Wijnoogst 2020: ondanks de pandemie

Wijn wordt eerst en vooral in de wijngaard gemaakt. Succes wordt grotendeels bepaald door het weer en ieder jaar verloopt anders. We bekijken hoe de vooruitzichten zijn voor het voorbije jaar 2020.

Frankrijk

Frankrijk is een land met veel klimaten.

In Bordeaux liepen de druiven vroeg uit, maar van maart tot en met juni kregen de wijngaarden veel te maken met meeldauw. Juli en augustus waren erg heet, maar vanaf midden augustus viel veel regen met schimmels en rot als gevolg. De merlot kon onder goede omstandigheden geplukt worden, de oogst van de cabernetdruiven echter meestal in de regen. In globo kan men er van uitgaan dat de wijnen van de rechteroever, met dominerend merlot, beter geslaagd zullen zijn.

In de Rhône, vooral de noordelijke Rhône, spreken de producenten van het wijnjaar van de eeuw: veel zon, en af en toe regen wanneer het nodig was zorgden voor lage opbrengsten van wijnen met karakter, frisheid en een goede balans.

In Bourgogne was het weerverloop extreem: warmer nog dan het recordjaar 2003, de vegetatiecyclus duurde slechts negentig dagen na de bloei in plaats van de normale honderd, en reeds einde augustus was de oogst voorbij. Heel bijzonder: de pinot noir was rijp voor de chardonnay. Door de deels ingedroogde druiven is de concentratie ongewoon hoog. Wijnbouwers in de Bourgogne vergelijken 2020 met 2005.

Italië

In Italië is in 2020 ongeveer 2 % minder wijn geoogst, met wel grote verschillen per regio. Lente en zomer verliepen uitstekend: met vrij hoge temperaturen, maar regelmatig vielen er ook verfrissende regens. Tot einde augustus zag het er allemaal prima uit, maar dan was er in het noorden een ommekeer. Zware hagelbuien teisterden grote delen van Valpolicella, en vanaf midden september regende het abnormaal veel in Alto Adige, Trentino en Friule. Op dat moment waren de meeste witte wijnen al geoogst, de later rijpende rode druiven gaven problemen met rotting.

In de andere delen van Italië verliep het seizoen veel gunstiger. In september was in Piemont en Toscane het nog steeds warm en zonnig, vooral de sangiovese kon perfect rijpen. Er wordt daarom heel veel verwacht van de Brunello’s en andere Chianti Classico’s. Ook in Sicilië is de kwaliteit uitstekend, zij het dat de opbrengst rond 20 % lager is. Wat de grote namen niet zo erg vinden: de verkoop is sowieso teruggelopen door de pandemie. In andere regio’s: Lombardije, Emilia Romagna of Sardinië spreken ze van tot 20 % meeroogst.

Spanje

Voor Spaanse wijnbouwers was het een ongemeen moeilijk jaar. Tijdens de vegetatieperiode is er ook veel werk in de wijngaarden, maar door de Covid-pandemie konden veel wijndomeinen heel moeilijk de onontbeerlijke seizoenswerkers aantrekken. Daarbij zorgden hoge temperaturen in de lente en sterke regenval in veel regio’s voor grote uitbraken van schimmelziekten. Daaronder, voor het eerst in Spanje, de ‘echte’ meeldauw. Vooral Rioja, Penedès en Galicië leden grote oogstverliezen: in de Penedès tot drie vierde van de normale hoeveelheden. Ribera del Duero bleef grotendeels op het normale niveau dank zij de grote hoogte waarop deze wijnregio zich bevindt. Enkele regio’s hebben spontaan de rendementen beperkt  door streng te selecteren, de reden was dat de verkoop door de pandemie sowieso slecht liep, minus 80 %, waardoor er plaatsgebrek ontstond in de kelders.

Duitsland

Ook hier begon het voorjaar en dus de vegetatie vroeg. Dat zorgde voor weinig waterreserve, wat op zijn beurt, samen met hoge zomertemperaturen, voor kleine druiven zorgde. Maar dat komt de concentratie ten goede. Om de frisheid te bewaren werd er vroeg geoogst, en zelfs ‘s nachts. De geproduceerde volumes liggen 20 tot 30 % hoger dan het langjarig gemiddelde, behalve in Saale-Unstrut en Franken waar ze tot meer dan 30 % lager zijn. In zeer warme gebieden zoals Kaiserstuhl was de oogst reeds op 15 september beëindigd. In de koele, typische Rieslinggebieden, kon tot in oktober geoogst worden, wat uitzicht geeft op schitterende spätlese en zelfs beerenauslese. Over het algemeen wordt de oogst 2020 als veelbelovend beschouwd, met een grote concentratie maar ook levendige zuren: een klassiek Rieslingjaar dus.

Henri Wynants