werd toegepast, werd de praktijk van zorgvuldige selectie in Zuid-Afrika als zeer controversieel beschouwd op het moment dat de industrie zich zorgen maakte over het importeren van nieuw materiaal uit angst voor virussen.

Desiderius Pongrácz was een pionier op zijn gebied en speelde een belangrijke rol bij het vormgeven van nieuwe wijnbouwpraktijken. Hij was auteur van een aantal boeken en produceerde talloze wetenschappelijke publicaties. Zijn definitieve boek Practical Viticulture, gepubliceerd in 1978, wordt vandaag de dag nog steeds geraadpleegd door studenten. Geschreven vanuit de premisse dat de waarheid geen excuus nodig heeft, daagt Pongrácz openlijk het restrictieve beleid van die tijd uit. Dankzij zijn expertise en die van zijn landgenoot professor Julius Laszlo, binnen het kader van de Distillers Organisation, begonnen innovatieve producenten zoals Danie de Wet met het aanplanten van nieuwe premiumvariëteiten, met name chardonnay en sauvignon blanc.

Toch was het niet door het boekje te volgen dat hij anderen inspireerde. Want hoewel wetenschap zijn hoofd regeerde, waren het zijn vele gevarieerde interesses die zijn hart leidden, waaronder klassieke muziek, antropologie en zijn liefde voor teckels.

Pongrácz stierf op 61-jarige leeftijd in het ziekenhuis na een tragisch ongeval tijdens het transport van chardonnay wijnstokken naar Uitkyk Estate. Hij werd gecremeerd zijn as blijft in de muur van de familiebegraafplaats op Landgoed Meerlust. In een overlijdensbericht verwees Nico Myburgh, destijds eigenaar van Meerlust, naar Pongrácz als “een echte heer en goede vriend”.

Aperitiefbubbels MCC

Er zijn heel wat dingen die op één lijn moeten liggen om één enkele fles Pongrácz samen te stellen. Edele rassen, kennis en expertise zijn slechts enkele van de stukken van een ensemble dat, eenmaal in werking, de symfonie vormt van een van Zuid-Afrika’s beste Méthode Cap Classique wijnen. Dit zijn mousserende wijnen die gemaakt worden volgens de traditionele methode van tweede gisting op fles. Hetzelfde productieproces zoals gebruikt voor champagnes.

Maar Pongrácz gaat niet alleen over de kunst van het wijnmaken. Het gaat over het karakter, het charisma en de vaardigheid van de man die de aanzet gaf tot een crescendo dat is uitgegroeid tot de meest geliefde Cap Classiques van het land. Het is geen wonder dat de Cap Classique wijnen die zijn naam dragen met kop en schouders boven de rest uitsteken. Samengesteld in de klassieke Franse traditie van de edele druivenrassen pinot noir en chardonnay, is Pongrácz een mooi testament aan de man die hem inspireerde.

Zin gekregen in een glaasje Zuid-Afrikaanse bubbels van topkwaliteit? Via Doorbraak wijn kan het!

Zuid-Afrikaanse bubbels Pongracz MCC – Doorbraak wijn

Als je de volgende keer van een glaasje Pongrácz Methode Cap Classique geniet, denk dan even aan het genie wiens nobele karakter, vasthoudendheid en humor als inspiratie dienden, en wiens levenswerk het allemaal mogelijk maakte. Baie lekker!

Wouter De Nul