Populaire wijn keldert appellatie

Het is opnieuw de derde donderdag van november. Niets bijzonder zou je denken. Maar voor Beaujolais is het nog altijd een hoogdag, die niet door iedereen even goed wordt gesmaakt…

Beaujolais Nouveau

Zo nieuw is de ongetwijfeld bekendste primeurwijn ter wereld nu ook weer niet. Al in de negentiende eeuw brachten de wijnhandelaren uit Beaujolais hun wijn vlak na de oogst op de markt. Het oorspronkelijk commerciële schot in de roos werd officieel in een decreet bekrachtigd. Het decreet van 1951 stipuleert officieel het vroegtijdig bottelen van de wijn. Oorspronkelijk mocht de wijn vanaf 15 november op de markt worden gebracht. In 1985 veranderde dit naar de derde donderdag van november.

Ook ik werd in mijn studententijd geconfronteerd met de op de Oude Markt in Leuven alomtegenwoordige slogan “Le Beaujolais nouveau est arrivé” Zelfs in de studentencafé’s waar normaal het bier heer en meester is, werd op de derde donderdag van november plaats gemaakt voor de marketingstunt uit Beaujolais die helaas de reputatie van de volledige wijnregio kelderde.

De fruitige en vooral zurige wijn ging voor 100 Belgische frank per fles aan een snelvaart door de studentenkelen. Een sterke maag was wel onontbeerlijk om de hoge zuren van de primeurwijn te kunnen trotseren.

Macération carbonique

Hoe slaag je erin om een wijn op de markt te brengen waarvan de druiven een paar maanden eerder nog aan de wijnstokken hingen? Een speciaal gistingsprocédé ligt aan de basis van de simpele drinkwijn die een paar decennia geleden razend populair was.

De macération carbonique of koolzuurweking is verantwoordelijk voor het uitbundige fruitbouquet dat de Beaujolais Nouveau typeert. De wijn heeft een paarse kleur met lage viscositeit. Het is een frisse, vaak licht sprankelende, fruitige en vlot wegdrinkende wijn met naast primaire rode vruchten als framboos en bosaardbei een exotisch toetsje van banaan.

De maceratie onder koolzuur is een moderne vinificatietechniek waarbij de druiven niet worden geplet of geperst. De volledige druiventrossen worden in een vat gestort dat volledig is afgesloten onder extra toegevoegd koolzuurgas. Door het anaerobe milieu treedt een effect van autolyse op waardoor de druif zichzelf onder invloed van de eigen celenzymen verteert. Deze techniek zorgt voor de ontwikkeling van primaire fruitaroma’s die de jonge wijn kenmerken. Door het gewicht worden de druiven onderaan in de tank gebroken waardoor een gewone alcoholische gisting volgt waarbij de suikers worden omgezet in alcohol en CO2.

Succes of ramp?

Beaujolais ligt onder de Maconnais en wordt tot Bourgogne gerekend. De druif die er de scepter zwaait is de gamay die bulkt van het jonge rode fruit en vaak een koolzuurweking ondergaat. Het is net deze “macération carbonique” en de jaarlijkse lancering van de Beaujolais nouveau elke derde donderdag van november die de volledige regio bij veel wijnliefhebbers in een kwaad daglicht hebben gesteld.

Maar dat is buiten de tien cru’s gerekend die de Beaujolais rijk is. Dit zijn wijnen van een totaal ander kwaliteitsniveau die het absoluut verdienen te worden herontdekt.

De Beaujolais Nouveau mag dan misschien wel een bepaalde periode zeer populair zijn  geweest, voor vele kwalitatieve wijnbouwers uit Beaujolais was het een doorn in het oog. De simpele jonge wijn verloor aan populariteit maar Beaujolais was synoniem geworden voor eenvoudige fruitige wijn zonder complexiteit en diepgang.

Het succes van de Beaujolais Nouveau kelderde de reputatie van de volledige wijnregio, terwijl de tien cru’s van Beaujolais kwalitatief uitstekende wijnen opleveren die zeker de aandacht van de wijnliefhebber verdienen!.

Voor u geproefd

Fleurie Le Clos 2018

Fleurie is één van de cru’s in het noorden van Beaujolais op granietbodem. Deze Fleurie Le Clos komt uit een kleine volledig ommuurde wijngaard. Er wordt alles aan gedaan om de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. Het domein zit in conversie naar bio en mag vanaf oogstjaar 2021 het label bio dragen.

De wijn komt in het glas met een licht pioenrode kleur met slanke traanvorming. Onmiddellijk open neus met overvloedig jong rood fruit, bosaardbeitjes en krieken. Na walsen zeer uitbundig met wilde besjes, viooltjes en een aardse ondertoon. Goede mondvulling met knappe zuurstructuur en weinig tannine. Guitige smaak, volledig in balans en een minerale toets in de lange finale. Heerlijke genietwijn die mij doet verlangen naar het kermiseten van mijn oma : frikadellen met kriekjes. Ook al had ik toen nog niet de gewettigde leeftijd om alcoholhoudende dranken te nuttigen, telkens ik deze Fleurie proef denk ik aan de smaak en geur van het traditionele kermisgerecht van wijlen oma Gusta. En ik kan u garanderen, dat was genieten!

Zelf ook eens uitproberen? De Fleurie Le Clos is verkrijgbaar in de webshop van Doorbraak wijn: Fleurie Le Clos 2018 – Doorbraak wijn

Wouter De Nul