Wijndomein Ravenstein

 

Van land- naar tuin- naar wijnbouw

Wervik, een pittoresk stadje gelegen in de provincie West-Vlaanderen, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en warme gastvrijheid. Te midden van deze prachtige omgeving bevindt zich het wijndomein Ravenstein, een juweeltje dat de essentie van de regio weerspiegelt.

Oorspronkelijk waren de vruchtbare gronden rondom Wervik voornamelijk gewijd aan de landbouw. Al in de vijftiende eeuw was er sprake van een landgoed en heerlijkheid van de heer van Ravenstein, een Hollandse edelman die in dienst stond van de Bourgondische hertogen. De hoeve en landerijen waren door de eeuwen heen in het bezit van landbouwerfamilies die hun stempel op de streek drukten. Op zestien maart 1920 vestigt Kamiel Talpe zich op de hofstede Ravenstein. Vandaag is met Dirk Talpe en Patricia Lenoir de vierde generatie aan zet: ondernemers pur sang die graag hun passie met de bezoekers delen.

Dirk groeide op tussen de dieren van het melkveebedrijf van zijn ouders. Als kind verwonderde hij zich hoe je door zaadjes in de grond te steken nieuwe planten kon kweken. In de lagere school leerde hij zijn leraar hoe je geraniums kon vermeerderen. De tuinbouwschool was een logisch gevolg en Dirk maakte er zijn eindwerk over het kweken van klein fruit.

Dirks vader was een ervaren landbouwer en zag het niet zitten dat zijn zoon daar zijn beroep wilde van maken. Het economisch rendement van fruitbomen waar de veilingklok genadeloos beslist wat je uiteindelijk voor je werk krijgt, was niet onmiddellijk een aanlokkelijk perspectief.

Als Dirk in 1990 het bedrijf van zijn vader overnam, richtte hij samen met zijn vrouw Patricia Bloemisterij Talpe op. Het koppel zou zich toeleggen op het kweken van sierplanten, een eerder vervuilende sector binnen de landbouw, maar niet bij Bloemisterij Talpe!

De liefde voor het vak prikkelde Dirks ambitie om uit respect voor de natuur duurzaam en ecologisch te gaan werken. Compostthee werd ingezet bij verschillende vormen van kweken om zo weinig mogelijk in te grijpen in de natuurlijke groei van de plantjes.

Hoewel alle tuincentra uiterst tevreden waren over de kwaliteit van de geleverde sierplanten, ontbrak toch een stuk voldoening bij het koppel. Het contact met de eindklant was er niet, net als de meerwaarde voor het leveren van kwalitatief goed materiaal.

Het koppel gooide een tweede maal het roer om in 2017 toen de eerste wijnstokken werden aangeplant. Dirk bereidde zich degelijk voor, volgde een driejarige professionele opleiding en werd gediplomeerd wijnbouwer/wijnmaker. Na een stage in Champagne was Dirk helemaal klaar voor een nieuwe stap.

Ligging

Het terroir van wijndomein Ravenstein is werkelijk uniek. De wijngaarden liggen op de zuidelijke hellingen van de Amerikaberg en de Kruisekeberg, de twee heuvels die de streek rijk is. De streek kent een gematigd klimaat met zachte winters en milde zomers, en ligt op een boogscheut van de kust. Een bijkomend voordeel is de wind die de ranken na regen snel laat opdrogen en op die manier de schimmeldruk verlaagt.

De bodem bestaat voornamelijk uit zandleem, kalkrijke klei en in de diepere lagen silexkeien, die uitstekend waterdoorlatend zijn en rijk aan mineralen. Deze specifieke bodemsamenstelling geeft de wijnen van Ravenstein een opmerkelijke complexiteit en een uitgesproken karakter. Bovendien dragen de ligging van de wijngaarden, beschermd tegen koude winden, en de nabijheid van de rivier de Leie bij aan het microklimaat en de unieke expressie van de druiven.

De hagen rond de wijngaarden verhogen de biodiversiteit. Om het rijke bodemleven te stimuleren worden geen herbiciden gebruikt.

In alle brochures staat voorlopig nog vermeld dat het domein 5,5 hectaren wijngaarden telt. Toen ik er begin mei op bezoek was, vertelde Patricia fier dat ze net klaar waren met de nieuwe aanplant van een bijkomende halve hectare pinot blanc stokken.

Op wijndomein Ravenstein wordt met de grootste zorgvuldigheid een breed scala aan druivenrassen geteeld. Naast de drie klassieke druiven die ook in Champagne worden aangeplant – chardonnay, pinot noir en pinot meunier – koos Dirk voor pinot gris, acolon – die misschien wel de krachtigste rode wijn van België oplevert! – en ook de minder bekende Zwitserse wijnstokken gamaret en garanoir, beide kruisingen tussen gamay en reichensteiner. Sinds kort staat dus ook nog een halve hectare pinot blanc aangeplant om het rijtje te vervolledigen. Het wordt nog een paar jaar wachten, maar ik ben nu al benieuwd om deze in het glas te proeven.

Tijdens de degustatie vertelt Dirk me dat voor de stille wijnen de opbrengst wordt beperkt tot 40 à 45 hectoliter per hectare. Hiervoor gebeurt begin augustus een zogenaamde “vendange verte” of groene oogst. Overtollige trossen worden weggehaald om de kwaliteit van het overblijvende fruit te verhogen. Een zeer tijdrovend werk dat wel de concentratie van de wijnen ten goede komt.

Elke fles is het resultaat van hard werken, toewijding en passie. Streven naar uitmuntendheid is hier zeker aan de orde. Na een bijzonder interessante rondleiding en proeverij reed ik huiswaarts met een volle koffer. Deze mooie kwaliteitswijnen mochten niet in mijn assortiment ontbreken! U kan ze voortaan dan ook verkrijgen in mijn wijnhandel:  Wouter (chateaubrillant.be)

Wouter De Nul