Rode wijn op uw terras?
De horecaterrassen lopen stilaan goed vol en de aangename vroege zomertemperaturen zorgen voor een stijgend verbruik van mousserend, wit en rosé. Toch krijg ik elk jaar opnieuw de vraag van klanten of er ook rode wijnen geschikt zijn voor de zomer. Uiteraard! Of wat had u gedacht…
Rood in de ijsemmer
Nu de lang verwachte versoepelingen onze sociale contacten terug wat meer richting normaal duwen en de buitentemperaturen langzaam maar zeker richting dertig graden gaan, passen we onze wijnkeuze aan. Een logische en verstandige zet. Als we buiten in het zonnetje willen genieten, krijgen tanninerijke Bordeauxwijnen of krachtige rode wijnen met veel alcohol het moeilijk. Toch hoeft dit niet te betekenen dat de liefhebber van een lekker glas rood niet langer aan zijn trekken komt…
Op de terrassen van de Parijse brasserieën duiken bij deze zomerse temperaturen de ijsemmers met Sancerre rouge op. Wie denkt dat de appellatie Sancerre uit de Loire enkel voor witte wijn in aanmerking komt, heeft het verkeerd voor. Ook rode Sancerre op basis van pinot noir is toegelaten, net als rosé trouwens. Maar het kan ook iets avontuurlijker! Ik heb dan ook een aantal leuke rode zomerwijnen voor u geproefd.
Pfalz/Duitsland
We starten met een pinot noir 2017 van Siegrist uit de Pfalz in de Duitsland. Siegrist is een VDP-wijnmaker en behoort tot het clubje van zowat tweehonderd leden die kwaliteit hoog in het vaandel voeren. VDP staat voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter en kan je makkelijk herkennen aan de capsule met de afbeelding van een adelaar met een druiventros op de borst. In stijgende kwaliteitsvolgorde wordt Gutswein, Ortswein, Erste Lage en GG of Großes Gewächs gemaakt.
Ik proefde voor u de VDP Gutswein of het instapniveau pinot noir, vaak ook Spätburgunder genoemd in Duitsland. De wijn is helder met een lichte kleurintensiteit en fijne transparante tranen. De neus is zeer zuiver en onmiddellijk open. Aardbei, blauwe bes en droge twijgjes, viooltjes en na walsen een kruidig karakter. Zachte smaakaanzet, opvallend sappig en soepel. Fijne tannine en een elegante finale. Koel geserveerd op 10 graden Celsius is dit een lekker glaasje rood dat een groot publiek weet te bekoren. Met een bescheiden 12,5% alcoholvolume is dit een leuke verfrissing.
Carnuntum/Oostenrijk
Zirkus 2020 is een biowijn uit DAC (Districtus Austriae Controllatus) Carnuntum van de sympathieke topwijnbouwster Birgit Wiederstein. Opnieuw één druif en onmiddellijk de meest aangeplante rode druif in Oostenrijk: zweigelt, genoemd naar Fritz Zweigelt die in 1922 de kruising ontwikkelde tussen St Laurent en blaufränkisch aan het instituut voor wijncultuur in Klosterneuburg.
Intens kersenrood met gekleurde tranen. Weelderig fruitige neus met overwegend rood fruit, bosaardbei en rijpe kersen, minerale ondertoon en mooi ondersteunende aciditeit. Soepele vlot drinkklare textuur met zachte tannine en ingehouden alcohol, intens fruitige lange afdronk.
Het circus is de enige plek ter wereld waar je met open ogen kunt dromen, zei Ernest Hemmingway. Dat gaat met deze Zirkus van Birgit Wiederstein zeker lukken.
Paarl/Zuid-Afrika
Met de Focal Point 2018 van Arco Laarman krijgen we een 100% cinsault van bush vines in het glas. Arco was tien jaar lang keldermeester van het elite landgoed Glen Carlou in Paarl en heeft ondertussen een premium terroir gedreven project in eigen beheer waarvoor hij op zoek gaat naar de beste expressie van de druif op de meest geschikte bodem.
De cinsault van bush vines in Stellenbosch is helder violet met een lichte kleurintensiteit, bijna transparant. Zuivere open neus met klein rood fruit, blauwe bessen en rode pruimen. Zelfs in een warmer klimaat toont de cinsault veerkracht met een prachtige fruitzuiverheid. Intrigerende kruidigheid met salie en tijm. Goed uitgebalanceerde zuren, een pittige mineraliteit en zachte tannine zorgen voor een vlotte toegankelijkheid. Deze wijn tekent voor elegantie en finesse. Ideaal bij een charcuterieschotel of tartaar van rund. Licht gekoeld uiteraard zoals ze dat ook in Zuid-Afrika zouden doen! Leuke marketingtool: op de fles zit nog een extra afsluiting in kurk die u na het ontkurken op de fles kan plaatsen om insecten geen toegang te geven tot dit onweerstaanbaar verleidelijke vergiste druivensap.
Fleurie/Frankrijk
Misschien iets minder avontuurlijk maar zwaar onderschat is deze Fleurie die zonder sulfieten wordt gevinifieerd. Beaujolais ligt onder de Maconnais en wordt tot Bourgogne gerekend. De druif die er de scepter zwaait is de gamay die bulkt van het jonge rode fruit en vaak een koolzuurweking ondergaat. Het is net deze “macération carbonique” en de jaarlijkse lancering van de Beaujolais nouveau elke derde donderdag van november die de volledige regio bij veel wijnliefhebbers in een kwaad daglicht hebben gesteld. Maar dat is buiten de tien cru’s geteld die de Beaujolais rijk is. Dit zijn wijnen van een totaal ander kwaliteitsniveau die het absoluut verdienen te worden herontdekt. Fleurie is één van de cru’s in het noorden op granietbodem en deze Fleurie Le Clos komt uit een kleine volledig ommuurde wijngaard. Er wordt alles aan gedaan om de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. Het domein zit in conversie naar bio en mag vanaf oogstjaar 2021 het label bio vermelden.
De Fleurie Le Clos 2018 komt in het glas met een licht pioenrode kleur met slanke traanvorming. Onmiddellijk open neus met overvloedig jong rood fruit, bosaardbeitjes en krieken. Na walsen zeer uitbundig met wilde besjes, viooltjes en een aardse ondertoon. Goede mondvulling met knappe zuurstructuur en weinig tannine. Guitige smaak, volledig in balans en een minerale toets in de lange finale. Heerlijke genietwijn die mij doet verlangen naar het kermiseten van mijn oma : frikadellen met kriekjes. Ook al had ik toen nog niet de gewettigde leeftijd om alcoholhoudende dranken te nuttigen, telkens ik deze Fleurie proef denk ik aan de smaak en geur van het traditionele kermisgerecht van mijn wijlen oma Gusta. En ik kan u garanderen, dat was genieten!
Alle besproken wijnen zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be. Laat de zomer nu maar komen!