Sicilië – een boeiend reisverslag (2)

 

Keuzestress

Wie in Sicilië de vele tourist traps vermijdt en de betere gastronomie opzoekt, wordt heerlijk verwend. Een gouden tip: informeer bij de plaatselijke wijnbouwer of wijnhandel naar de betere eetadresjes in de buurt. Gastronomie en wijn gaan immers hand in hand! Levensgenieters delen graag hun positieve ervaringen en loodsen ons naar het betere maar daarom niet noodzakelijk duurdere werk in het bord.

De avontuurlijke wijnliefhebber komt zeker aan zijn trekken in Sicilië. De keuze aan variëteiten en wijnstijlen is enorm. Wie de wijnkaart inkijkt, heeft meestal wat tijd nodig om zijn keuze te maken. Er zijn dan ook meer dan twintig DOC’s  (denominazione di origine controllata) en er worden tientallen druivenrassen verbouwd. Ons reisgezelschap was getuige van de authenticiteit en kwaliteit van heel wat lokale druiven waar de meesten nog nooit van hadden gehoord, maar ook internationale druiven zoals chardonnay, cabernet sauvignon en syrah zorgen voor mooie kwaliteitswijnen.

De verscheidenheid aan inheemse druivenrassen is immens: grillo, catarratto, inzolia, pignatello, frapatto, nerello mascalese en natuurlijk de rode benchmarkdruif voor Sicilië: nero d’avola. Het succes van deze laatste is fenomenaal en neemt heel wat “tre bicchieri” – drie glaasjes of de hoogste onderscheiding – voor zijn rekening in de gambero rosso, de beroemde Italiaanse wijngids.

Op 11 juli 2005 is de lang verwachte DOCG Cerasuolo di Vittoria goedgekeurd. De eerste en voorlopig nog altijd enige DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) op Sicilië. Deze intens fruitige en elegante rode wijn is samengesteld uit minstens de helft en maximum 70% nero d’avola, aangevuld met de lokale frappato. “cerasuolo” is de plaatselijke naam voor een wijn met een lichte kersenkleur. Vittoria verwijst dan weer naar het gebied in het zuidoosten van het eiland waar de wijn vandaan komt.

 

Planeta

Eén van de historische wijnfamilies – maar liefst zeventien generaties! – is Planeta. De familie beheert zes landgoederen verspreid over het eiland waar wijn wordt geproduceerd, elk met een specifiek onderzoeks- en verbeteringsproject. Ulmo in Sambuca di Sicilia, Dispensa in Menfi, Dorilli in Vittoria, Buonivini in Noto, Sciara Nuova op de Etna in Castiglione di Sicilia en ten slotte La Baronia in Capo Milazzo. De  helaas twee jaar geleden overleden Diego Planeta speelde een sleutelrol in de modernisering van de Siciliaanse wijnbouw en wijnproductie. Hij was niet alleen een getalenteerd ondernemer maar ook een visionair. Onder zijn invloed kreeg Siciliaanse kwaliteitswijn erkenning.  Diego haalde ooit Giacomo Tachis naar Menfi in de provincie Agrigento om er op een moderne manier wijn te maken. Giacomo was de beroemde consultant oenoloog die wereldfaam verwierf met Sassicaia, de Italiaanse icoonwijn uit Toscane.

Het was de Piëmontese oenoloog Carlo Corino die Diego ervan overtuigde internationale druivenrassen aan te planten zoals chardonnay en merlot. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was er immers geen interesse voor inheemse Siciliaanse druiven die toen geassocieerd werden met de handel in goedkope bulkwijnen om in het geheim Franse wijnen te pimpen.

Dochter Francesca en de twee neven Alessio en Santi zetten het werk van Diego verder. Onder hun leiding groeide het domein uit tot een van de symbolen van de moderne Siciliaanse wijn, hoog meedrijvend op de golf van internationale druivenrassen. Maar als rasechte Sicilianen begonnen de Planeta’s al snel mengwijnen te produceren van internationale en lokale druivenrassen, in een poging de zichtbaarheid en de kwaliteit van deze laatste te verbeteren. Zo openden ze de deur naar inheemse cépagewijnen. In de afgelopen twee decennia heeft deze strategie vruchten afgeworpen en al snel werden de wijnen van inheemse rassen, en ook de Cerasuolo di Vittoria DOCG en de Etna-wijnen, even succesvol als hun internationale tegenhangers en zijn ze deze nu zelfs beginnen te overschaduwen.

 

Ons reisgezelschap bezocht het Planeta landgoed in Sambuca di Sicilia dat al sinds de jaren 1600 in het bezit is van de familie. We werden professioneel ontvangen en rondgeleid door Chiara Planeta die honderduit vertelde over het Planeta-project dat in 1995 werd opgestart aan de oevers van het Aranciomeer. De familie is al zeventien generaties lang actief in landbouw en heeft een eindeloos respect voor moeder natuur. Er wordt geduldig en nauwgezet onderzoek verricht naar de specifieke kenmerken, invloed en interactie van de wijnstokken op de bodem waarop ze zijn aangeplant.

Deze interactie wordt op twee fronten gespeeld: aan de ene kant met de inheemse variëteiten grecanico, carricante, moscato di Noto, frappato, nerello mascalese en nero d’Avola, aan de andere kant met internationale kampioenen zoals chardonnay, syrah, merlot en cabernet sauvignon. Grote klassiekers van de internationale oenologie geïnterpreteerd op een ondergrond die hen op een onmiskenbare manier markeert.  Zonder de meest gedreven en visionaire variëteitsexperimenten te vergeten, die het mogelijk maakte om voor het eerst op Sicilië een fiano met revolutionaire kenmerken te verkrijgen. We proefden het in de Cometa van Planeta! Degusterend verhuizen van de ene wijnmakerij naar de andere is reizen rond Sicilië en zijn grootse wijnen. Wijn is een verhalenverteller, de rode draad die plaatsen, bodems, kelders, mensen en wijnstokken verbindt.

Voor u geproefd

 

Alastro 2021 – Planeta – Menfi DOC

80% grecanico, 20% sauvignon blanc

De naam van de wijn verwijst naar een wilde bloem die rond het wijndomein groeit en bloeit.

Licht witgeel met groene reflectie. Aromatisch en bloemig met citroen, perzik en lychee. De sauvignon blanc zorgt voor een fris aroma van limoen en kruisbes. De grecanico brengt kracht en structuur. Goede mondvulling met de nodige diepgang dankzij zes maanden rijping “sur lie”.

Cometa 2020  – Planeta – Menfi DOC

100% fiano

De perfecte weerspiegeling van de Planeta-filosofie: de juiste druif op de juiste plaats. Een lang en ambitieus project dat ooit begon met de aanplant van fiano druiven in de Gurra en Dispensa wijngaarden in het westen van het eiland.

Helder goudgeel met traag aflopende tranen.

Open neus met vooral exotische toetsen van mango, grapefruit, abrikozen, amandelen, ook tijm en basilicum.

Volle krachtige aanzet, romig met rijpe abrikoos en gedragen door ragfijne zuren tot in de eindeloze finale. Topwijn!

Chardonnay 2020 – Planeta – Menfi DOC

100% chardonnay, iconische wijn die Planeta op het internationale wijnforum plaatste.

Diep goudgeel met hoge viscositeit, dikke traanvorming, langzaam aflopend.

Zuiver en open met herkenbare toets van verse hoeveboter, hazelnoot en vers gebakken brood.

Volle krachtige aanzet met rijp geel pitfruit met exotische toets van ananas. Toch verrassend fris in de mond met licht zoete karameltoets in de finale. Nog duidelijk merkbare houttoets die nog wat dominant overkwam tijdens de degustatie.

Chiara Planeta liet ons ook de chardonnay 2018 proeven om het potentieel van deze wijn te illustreren. De wijn wint duidelijk aan complexiteit na een aantal jaren kelderrust.

Plumbago 2019 – Planeta – Sicila DOC

100% nero d’avola

De wijn is vernoemd naar een paarse wilde bloem die ook onder de naam “mannentrouw” bekend is.

Diep paarsrood met gekleurde traanvorming

Enorm fruitig in de neus met vooral rijpe pruimen en bramen, na walsen jasmijn en truffel

Absoluut geen houtdominantie hoewel de wijn toch tien maanden op eikenhouten vaten werd opgevoed. Soepele smaakstructuur, sappig met verweven tannine. Smaakt naar meer!

Ideale partner van gegrilde mediterrane groenten.

Cerusuolo di Vittoria 2020 – Planeta – Cerasuolo di Vittoria DOCG

60% nero d’avola, 40% frappato

De druiven zijn afkomstig uit de Dorilli wijngaarden tussen de zee en de bergen uit het gebied rond Vittoria. Cerasuolo di Vittoria is de enige appellatie op Sicilië met DOCG-status en is daarmee het hoogst geklasseerde wijngebied op het eiland.

Lichte kersenkleur, lichte kleurintensiteit

Finesserijk aroma met kers, bosaardbei en granaatappel

Soepel, verfijnd met veel klein rood fruit. Deze wijn koop je voor zijn finesse, niet voor zijn kracht.

De wijnen van Planeta zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be

Wouter De Nul