Het beste wat we te bieden hebben

 

Jaarlijks organiseert de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) een gesmaakte wedstrijd die de beste wijnen van eigen contreien op het voorplan brengt. Met de editie 2022 schrijven we alweer de achttiende uitgave van dit evenement. Nog altijd is José Lemahieu bijgenaamd ‘de onvermoeibare’ de leider van het protocol. De opdracht? Meer dan 170 wijnen van uiterst divers pluimage proeven en van een gepaste score voorzien, waarmee de rekenkamer aan de slag kan.

Voorwaar geen eenvoudige oefening. Maar de hulp is groot: de locatie Ter Groene Poorte in Brugge is vaste stek en levert met haar leerlingen (zesde en zevende jaars, allen gespecialiseerd in bediening en wijnkunde) een letterlijk vlekkeloze vertoning. Zo kunnen de 60 proevers-juryleden ongestoord en in uiterste concentratie hun werk doen. Want het tempo is strak: om de vier minuten dient een proeffiche ingeleverd te worden en belandt de volgende wijn in het glas…

Dergelijke massaproeverijen hebben altijd iets artificieels. Maar toch doe ik graag mee aan deze jaarlijkse hoogmis, net omdat ze zo goed geregisseerd is. De beperkingen zijn duidelijk, maar alle voorzorgen worden genomen om ervoor te zorgen dat de beste kan winnen. Zo is er een permanente controle op de stalen door het ILVO en kijkt de FOD Economie nauwlettend toe op het correcte verloop.

Dit alles maakt dat de wedstrijd BBW ongecontesteerd de beste is die voor onze streken georganiseerd wordt. Dat uit zich ook in het deelnameveld: ongeveer driekwart van het volume (oogstjaar 2021 als referentie) tekent present. Wie hier hoge ogen gooit, verzekert zich van extra media-aandacht en dus verkoop. Ik wil niet kniezen over enkele domeinen die – elk om hun eigen redenen – afwezig blijven. Alleen hoop ik dat ze vroeg of laat toch (opnieuw) zullen deelnemen.

Gokjes

Voor ik naar Brugge afzakte, probeerde ik me het mogelijke resultaat voor de geest te halen. Voorzichtige gokjes? Ik deel ze met u en voeg er in één klap de bespreking aan toe.

Noot vooraf:

  • er zijn geen nauwkeurige statistieken beschikbaar over de ingestuurde wijnen. Ik kan dus ook geen uitspraken doen over relatieve eigenschappen van deze proeverij, enkel over absolute.
  • er werden meer dan 170 wijnen ingestuurd, waarvan er 52 een medaille kregen (18 brons, 17 zilver en 17 goud). De organisatie geeft als reden op dat dit conform de regels is van de OIV. Persoonlijk denk ik dat dat niet helemaal het geval is, maar een kniesoor die erop let.

De jaargang: 2021

Het jaar 2021 is een uiterst moeilijke jaargang, in heel Europa, maar zeker in een klimaat als het onze. Vermoedelijk zouden nogal wat wijnbouwers dus 2020 of zelfs oudere jaargangen hebben ingestuurd. Voor stille, niet-houtgelagerde witte wijnen en rosé vergt dat een inspanning, maar voor rode wijnen, houtgelagerde of mousserende wijnen is het perfect normaal want die komen pas veel later op de markt. Voorspelling: 2021 komt nauwelijks voor in de statistieken van beste wijnen.

Van de 52 toegekende medailles zijn er maar 9 uitgereikt voor het oogstjaar 2021 en maar liefst 29 voor 2020. Op één na (Ten Gaerde Rosé) waren alle medailles 2021 voor stille witte wijnen. Conclusie: mijn voorspelling komt uit. 2021 is een uiterst moeilijk jaar geweest, maar sommige wijnbouwers zijn er toch in geslaagd hier een knap product van te maken. Aldeneyck spant hier met 3 medailles de kroon.

Mousserend aan de top

Omwille van het klimaat maar ook omwille van economische factoren blijven mousserende wijnen erg interessant. Voorspelling: mousserende wijnen kapen een belangrijk stuk (ongeveer 50%) van het medailleareaal weg.

Van de 52 uitgereikte medailles gaat iets meer dan de helft (27) naar mousserende wijnen. Deze voorspelling klopt dus als een bus. Zeker in de gouden medailles is er een overwicht van mousserende wijn (12 gouden medailles, ten opzichte van 5 voor stille wijn).

Rosé: lekker maar weinig scorend

Rosé lijkt een trend, en ook in eigen streken wordt er duchtig geëxperimenteerd. Maar ik twijfelde of ze ook hoge scores zouden halen, zeker als je weet dat het proefpanel over het algemeen bestaat uit klassieke wijnproevers, die ietwat weigerachtig staan ten opzichte van roséwijnen. Voorspelling: roséwijnen halen nauwelijks medailles (5% of minder van het totaal).

Een verrassing! Maar liefst 7 roséwijnen scoorden hier een medaille, terwijl ik er maar 3 of 4 verwachtte. Vijf van de zeven bleken mousserend, en ook dat is een verrassing. Nochtans is het best scorende domein hier Ten Gaerde met twee medailles, beide voor een stille rosé. De enige gouden medaille werd in de wacht gesleept door Ravenstein, met een mousserende rosé.

Vlaanderen en Wallonië op gelijke wijnvoet

Qua medailleverdeling tussen Vlaanderen en Wallonië had ik a priori weinig voorkeur. Aan beide zijden van de taalgrens worden mooie wijnen gemaakt. Goed om weten: de VVS getroost zich al jaren veel moeite om Waalse wijnbouwers te betrekken, dit jaar met opvallend succes. Voorspelling: Vlaanderen en Wallonië staan op quasi-gelijke voet wat betreft aantal medailles.

De feiten: ondanks de inspanning van de VVS om voldoende Waalse inzendingen te krijgen, is er een Vlaams overwicht in de medailles. 39 Vlaamse tegenover 13 Waalse medailles, met in de gouden categorie weliswaar een bijna gelijke stand (Vlaanderen 9, Wallonië 8). Aan Waalse zijde verdelen vier domeinen de gouden medailles netjes onder elkaar: Chant d’Eole, Chapitre, Vignoble des Agaises en Vin de Liège. In het Vlaamse kamp zijn dat Ravenstein, Entre-deux-Monts, Kitsberg, Thilesna, Genoelselderen en Vandeurzen. Merk in beide gevallen de mooie regionale spreiding op: de tijd dat Namen en Limburg  bijna alle medailles in de wacht sleepten, lijkt voorbij.

Loont de inspanning?

De VVS getroost zich al jaren moeite om een zo representatief mogelijke wedstrijd te verkrijgen. Lonen die zweetdruppels? Volgens mij wel. Het deelnemersveld is zeer divers en ook de medailles spreiden zich uit over een breed wijnmakerspubliek. Ieders persoonlijke voorkeur ligt misschien net iets anders, maar globaal genomen is dit een goede weergave van de wijnkwaliteit in eigen land.

 

De resultaten: https://www.bestebelgischewijn.be/nl/bbw-resultaten-2022 

Peter Doomen