Wijn uit Marokko

 

Muntthee of wijn?

De populairste drank in Marokko is de alomtegenwoordige muntthee die naar onze normen extreem gesuikerd wordt. Of ik er ook lekker wijn geproefd had? Een vraag die mij vaak werd gesteld, en akkoord… Het is geen sinecure om in een warm – zeg maar heet – klimaat als Marokko kwaliteitsvolle wijnen te maken. Toch ontdekte ik een aantal wijnen die zeker een vermelding verdienen.

Turbulente geschiedenis

Je zou het niet onmiddellijk verwachten, maar in de Romeinse tijd was Marokko een gerespecteerd wijnland. De oudste wijngaarden stammen uit de tijd van de Feniciërs, 1200 jaar voor Christus. De wijnbouw gaat door tot en met de tijd van de Romeinen.

In de zevende eeuw raakt wijn in de vergetelheid door islamitische alcoholverboden.

Van 1912 tot 1956 bloeide de wijnbouw weer op toen de Fransen Marokko koloniseerden.

Tegen 1950 was Marokko één van de grootste wijn exporterende landen ter wereld!

In 1956 werd Marokko onafhankelijk. Onder het nieuwe regime werd driekwart van de wijngaarden verlaten of zelfs vernietigd.

In de jaren negentig, vroeg koning Hassan II hulp aan Franse investeerders en wijnexperts om de Marokkaanse wijn zijn oude glorie terug te schenken. Met aantrekkelijke lange termijn huurcontracten voor de wijngaarden haalde de koning Franse wijnbedrijven over de streep.

Zo haalde Marokko het grootste wijnbedrijf van Frankrijk, Castel, naar Marokko. Castel is wereldwijd actief en maakt voornamelijk prijsvriendelijke tafelwijnen. Maar ook Charles Mélia uit Châteauneuf-du-Pape investeerde in Marokko en stichtte het Domaine Val d’Argan in Essaouira. Vooral surfers kennen dit prachtige kustdorpje vanwege het mooie strand en de goede wind. De nabijheid van de Atlantische Oceaan en de koele zeewind deed Charles Mélia wellicht denken aan de mistral in de Franse Rhône regio, die ook daar voor afkoeling en verlaagde schimmeldruk zorgt.

Ook Gérard Gribelin en Philippe Gervoson van het bekende Château Larrivet Haut Brion vestigden zich in Marokko. Zij ontdekten een enorm natuurlijk potentieel voor Marokkaanse wijnen. Veel zon, genoeg wind, een goede droge lucht en fantastische grond. Wel met de noodzaak om te irrigeren. Wijnen van hun Domaine Volubilia uit Meknes, één van de vijf koningssteden, vind je terug op de wijnkaart van de betere restaurants.

De wijngaarden

Het continent Afrika is doorgaans veel te warm voor de productie van wijn. Wijnbouw is er enkel mogelijk in een aantal regio’s met bijzondere parameters.  In het uiterste zuiden van het continent profiteert Zuid-Afrika van de ijskoude Benguela zeestroming uit antarctica en de verkoelende oceaanwinden. Helemaal in het noordwestelijke deel van Afrika vinden we wijngaarden terug n de Maghreblanden Algerije, Tunesië, Libië, Mauritanië en Marokko.

Wijnbouw in Marokko vindt plaats vanaf de Atlantische kust tot aan het Atlasgebergte. De belangrijkste wijngaarden liggen op de lijn Rabat, Meknès en Fès. Van het maritieme westen tot het droge oosten.

De meeste wijngaarden liggen aan de voet van het Atlasgebergte, of aan zee. De aanplant op hoogte en het verkoelende effect van de zee zorgen voor een goede opbouw van de zuurgraad  in de druiven, waardoor de wijnen in balans blijven.

Marokko heeft veertien wijngebieden rond Meknès, Casablanca, Agadir, Boulaouane, Fès, Kenitra, Marrakech, Melilla, Ouarzazate, Rabat, Safi, Sidi Ifni, Tanger en Tetouan.

Het grootste wijngebied is Meknès, goed voor zestig procent van de Marokkaanse wijn. In dit gebied bevinden zich ook de aop’s Guerrouane en Beni M’Tir. Ook de onbekende Ourika-vallei, in de buurt van Marrakech, is geschikt is voor de druiventeelt. De wijngaarden zijn klein en de wijnen worden enkel geproduceerd door familiebedrijven. De wijnen uit de Ourika-vallei zijn niet zo bekend of ingeburgerd als die uit andere regio’s in Marokko, maar ze winnen aan populariteit onder toeristen die de minder bekende wijnen van Marokko willen ontdekken.

De overige veertig procent komt voornamelijk uit Boulaouane en Rommani. In dit laatste wijngebied, vlakbij Essaouira, wordt veel “vin gris” gemaakt die het doorgaans goed doet bij een tajine van kip met limoen.

De huidige jaarlijkse productie bedraagt meer dan veertig miljoen flessen wijn, waarmee Marokko de op één na grootste producent in de Arabische wereld is. Enkel Algerije doet beter. Het overgrote deel van de productie – zo’n 85% – wordt geconsumeerd door de binnenlandse markt. Slechts 15% vindt zijn weg naar exportlanden, voornamelijk Frankrijk.

Voor u geproefd

Met ons gezelschap proefden we elke dag van onze vakantie – hoe kan het ook anders – Marokkaanse wijn. We proefden nogal wat middelmaat, maar volgende wijnen verdienen zeker een vermelding:

Château Roslane 2020 – aop Coteaux de l’Atlas

van de Marokkaanse Brahim Zniber, gelegen in de appellatie Coteaux de l’Atlas. Rode  wijn met premier cru status op basis van cabernet sauvignon, merlot en syrah.

Kersenrode kleur met hoge viscositeit. Aroma’s van zowel rood als zwart fruit: kers, cassis en bramen. Opvallend kruidig. Na walsen vanille en cederhout. De wijn rijpt twaalf maanden in Franse eikenhouten vaten. Het hout is goed geïntegreerd en de fijne zuren dragen de wijn tot in de lange finale.

Azayi 2017 Domaine Ait Yazem & Zayane – carignan vieilles vignes

Een carignan van oude stokken, dat moest ik absoluut proeven, en… het bleek een goede beslissing!

Intense diepe kersenkleur met stevige tranen. Neus vol minerale vuursteen, wild zwart fruit en gedroogde kruiden. Levendige aanzet met harmonieuze balans en zijdezachte tannine. Verfijnde textuur en veel kruidigheid in de afdronk.

Het rugetiket verklapt ons dat deze wijn de vrucht is van een samenwerking tussen Château Roslane en Albert Costa, eigenaar van domein Vall Llach in Priorat. Wie de Mas de la Rosa van Vall Llach al mocht proeven, weet dat dit tot de absolute top van Priorat behoort!

Tandem syrah 2020 – Domaine des Ouled Thal

Domaine des Ouled Thaleb is het oudste wijnhuis van Marokko in Benslimane, Boulaouane.  Het domein verwierf faam met  de Tandem wijnen. In 2001 werd het domein overgenomen door Brahim Zniber, die we kennen van Château Roslane.

Guitige uitbundig fruitige natuurlijke rode wijn. Diepe kersenkleur met stevige tranen. Uitbundige neus van bramen en blauwe jeneverbes met zwarte peper. Stevige aanzet in de smaak met perfect geïntegreerde fijne zuren en slanke tannine, mondvullend met rijke en rijpe afdronk.

Zelf ook eens eens proberen? Via Doorbraak wijn kan het: Tandem syrah Marokko – Doorbraak wijn

Wouter De Nul