Zuid-Afrikaans wijnfeest

 

Zondag 29 januari 2023 organiseert het Nationaal Comité het jaarlijks Feest van de Vlaamse Wijngilde. De festiviteiten gaan door in De Lozen Boer in Lochristi en voor de tweede keer in de geschiedenis van de Vlaamse Wijngilde gaan we buiten de Europese grenzen. Gastland is het prachtige Zuid-Afrika waar een nieuwe generatie wijnbouwers opmerkelijk frisse wijnen maakt met evenwicht en elegantie. We laten jullie het zelf graag proefondervindelijk in het glas vaststellen!

Speciaal voor het feest van de Vlaamse Wijngilde komen maar liefst vijf Zuid-Afrikaanse wijnbouwers naar België:

ATARAXIA

Op korte afstand van het kustplaatsje Hermanus ligt de Hemel-en-Aardevallei en de claim is terecht! Het landgoed van Ataraxia bevindt zich op een bijzonder hemels stuk land onder een torenhoge bergtop van de Babylonstoren. Naast zijn niet aflatende schoonheid, is Ataraxia de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire terroirs die Zuid-Afrika te bieden heeft. De wijngaarden in de onmiddellijke nabijheid van de Zuid-Atlantische Oceaan, de aanplant op hoogte en de overwegend op het zuiden gerichte (koele) hellingen creëren ideale omstandigheden voor het telen van koelere en klimaatvriendelijke druiven.

Ataraxia is Grieks voor “een serene gemoedstoestand, vrij van zorgen en preoccupatie” – een gemoedstoestand die wijnmaker Kevin Grant en zijn vrouw Hanli hopen over te brengen op de internationale klanten die hun prachtige landgoed bezoeken of elders van hun wijnen genieten. Vier wijnen vormen het assortiment van Ataraxia: een strakke niet-houtgelagerde cool climate sauvignon blanc, een houtgelagerde chardonnay, een pinot noir en de rode Serenity, een unieke Zuid-Afrikaanse blend van pinotage en de ouders pinot noir en cinsault. Sinds kort is ook de chardonnay Earthborn beschikbaar, hun eerste wijn met biolabel.

Benguela Cove Lagoon Wine Estate:

Dit luxe wijnlandgoed in Hermanus met zicht op de Atlantische Oceaan is adembenemend!

Dichter bij de oceaan is onmogelijk! De wijngaarden van Benguela Cove liggen vlakbij Hermanus waar u walvissen kan spotten. De uitzonderlijk dichte nabijheid van de zee en de unieke licht winderige omstandigheden verkorten de scheuten van de wijnstokken en zorgen voor kleinere bladeren en druiven. Dit verhoogt de kwaliteit van de druiven. Het terroir is rijk aan klei en calcium en er zijn maar weinig boerderijen zoals deze in Zuid-Afrika.

De wijngaarden van Benguela Cove profiteren van de unieke omstandigheden. De zuidoostelijke zeebries wordt gekoeld door de Benguela-stroom die vanuit Antarctica komt. Deze afkoeling na de warme zomerdagen is welkom en zorgt ervoor dat de wijnstokken ’s nachts even kunnen bekomen.  De bovengemiddelde regenval zorgt voor natuurlijke irrigatie en wijnbouw in perfecte omstandigheden. Het landgoed produceert een reeks bekroonde wijnen van sauvignon blanc, chardonnay, sémillon, viognier, cabernet sauvignon, merlot, shiraz, cabernet franc, petit verdot, pinot noir, malbec en mourvèdre.

Shannon, a sense of place:

Shannon Vineyards bevindt zich in de Elgin Valley binnen de Kogelberg-biosfeer, het appel-en perencentrum van Zuid-Afrika. De meest gewaardeerde wijnproducenten vestigden zich ondertussen in deze “cool climate” regio met een fantastisch kwaliteitspotentieel. De unieke klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat de druiven in Elgin langzamer en langer op de wijnstokken kunnen rijpen. Dit betekent een lage PH, een goede natuurlijke zuurgraad en perfect uitgebalanceerde smaken. Kortom wijnen met elegantie en structuur, die bovendien uitstekend verouderen. De vinificatie-aanpak van het team van Shannon Vineyards streeft naar maximale minerale expressie en individualiteit van de verschillende terroirs, met een minimale interventie. James en Stuart Downes zijn gepassioneerd en willen het potentieel van de Elgin Valley maximaal weerspiegeld zien in hun wijnen. James is verantwoordelijk voor het wijngaardbeheer en respecteert de wijnbereiding van Gordon en Nadia, terwijl Stuart zich over de marketing ontfermt. Een mooi familieverhaal en wijnen met een echt “gevoel van plaats”

Uva Mira Mountain Vineyards:

Uva is het Latijnse woord voor druif, Mira betekent prachtig, wonderbaarlijk en vol charme.

De wijngaarden liggen tot op 620 meter boven de zeespiegel op de hellingen van de Helderberg, vlakbij het bekende natuurreservaat Helderberg bij Stellenbosch. Het uitzicht op False Bay en Table Bay is adembenemend!

De visie van Uva Mira is duidelijk: de natuur optimaal benutten om wijnen van de hoogste kwaliteit ter wereld te produceren. Traditionele wijnbereidingspraktijken worden gecombineerd met de nieuwste innovaties in technologie om moderne wijnen van een internationale standaard te creëren met een ultiem respect voor het terroir.

Uva Mira Mountain Vineyards ligt in de kuststreek van Zuid-Afrika in een gebied met enkele van de oudste bodems ter wereld. Het zichtbare bewijs hiervan ligt in de hoge, verweerde bergen die het omringende landschap sieren en de Helderberg-bergketen waartegen de wijngaarden zich nestelen.

Er wordt grote zorg besteed aan het toewijzen van de wijngaarden aan een bepaalde onderstam, variëteit en kloon. Het nieuwste op het gebied van technologisch onderzoek wordt toegepast. Bodemprofilering van elke individuele wijngaard is cruciaal om de geheimen van de natuur te ontrafelen over welke onderstam, variëteit en kloon op welke specifieke locatie zullen gedijen.

Hoogte beïnvloedt het algehele klimaat, want voor elke honderd meter stijging daalt de gemiddelde temperatuur met 1° C. De hooggelegen wijngaarden profiteren van deze koelere omstandigheden die het rijpingsproces vertragen. Nabijheid van de oceaan en de frisse zeebries zijn ideaal voor de wijngaarden, vooral tijdens de rijpingsperiode in februari, wanneer de landtemperaturen hoog zijn en de False Bay Ocean koel wordt gehouden door de koude Benguela-stroming. De koele zeebries met hogere relatieve vochtigheid vertraagt ​​het rijpingsproces van de druiven, wat bijdraagt ​​aan een optimale fenolische rijpheid bij lagere suikerniveaus en een natuurlijke hogere zuurgraad in de wijnen. Het effect van deze koelere rijpingscondities is duidelijk tijdens de oogst, die gemiddeld twee weken later plaatsvindt dan wijngaarden in de lager gelegen Stellenbosch-vallei.

Wijnmaker Christiaan Coetzee komt persoonlijk naar België om zijn streven naar perfectie toe te lichten. Hij laat niets aan zijn aandacht ontsnappen om wijnen met elegantie en een lange levensduur te garanderen. De deugd van het maken van wijn ligt in het luisteren naar het gefluister van Moeder Natuur en het beantwoorden met de juiste hoeveelheid zorg en aandacht. Geavanceerde apparatuur wordt gecombineerd met actueel wetenschappelijk onderzoek en onze eigen ervaring om deze fascinerende creatie van de natuur tot wijn te begeleiden. Onze voetafdrukken laten we achter  in de wijngaarden en onze ziel in de kelder.  De plukdatum wordt puur bepaald door te proeven op fenolische rijpheid in onze bessen, het is een beslissing op basis van smaak. Elke bes wordt met het grootste respect behandeld door zorgvuldige selectie en delicate handpluk. De bessen worden voorzichtig geplukt in bakjes van 18 kg en in de vroege ochtend bij koele temperaturen naar de kelder vervoerd. In onze kelder wordt elke individuele bes zorgvuldig met de hand geselecteerd op onze sorteertafel, zodat alleen het allerbeste wordt gebruikt voor het maken van onze fijne wijnen. Aandacht voor detail is onze focus, met de ultieme zorg voor elke druif. De gisting vindt plaats in moderne roestvrijstalen fermentatietanks en de malolactische omzetting, afhankelijk van de wijn, vindt plaats in het vat. Na de gisting wordt de wijn gerijpt in geselecteerde Franse eikenhouten vaten. Elk vat is specifiek geselecteerd voor een bepaalde wijn en wijnstijl. Elk detail wordt overwogen – de specifieke kuipers, de oorsprong van de eik, het roosteren van de eik en de grootte van het vat. Dit is streven naar perfectie!

VREDE EN LUST:

Vrede en Lust heeft een zeer rijk verleden van meer dan 300 jaar. Het startte al in 1686, zelfs met een Vlaming in de hoofdrol. Jacques de Savoye  was een textielondernemer uit Gent die door religieuze fanatiekelingen werd verbannen waardoor hij eerst naar Middelburg (Zeeland) verhuisde en nadien naar de Kaap, aan de voet van Drakenstein. Het is daar dat hij de boerderij oprichtte, nooit wetende dat deze zoveel geschiedenis zou gaan schrijven.

Vele tijdperken en eigenaars later, meer bepaald op 3 oktober 1996 besliste de familie Buys de uitzonderlijke boerderij in ere te herstellen. Met deze overdracht als 17de eigenaar kwam een ​​visie van wederopstanding. Toen Dana Buys, dynamische voorzitter van een internationaal softwarebedrijf, de kans had om te profiteren van de deregulerende veranderingen in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, kocht hij Vrede en Lust. Toen de naburige Wolve Kloof op de markt kwam, bracht Buys de twee historische delen van Vrede en Lust opnieuw bij elkaar.

Het estate Vrede en Lust lijkt nu opnieuw op 1783. Dana Buys, de oudste van drie broers, is een partnerschap met zijn jongere broer Etienne aangegaan om de boerderij te beheren en toe te zien op de verbeteringen van de wijnbouw. De jonge beloftevolle wijnmaakster Karlin Nel  rijgt de medailles aan mekaar op internationale wedstrijden. Naast de wijngaarden in Paarl beschikt Vrede & Lust ook over Casey’s Ridge farm in de cool climate regio Elgin. Hun riesling Early Mist uit deze regio mag zeker niet ontbreken op ons feest!

Ook u kan er bij zijn!

Het feest is in de eerste plaats bestemd voor leden van de Vlaamse Wijngilde, maar ook u kan er als lezer van Doorbraak bij zijn! De festiviteiten in De Lozen Boer in Lochristi starten al om 10h ’s ochtends met een degustatie. U kan de wijnen proeven aan de degustatietafels en van gedachten wisselen met de wijnbouwers zelf die u graag meer toelichting geven.

Daarna volgt een feestelijk diner met volgend vijfgangenmenu:

Yselmeerse gerookte paling met fijne garnituur & Arënkha-kaviaar

***

Tongreepjes gevuld met duxelle van champignons en “Pied de porc”, onder een korstje van agrumes

***

Jong hert met winterse groenten & gekonfijt peertje

***

Kaasbordje

***

Dessert volgens seizoen

***

Mokka & versnaperingen

We proeven bij al dit lekkers in het bord ook 14 Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen die ongetwijfeld een diepe indruk zullen achterlaten!

Snel inschrijven met vermelding “doorbraak” via deze link: Inschrijving niet-lid voor het Feest van de Vlaamse Wijngilde 29 januari 2023 (google.com)

Misschien tot dan!

Wouter De Nul