Barbera, altijd feest!
Op twintig juni organiseerde Alice Bown een schitterende degustatie in De Vismijn in Gent. Het consortium Barbera d’Asti e Vini Del Monferrato en I Vini del Piemonte stonden niet alleen in voor een walking tasting maar ook voor twee leerrijke professionele masterclasses. Het geheel werd afgesloten met een apertivo italiano begeleid door streekproducten.
Consorzio Barbera d’Asti en Vini del Monferrato
Het consortium dat in 1946 werd opgericht beschermt en promoot de verschillende appellaties en wil het imago waarborgen zowel binnen Italië als op de internationale markten. De aangesloten wijndomeinen krijgen steun en hun kwaliteitsprofiel wordt op een uniforme manier in de kijker geplaatst.
HET CONSORTIUM IN CIJFERS:
390 aangesloten bedrijven
13 beschermde herkomstbenamingen
4 DOCG’s (Denominazione di origine controllata e garantita): Barbera d’Asti, Nizza, Ruché di Castagnole Monferrato en Terre Alfieri
9 DOC’s (Denominazione di origine controllata): Albugnano, Cortese dell’Alto Monferrato, Dolcetto d’Asti, Freisa d’Asti, Grignolino d’Asti, Loazzolo, Malvasia di Castelnuovo Don Bosco, Monferrato en Piemonte.
Het consortium verbindt er zich toe de omstandigheden van de gehele wijnbouwsector te verbeteren en dit op basis van bevoegdheden die worden toegekend door ministeriële verordeningen ter bevordering, bescherming en behartiging van de algemene belangen van de aangesloten leden.
Het is de bedoeling de consument een maximale kwaliteits- en veiligheidsgarantie te geven. Een reeks internationale controles moet waken over het correcte gebruik van de herkomstbenamingen.
Daarnaast is het promotieplan van het consortium gericht op de export van het merk Barbera d’Asti naar de belangrijkste afzetmarkten en de communicatie over het volledige productiegebied. Centraal staat de deelname en organisatie van evenementen op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
Ook onderzoek is één van de kernactiviteiten van het consortium. De onderzoeksactiviteiten uitgevoerd door het consortium in samenwerking met Disafa (Department of Agricultural, Forestry and Food Sciences) van de universiteit van Turijn zijn gericht op het handhaven van kwaliteitscontrole en verbetering van milieu- en productieomstandigheden.
Naast onderzoeksprojecten naar de coëxistentie van de wijnstok met de veel voorkomende schimmelziekte flavescence dorée wordt veel belang gehecht aan WildWine, een onderzoek gericht op de selectie van de beste inheemse gisten voor barbera druiven die het terroir kenmerken.
Het barbera 2.0-project, ontwikkeld in samenwerking met het departement landbouw-, bosbouw- en voedingswetenschappen van de universiteit van Turijn wil de appellatie Barbera d’Asti karakteriseren op basis van de oenologische kenmerken die kunnen worden toegeschreven aan de verschillende productiegebieden. Het analytisch onderzoek ontwikkeld in samenwerking met de Qualivita Foundation is absoluut uniek, gericht op het traceren van nummers en profielen van het consortium in het algemeen en van de Barbera d’Asti DOCG in het bijzonder.
Barbera
Met de barbera druif is het altijd feest! Dat weten we al langer in onze wijncommanderij Nova Zembla, één van de meer dan veertig commanderijen onder de vleugels van de Vlaamse Wijngilde. Algemeen wordt aangenomen dat de druif afkomstig is uit de heuvels van Monferrato dat midden in de het Italiaanse wijngebied Piëmonte ligt. Intussen zijn er sterke aanwijzingen dat de druif afkomstig is uit de streek rond Asti. Kenmerkend voor de druif is een hoge natuurlijke zuurgraad en een laag tanninegehalte. Barbera werd lang als tweederangsdruif beschouwd en stond in de schaduw van nebbiolo, de tanninerijke druif voor de grote en wereldberoemde DOCG-wijnen Barolo en Barbaresco.
Barbera was lang de makkelijke druif die op tal van bodemsoorten probleemloos gedijde en royale rendementen gaf tot wel zeventig hectoliter per hectare. Gelukkig werden de laatste decennia de opbrengsten drastisch beperkt en krijgen we toenemend kwaliteitswijnen in het glas, die smaken naar meer…
Ik was dan ook meer dan aangenaam verrast toen Federico Bellini, die de masterclasses voor zijn rekening nam, ook oudere jaargangen barbera liet proeven in de masterclass “Barbera Great Vintages”.
Zeker de Antica Casa Vinicola Scarpa barbera d’Asti Superiore DOCG “La Bogliona” van 2007 was verbluffend! Wat een prachtige ondersteundende zuurstructuur! Wie nu nog denkt dat barbera is gemaakt voor snelle consumptie, heeft het verkeerd voor. Vergeet eens een paar flessen van mooie kwaliteitsniveau in uw kelder en u zal versteld staan van het resultaat na een aantal jaren flesrijping. Geduld is een mooie deugd. Zeker in het geval van barbera. Salute!