Alicante, ook bekend om zijn droge rode wijnen

Typische wijngaarde in Alicante

De wijnregio Alicante, genesteld langs de zuidoostkust van Spanje, biedt een rijk palet aan sensorische ervaringen, vooral als het gaat om droge rode wijnen. Deze regio, die profiteert van het warme Middellandse Zee-klimaat, is de thuisbasis van een diverse collectie aan wijnen die het unieke terroir van het gebied weerspiegelen. Van de zonovergoten heuvels tot de koele kustlijnen, Alicante’s wijngaarden zijn de bron van enkele van de meest intrigerende rode wijnen op de markt, gekenmerkt door hun diepe kleuren, complexe aroma’s en rijke smaken.

Een belangrijk kenmerk van Alicante’s wijncultuur is de diepe historische wortels, die teruggaan tot de Feniciërs en Romeinen. Deze lange geschiedenis van wijnbouw heeft bijgedragen aan de verfijning en diversiteit van de wijnen die vandaag de dag worden geproduceerd. De wijnmakers in Alicante combineren traditionele methoden met moderne technieken om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te creëren, die zowel de complexiteit van het terroir als de unieke kenmerken van Vitis vinifera tot uitdrukking brengen.

Intense zonneschijn, hoog alcoholgehalte

De regio Alicante staat vooral bekend om zijn robuuste, droge rode wijnen, die een belangrijke plek innemen in het assortiment van de lokale wijnproductie. Deze wijnen worden gekarakteriseerd door hun volle lichaam, krachtige structuur en een rijke variëteit aan smaken, variërend van rijpe rode vruchten tot subtiele kruidige tonen en een hint van mineraliteit, die de kiezelachtige bodems van de regio weerspiegelen. De intense zonneschijn zorgt voor een hoge concentratie aan suikers in de druiven, wat resulteert in wijnen met een hoger alcoholgehalte en een rijke, diepe kleur.

Een opvallende bijdrage aan de identiteit van de droge rode wijnen uit Alicante is de nadruk op het behoud van de fruitige aroma’s en het evenwicht tussen zuurgraad en tannines. Dit evenwicht zorgt voor een aangename drinkervaring, waarbij de natuurlijke zoetheid van de druiven in balans is met een verfrissende zuurgraad en een stevige, maar niet overweldigende, tanninestructuur. Deze karakteristieken maken de rode wijnen uit Alicante bijzonder geschikt voor een breed scala aan culinaire combinaties, van traditionele Spaanse gerechten tot moderne internationale keukens.

Complexiteit

In de loop der jaren hebben wijnmakers in Alicante geëxperimenteerd met verschillende methoden van druiventeelt en wijnbereiding om de unieke eigenschappen van hun wijnen te versterken. Dit omvat het zorgvuldig beheersen van de opbrengsten om de kwaliteit van de druiven te verbeteren, het toepassen van duurzame landbouwpraktijken om het milieu te beschermen, en het experimenteren met verschillende rijpingsprocessen, zoals het gebruik van eikenhouten vaten, om complexiteit en diepte aan de wijnen toe te voegen.

Een bijzondere troef van Alicante is de aandacht voor inheemse druivenvariëteiten, die een cruciale rol spelen in de expressie van het unieke terroir van de regio. Deze variëteiten (zie verder), aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, leveren wijnen op met een onmiskenbaar lokaal karakter, die zich onderscheiden van de meer algemeen verbreide internationale variëteiten. Het gebruik van deze inheemse variëteiten draagt bij aan de biodiversiteit van de regio en ondersteunt de ontwikkeling van wijnen met een unieke identiteit.

Voor wijnliefhebbers die verdieping zoeken in de wereld van droge rode wijnen, biedt Alicante een boeiende ontdekkingsreis. De wijnen uit deze regio nodigen uit tot exploratie van hun diverse smaakprofielen, die getuigen van de rijke wijnbouwtraditie en het dynamische landschap van Alicante. Van de robuuste, fruitgedreven wijnen tot de meer subtiele en gelaagde exemplaren, Alicante’s droge rode wijnen belichamen de geest van innovatie en respect voor traditie die de Spaanse wijnbouw kenmerkt.

Lees verder onder de pub.

Niu 2019 – high mountain vineyards – Doorbraak wijn

De vijf belangrijkste rode druiven

In de wijnregio Alicante zijn enkele van de meest geplante blauwe (of rode) druivenrassen die bijdragen aan de karakteristieke droge rode wijnen van het gebied:

1. Monastrell: Dit is veruit het meest dominante en karakteristieke druivenras in Alicante. Monastrell staat bekend om zijn vermogen om goed te rijpen in het warme, droge klimaat van de regio, wat resulteert in krachtige, volle wijnen met rijke fruitaroma’s, kruidige nuances, en een aanzienlijke tanninestructuur. De druif is bijzonder goed aangepast aan de droge omstandigheden en produceert wijnen die het unieke terroir van Alicante uitdrukken.

2. Tempranillo: Hoewel niet zo dominant als Monastrell, is Tempranillo nog steeds een belangrijke druif in Alicante en draagt bij aan de productie van rode wijnen in de regio. Bekend om zijn veelzijdigheid, kan Tempranillo wijnen voortbrengen die variëren van fruitig en fris tot diep en complex, vaak gerijpt in eiken vaten voor extra complexiteit.

3. Garnacha (Grenache): Garnacha vindt ook zijn plaats in de wijngaarden van Alicante, vaak gebruikt in blends om de wijn een extra dimensie van fruitigheid en zachtheid te geven. De druif draagt bij aan rode wijnen met aroma’s van rode bessen en een soepele textuur, waardoor de wijnen toegankelijk en aangenaam drinkbaar zijn.

4. Cabernet Sauvignon: Hoewel een internationale variëteit, heeft Cabernet Sauvignon zich aangepast aan het klimaat van Alicante en wordt het gebruikt om gestructureerde, tanninerijke wijnen te produceren die goed kunnen ouderen. Deze druif wordt vaak gebruikt in blends met lokale variëteiten om complexiteit en diepte toe te voegen.

5. Syrah: Deze druif is relatief nieuw in Alicante maar heeft zich snel gevestigd als een waardevolle aanwinst voor de productie van kwaliteitswijnen. Syrah draagt bij aan de productie van diepgekleurde, kruidige wijnen met aroma’s van donker fruit, die zowel als monocépagewijnen als in blends te vinden zijn.

Deze druivenrassen vormen de ruggengraat van de droge rode wijnen uit Alicante, elk met hun eigen bijdrage aan het smaakprofiel en de complexiteit van de wijnen. De focus op zowel inheemse als internationale variëteiten stelt wijnmakers in staat om een breed scala aan wijnen te produceren, van toegankelijke, fruitgedreven wijnen tot complexe, leeftijdwaardige creaties die de diversiteit en rijkdom van Alicante’s terroir weerspiegelen.

Peter Doomen