Vonkelwijn

Wouter De Nul-25 november 2020

Wat een prachtige taal toch, dat Afrikaans…

Melanie van der Merwe laat de koolzuurbelletjes “vonkelen” in het glas.

Haar MCC of Méthode Cap Classique vindt langzaam maar zeker zijn weg naar internationale erkenning. Misschien een leuk ideetje voor een apart aperitief straks in uw bubbel!

Tanzanite Winery is in 2003 opgericht door Melanie van der Merwe. De inspiratie voor de naam van het wijnhuis is het mooie zeldzame edelgesteente tanzaniet en symboliseert Melanies passie voor het creëren van unieke mousserende wijnen op een aloude manier.

Stielkennis

Melanie groeide op in de Hex River Valley, waar haar overleden ouders zich toelegden op het telen van tafeldruiven die hun weg vonden naar de export. Zij werd verliefd op de druiven en wijngaarden en besloot zich te wagen aan de wijnbereiding. Ze behaalde haar bachelor in de landbouwwetenschap aan de universiteit van Stellenbosch. Daarna deed zij in Frankrijk de nodige stielkennis op bij grote Champagnehuizen als Louis Roederer, Moët & Chandon en Pommery. Van 1994 tot 1998 werkte ze bij Distillers Corporation als wijnmaakster. In 1998 fuseerden Distillers Corporation en Stellenbosch Farmers Winery en vormden de groep Distell. Daar werd Melanie aangesteld als verantwoordelijke voor de productie van mousserende wijnen binnen de groep. In 2003 waagde zij de sprong en startte haar eigen kleine productie van mousserende wijn.

Vandaag runt Melanie de Tanzanite Winery met hulp van haar man Wentzel en dochters Maré en Hané. Omdat ze geen wijngaarden bezitten, koopt Melanie druiven uit Robertson, een traditie die ze al 15 jaar volgt. Robertson is het enige gebied in de Westkaap met kalkrijke bodems – een cruciaal en voor Melanie elementair onderdeel voor de MCC-productie.

Werk afgestemd op gezin

Melanie huurt kelderruimte en maakt haar basiswijn op de oude traditionele Franse manier van handmatig oogsten en hele trossen persen. Op alle basiswijnen wordt de malolactische omzetting toegepast, waarbij het scherpere appelzuur wordt omgezet in zachter melkzuur. Dit geeft de wijn romige en elegante tonen. Ze past ook rijping op de droesem toe, wat dit effect versterkt.

Mobiele lijnen doen de filtratie, stabilisatie en botteling. De gebottelde wijn wordt opgeslagen in Worcester waar de remuage met de hand gebeurt. Een mobiele eenheid wordt ingehuurd voor de dégorgement en dosage.

Al deze mobiele processen worden minimaal twee keer per jaar uitgevoerd door tijdelijke werkkrachten. De productie heeft geen behoefte aan vaste werknemers, dus besloot Melanie om te werken met kansarme individuen in de Worcester Community. Zij werkt voornamelijk met vrouwen en stemt hun werkschema’s af op hun gezinsroosters.

Melanie en haar wijnen hebben de aandacht getrokken van publicaties en critici over de hele wereld, waaronder Platters, Oprah Magazine en verschillende nationale en internationale wedstrijden. Ze werd genomineerd als zakenvrouw van het jaar en uitgeroepen tot een van de twintig toonaangevende wijnmakers in Zuid-Afrika.

Wouter De Nul

Wouter De Nul is maître-sommelier en wereldwijnmeester. Zijn passie voor lekkere kwaliteitswijnen ligt aan de basis van een ontspoorde wijnhobby. In 2012 startte Wouter zijn eigen wijnhandel “Château Brillant” in het landelijke Pollare bij Ninove, waar de klanten in een gerestaureerde hoeve in alle rust kunnen proeven van zijn nieuwe wijnontdekkingen.

Belgische trots
19-04-2021 De Clos d’Opleeuw van Peter Colemont plaatste de Belgische wijn op een internationaal podium. Wij mogen best trots zijn op deze topwijn die niet alleen in Belgische sterrenrestaurants op de wijnkaart staat, maar ook gereputeerde sommeliers weet te overtuigen in Duitsland, Oostenrijk, zelfs Japan en Singapore.

Zuid-Afrikaans kroonjuweel
03-04-2021 Zuid-Afrikaans kroonjuweel. Zo mogen we Delaire Graff best noemen.

Welke wijn drinken we bij asperges?
16-03-2021 Voor culinaire lekkerbekken zit er een fantastisch seizoen aan te komen. In Duitsland spreekt men van de “Spargelzeit” of het seizoen van de asperges, het witte goud waar ook onze Vlaamse zanderige bodems uitermate geschikt voor zijn.

Zuid-Italië, het nieuwe eldorado van de inheemse druiven
01-03-2021 “Is dat eigenlijk wel lekker, die wijn uit Zuid-Italië?” Uiteraard worden in Zuid-Italië ook prachtige wijnen gemaakt!

Over de veerkracht van een wijnsommelier
16-02-2021 Vorige vrijdag kreeg ik Ninofmedia over de vloer voor een interview.


Lees meer van Wouter De Nul