Domaine de Chevalier

Op 14 maart nodigde de Commanderie de Bordeaux Vlaanderen de heer Olivier Bernard, eigenaar van Domaine de Chevalier en erudiet spreker, uit naar Salons Groenhof in Melle. Het werd een onvergetelijke avond!

Grand Cru Classé de Graves

In de classificatie van 1855 die Napoleon III liet opstellen voor de wereldtentoonstelling in Parijs zien we naast de grote kastelen uit de gemeentelijke appellaties van de Haut-Médoc maar één Château uit de Graves opduiken: Château Haut-Brion. Dat vonden vele wijnhuizen in de Graves wat magertjes. Ze namen dan ook het initiatief om een nieuwe eigen classificatie op te stellen. De wijnen werden in 1953 door een jury uitgekozen en vervolgens goedgekeurd door het ministerie van landbouw. De lijst werd na enkele revisies in 1959  definitief. Onderstaande wijnhuizen kregen de status van Grand Cru Classé, sommige voor wit, andere voor rood en een aantal voor beide.

Château / Domaine Kleur
Château Bouscaut Wit en rood
Château Carbonnieux Wit en rood
Domaine de Chevalier Wit en rood
Château Couhins Wit
Château Couhins-Lurton Wit
Château de Fieuzal Rood
Château Haut-Bailly Rood
Château Haut-Brion Wit en rood
Château La Mission-Haut-Brion Rood
Château La Tour-Haut-Brion Rood
Château La Tour-Martillac Wit en rood
Château Laville-Haut-Brion Wit
Château Malartic-Lagraviere Wit en rood
Château d’Olivier Wit en rood
Château Pape-Clement Rood
Château Smith-Haut-Lafitte Rood

Ten tijde van de classificatie werden al deze wijnen geproduceerd onder de regionale appellatie Graves, maar sinds de invoering ervan in 1987 wordt de meer prestigieuze appellatie Pessac-Leognan gebruikt.

Filosofie

Domaine de Chevalier ligt op een open plek midden in een bos waardoor de wijnstokken beschermd liggen tegen extreme temperaturen. In feite is Chevalier een soort geheime tuin, ver van de schijnwerpers. Dit is een paradox voor zo’n uitstekende wijn, één van de beste in Bordeaux.

Niemand kan het beter verwoorden dan Olivier Bernard. “Alleen een groot terroir kan een grote wijn voortbrengen… Ik begin vaak met deze woorden als ik over Domaine de Chevalier spreek. Ze geven onze fundamentele filosofie weer, niet alleen wat betreft de wijnbouw, maar ook de geest die het domein en de mannen en vrouwen die er werken doordringt. Zij verbeteren jaar na jaar hun reeds aanzienlijke vaardigheden ten behoeve van datgene wat in mijn ogen het meest essentieel is voor een goede wijn: evenwicht. Mijn beste wijn is de wijn die ik morgen zal maken.”

Voortdurende evolutie zit in de genen van de familie. Olivier maakt zijn veertigste! jaargang wijn op Domaine de Chevalier en is er meer en meer van overtuigd dat de mens ten dienste staat van het fruit. Onkruidverdelgers en chemische preparaten in de wijngaard zijn al lang verbannen. Biologisch werken is niet nieuw maar een logische terugkeer naar hoe het altijd geweest is. Tot de grote chemieconcerns vijftig jaar geleden met korte termijnoplossingen kwamen die enkel hogere rendementen zouden opleveren. Ondertussen weet iedereen wel dat kwantiteit omgekeerd evenredig is met kwaliteit. Op Domaine de Chevalier trekt opnieuw het paard de ploeg om de bodem te beluchten.

Revolutie

In de wijnwereld ziet Olivier naast de evolutie naar bio en biodynamische wijnbouw twee grote revoluties in zijn carrière van veertig jaar als wijnmaker. De introductie van Diam kurken die een oplossing bieden voor het TCA-probleem dat bij natuurkurk willekeurig opduikt en toch altijd een negatief gevoel achterlaat bij de consument, ook al kan de wijnbouwer er zelf niets aan doen. Tot Diam met een oplossing kwam, want sinds de introductie van deze kurken op Domaine de Chevalier is er niet één klacht over kurksmaak binnengekomen.

Een tweede revolutie is de ontwikkeling van wijnglazen van professioneel niveau. Ondanks de talloze Franse glaswerkproducenten is deze verdienste volledig toe te schrijven aan de familie Riedel die bekend staat om de creatie en ontwikkeling van druivenras specifiek glaswerk. RIEDEL Crystal was de eerste in de geschiedenis die erkende dat de smaak en het aroma van een drank worden beïnvloed door de vorm van het glas waaruit die wordt geconsumeerd.

A RIEDEL glass turns a sip of wine into a celebration! Meer dan driehonderd leden konden dit proefondervindelijk vaststellen eind januari op het feest van de Vlaamse Wijngilde waar een topselectie Zuid-Afrikaanse wijnen uit Riedel Performance glazen werd geproefd.

Voor u geproefd

Na een uitvoerige introductie was het tijd om te proeven. Een horizontale degustatie van jaargang 2019 werd beoordeeld door de leden van de Commanderie de Bordeaux Vlaanderen. We kregen achtereenvolgens in rood: Château Lespault-Martillac, Esprit de Chevalier en Domaine de Chevalier.

Daarna ging het verder in wit met Clos des Lunes – Lune d’Argent, Château Lespault-Martillac, Esprit de Chevalier, Domaine de Chevalier en als zoete afsluiter Château Suau, deuxième cru classé de Barsac.

Domaine de Chevalier rouge 2019

60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 6% petit verdot, 4% cabernet franc. Mooi dat deze procentuele samenstelling ook op het rugetiket terug te vinden is. Deze voor de wijnliefhebber belangrijke informatie wordt al meer dan vijftien jaar meegegeven op het rugetiket. Voor Olivier Bernard een evidentie maar helaas nog altijd geen wettelijke verplichting.

Zeer diepe kersenrode robe met medium viscositeit.

In immobiele fase zuiver en open met meer zwart dan rood fruit: cassis, bosbes, bramen. Na walsen een zachte vanilletoets en lichte kruidigheid.

Volle krachtige aanzet, sappig en mondvullend. Breed middenstuk met gelaagdheid en krokant fruit. Mooi ondersteunende aciditeit en rijpe nog prominent aanwezige tannine. Een lange finale van 8 caudalie met in de retro frisse cassisbes.

Deze “vieilles vignes” in combinatie met een groot terroir, droog en diep wortelend vertelt een verhaal van miljoenen jaren ontstaansgeschiedenis en evolutie. Perfect in de lijn van de filosofie van het huis.

Esprit de Chevalier blanc 2019

65% sauvignon blanc, 35% sémillon

Helder licht strogeel, licht aflopende transparante tranen.

Vrij gesloten in de neus, eerder discreet en ingetogen. De wijn heeft wat last van reductie. Eerder onrijp fruit, grassige vegetale toets en wat groene paprika.

In de mond klaart gelukkig de hemel op. Onverwacht volle aanzet met veel wit steenfruit, frisse aciditeit, duidelijk merkbare invloed van de in de blend dominante sauvignon blanc.

Een puntje bitter in de finale, maar zeker niet onaangenaam. Dit zorgt voor wat nervositeit en geeft spanning aan de wijn.

Naarmate de wijn langer in het glas zit en na veelvuldig walsen zou blijken dat de aroma’s mooi ontwikkelen naar gele appel Golden Delicious en een fijne citrustoets. Een uurtje voor het serveren karafferen had de wijn zeker deugd gedaan.

Château Suau 2019

Briljante gouden kleur met stevige traag lopende tranen.

Wulpse exotische aanzet met gekonfijte citrus, rijpe abrikoos, honing en een delicate vanilletoets. Na walsen gedroogd fruit en een vleugje witte Parijse champignons.

Bedwelmend zoete aanzet vol exotisme verweven in de fluwelen textuur, doorspekt met verrassend frisse zuren. Zoet maar niet kleverig, zoals het hoort! Hier lusten we wel een tweede glas van!

Domaine de Chevalier 1999 – impériale 6 liter

Olivier Bertrand bracht speciaal voor de gelegenheid een Domaine de Chevalier 1999 mee in impériale, het flesformaat van zes liter.

Granaatrode kleur met evolutie in de rand.

Evolutietonen in de neus. Het primaire fruit heeft plaats geruimd voor evolutiegeuren: herfstbladeren en onderbos. Naast ceder en tabak ook bosgrond en champignons. Delicaat fijn en elegant in de mond met een nog opvallende kern van verfrissende  aciditeit. Volledig versmolten tannine.

De wijn deed het uitstekend bij de jonge duif uit Anjou met cannelloni van savooikool en een zalfje van doperwten. Felicitaties aan chef Nicolas Dubois, de volledige keukenbrigade en het zaalpersoneel dat de wijnen professioneel aan tafel bediende. Het was een schitterende avond in Salons Groenhof in Melle waaraan we nog vaak zullen terugdenken. De goesting om nog eens naar Bordeaux af te reizen werd aangewakkerd door het deskundige en filosofische commentaar van Olivier Bernard. Hij mag ons ter plaatse verwachten.

Wouter De Nul