Rijzende ster in Piëmonte

Cesare Bussolo is zonder enige twijfel één van de interessantste wijnmakers die je momenteel in Piëmonte kan volgen. Zijn wijnen zijn ronduit verbluffend!

La Morra

Cesare Bussolo is geboren en getogen op de zachte blauwe mergel van La Morra, het kloppende hart van Barolo. Als kind speelde Cesare met zijn zus tussen de wijnstokken in de wijngaard die hij nu bezit. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat Cesare wijnbouwer zou worden. Hij behaalde zijn diploma aan de wijnschool in Alba en werkte daarna zeven jaar voor de lokale traditionalist Bovio. Daar leerde hij het vak voordat hij in 2007 bij Roberto Voerzio in dienst ging, tot op vandaag zijn grote mentor en icoon in Barolo. Bij Roberto is Cesare betrokken bij zowel het werk in de wijngaard als het volledige productieproces en wordt hij na ondertussen meer dan vijftien jaar een trouwe en onmisbare partner van Roberto. Roberto Voerzio was tot dan een modernist die 100% nieuwe eikenhouten vaten gebruikte om zijn wijnen op te voeden. Vanaf 2007 verschoof de Voerzio-stijl naar een meer traditionele opvoeding in neutrale Slavonische foeders, de “grande botte”.

Santa Lucia

Kort nadat hij bij Roberto in dienst trad, kocht Cesare Bussolo een oude wijngaard in Santa Lucia en begon zijn eigen avontuur als wijnbouwer. In 2010 herplantte hij de volledige wijngaard met barbera wijnstokken met een hoge dichtheid van ongeveer achtduizend stokken.  Cesare bewerkt zijn nieuwe wijngaard biologisch, zonder pesticiden of herbiciden in te zetten, en beperkt – net zoals zijn mentor Roberto – de opbrengst drastisch: slecht één kilogram druiven per wijnstok! Enkel het allerbeste is goed genoeg en een strenge selectie ziet Cesare als een pure noodzaak om absolute topwijn te maken. De druiven worden manueel geplukt bij perfecte rijpheid. De fermentatie op basis van natuurlijke gisten vindt plaats in roestvrij staal en daarna rijpt de barbera ongeveer twaalf maanden in gebruikte vaten voordat hij zonder filtering wordt gebotteld. Het etiket waarop een besnorde heer het glas heft om de kleurintensiteit in te schatten, illustreert hoeveel zorg en aandacht Cesare aan zijn barbera besteedt. Zoals Cesare het zelf zegt, is het de bundeling van kennis en ervaring die resulteert in de absolute kwaliteit waarvoor hij zijn leermeester en mentor Roberto Voerzio eeuwig dankbaar is.

Barolo Fossati

In 2014 start Cesare zijn avontuur in Barolo wanneer hij een deel van de wijngaard van Roberto huurt in de cru wijngaard Fossati.  Hier komt zijn “grand cru” vandaan De nebbiolo druiven zijn afkomstig van de cru-wijngaard Fossati die ten zuiden van het dorpje La Morra ligt. Het perceel ligt op 330 meter hoogte en de bodem kenmerkt zich door steen en klei.

In 2017 volgt een nieuw project in La Morra om de best mogelijke generieke Barolo te maken. In 2019 komt er de dolcetto d’Alba bij, een druif waar Cesare persoonlijk veel van houdt. In 2021 komt de nieuwe barbera Roscaleto op de markt die twee jaar op eikenhouten vaten rijpt en onmiddellijk wordt geroemd in de internationale pers.  Al zijn wijnen hebben één gemene deler: topkwaliteit. Ondanks het feit dat Cesare nog maar een paar jaargangen op de markt heeft gebracht, behoort hij nu al tot de top van Piëmonte. Een domein en wijnmaker om zeker in de gaten te houden!

Voor u geproefd

Barolo del Commune de La Morra 2017

Robijnrood met een lichte kleurintensiteit en medium viscositeit. Zuivere open neus met enorme gelaagdheid, naast klein rood fruit ook florale toets van rozen en fijne kruidigheid. Volle krachtige wijn met mooie fruittonen. Complexiteit in de mond, met een edele tanninestructuur die een mooi verouderingspotentieel belooft.

Deze wijn doet het uitstekend bij fijn gevogeltewild als patrijs, fazant, wilde eend of duif.

De 100% nebbiolo druiven zijn afkomstig van een wijngaard ten zuidoosten van La Morra en krijgen een rijping van 24 maanden in eikenhouten vat en anderhalf jaar op fles in de kelder.

Barbera d’Alba Roscaleto 2018

Diepe kersenkleur met traag aflopende tranen. In de neus kersen, sinaasappelschil, balsamico kruiden, peper en een fijne vanilletoets. Zeer rijk, diepe volle body met zachte tannine en een prachtige ondersteunende aciditeit. Kracht en finesse in één glas versmolten.

Dit is een barbera d’Alba van absoluut topniveau!

Barolo Fossati 2018

100% nebbiolo met een rijping van 24 maanden in eikenhouten vat en anderhalf jaar op fles in de kelder. Alles wordt met de hand geplukt in kleine kistjes. Geen filtering. Lage opbrengst van slecht één kilogram per wijnstok!

Een “slow” barolo. Grote barolo met een lichte kleurintensiteit maar met een enorm gelaagd aromaspectrum: zure bittere kersen en blauwe pruimen in stilstaande fase. Na walsen leder, teer, rozenblaadjes, tabak, kruidnagel en drop verweven met bramen en gedroogde vijgen. De wijn is overweldigend in de mond met een strakke en drogende tanninestructuur. Eigenlijk kindermoord op dit moment maar je proeft een gigantisch potentieel. Deze wijn willen we graag binnen zes jaar eens herproeven aan de eindejaarsfeestdis! Een topper van formaat die helaas schaars is maar in een topkelder niet mag ontbreken!

De wijnen van Cesare Bussolo zijn – door hun schaarste helaas beperkt –  beschikbaar bij www.chateaubrillant.be

Wouter De Nul