UKAN – Rioja Alavesa in een fles

 

Letterlijk betekent UKAN in het Baskisch “hebben, bezitten” en het moet gezegd! Deze wijn heeft alles: fruit, materie, structuur, aciditeit, edele tannine. Kortom alle parameters die een wijn nodig heeft om een lang bewaarpotentieel te garanderen.

UKAN is het nieuwe project van de jongste generatie van de familie Eguren.

De familie Eguren houdt zich al sinds 1870 bezig met het bewerken van de wijngaard en het maken van enkele van de beste wijnen in Rioja. Om de traditie levend te houden, is de kennis doorgegeven van de ene generatie op de andere, aangepast aan de technologische vooruitgang, en dit alles altijd met respect voor de bodem en de wijnstok als basis van hun wijnen.

Koldo Eguren, vijfde generatie van de familie, leidt het project dat het subgebied Rioja Alavesa weerspiegelt in een unieke wijn, waarbij hij gebruik maakt van de kennis van vorige generaties en daar een jongere, meer eigentijdse visie aan toevoegt, grotendeels geïnspireerd door zijn internationale ervaring. Koldo wordt bijgestaan door wijnmaker Béquer Prieto, master in oenologie en wijnbouw, een rijzende ster die zich volledig in zijn nopjes voelt in een klein familieproject met oog voor detail waar hij de druiven nog kan aanraken voor ze in de pers gaan.

UKAN is een ambachtelijk wijnhuis dat zich richt op het produceren van geweldige wijn in zeer beperkte hoeveelheden. De basis van het project ligt in de wijngaard: zorgvuldig geselecteerde percelen die de essentie van de Rioja Alavesa vertolken, waar duurzame wijnbouw wordt bedreven. Geen single vineyard, maar zes verschillende plots leveren de druiven voor hun icoonwijn UKAN. De zorg voor detail wordt doorgetrokken in het volledige wijnbereidingsproces. Alles gebeurt handmatig in de wijnmakerij in Laguardia.

Piepjong project

In februari 2021 werd de eerste jaargang geïntroduceerd, UKAN 2018, een elegante, complexe, diep uitgebalanceerde wijn die de basis legt van een jong project met een groots potentieel. In september 2021 werd de tweede jaargang gelanceerd, samen met de introductie van een tweede label, Senderos de UKAN. Vloeiender, levendiger en directer toegankelijk. Ook hier blijft de focus de uitzonderlijke regio: Rioja Alavesa. De wijn moet een weerspiegeling zijn van het unieke terroir en microklimaat.

Het wijnhuis maakt een selectie van emblematische wijngaarden die het karakter en de diversiteit typeren. Niets wordt aan het toeval overgelaten om beste uit elk perceel te halen. Micropercelen worden apart opgevolgd en parcellair gevinifieerd. Het uiteindelijke resultaat van het mengen van deze afzonderlijke wijngaarden is UKAN, een unieke wijn die de rijkdom en complexiteit van Rioja Alavesa laat zien.

Succes verzekerd

Een aantal strenge selecties zorgen voor een kwaltiteit van het allerhoogste niveau.

Selectie van wijngaarden:

⁃ Verschillende toppercelen in Rioja Alavesa; Laguardia, Elciego, Elvillar, Lapuebla, Assa

⁃ Diversiteit aan bodems, voornamelijk kalksteen-klei, en op verschillende hoogtes.

⁃ wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar

Filosofie van de druiventeelt en oogst:

Duurzame wijnbouw, geen herbiciden of pesticiden

⁃ Opbrengstcontrole in elke wijngaard, aangepast aan de eigen kenmerken

⁃ Preselectie door plukkers: alles met de hand en in kleine bakken van vijftien kilogram om de druiven zo intact mogelijk naar de bodega te brengen

⁃ Twee druivenselectietafels om enkel het gezonde fruit zijn weg naar de pers te laten vinden

Vinificatie:

⁃ Afzonderlijke vinificatie van wijngaarden in eiken vaten van twintig hectoliter en betonnen cuves

⁃ Maceratie onder koolzuur, een traditionele techniek uit Rioja Alavesa

⁃ Malolactische omzetting en rijping in nieuwe en gebruikte Franse eiken vaten van topkwaliteit

Voor u geproefd

UKAN 2020

De wijn heeft een diepe kersenrode robe met gekleurde traanvorming. De neus is onmiddellijk open met toetsen van rijpe kers, rode pruimen en bramen. Na walsen viooltjes, vanille en zeste van sinaasappel. Krachtige aanzet met cassis en zwarte kers. Breed middenstuk met zeer lange afdronk. Duidelijk tannine merkbaar maar het edele werk dat samen met de onderbouwende aciditeit een lang rijpingspotentieel laat veronderstellen.

UKAN is het icoon van de wijnmakerij. Het resultaat van een zorgvuldige selectie van drie oude tempranillo wijngaarden in Laguardia. Elk perceel wordt apart be- en verwerkt om het unieke karakter te behouden, en vervolgens gemengd tot één elegante en goed gestructureerde wijn. De wijn verblijft zestien maanden op Franse eikenvouten vaten.

Master of wine Tim Atkin gaf deze wijn een score van 95/100. Onmiddellijk een monsterscore voor een wijn die nog paar pas op de markt is!

SENDEROS DE UKAN 2020

Het “kleine” broertje van UKAN heeft een iets minder diepe kleurintensiteit met transparante tranen. De fruitaroma’s zijn eerder rood dan zwart. Fluwelige aanzet met minder krachtige tannine. We proeven ook hier 100% tempranillo in het glas maar van jongere wijngaarden uit drie verschillende gemeenten in de Rioja Alavesa. De wijn verblijft wat korter op Franse eik waardoor het fruit de boventoon voert, zacht en onmiddellijk genietbaar.

Ook voor deze wijn een topscore van Tim Atkin: 93/100

Interesse om dit beloftevolle nieuwe huis uit Rioja te leren kennen? Dat kan bij wijnhandel Château Brillant in Pollare/Ninove – www.chateaubrillant.be.

Wouter De Nul