Barolo uit het boekje, maar dan wel Toscaans

 

Op een recente proeverij kreeg een gezelschap van 8 ervaren blindproevers vier wijnen voorgeschoteld waarvan de conclusie al snel luidde: dit is ‘barolo uit het boekje’. Groot was de verbazing toen het bleek te gaan om een Toscaanse wijn van honderd procent sangiovese. Al heb ik in het verleden die fout nog wel eens gemaakt door Percarlo voor nebbiolo te houden…

Percarlo: Het Kroonjuweel van de Toscaanse Wijn

In het hart van de beroemde Toscaanse heuvels, waar het landschap is bezaaid met rijen wijnstokken die zich uitstrekken zover het oog reikt, vinden we een van de ware iconen van Italiaanse wijn: Percarlo. Deze pure sangiovese is het resultaat van passie, erfgoed en buitengewone vakmanschap, wat de wijn een welverdiende plaats geeft in het pantheon van de Toscaanse wijnproductie.

De wijngaard die de druiven voor Percarlo produceert, ligt op het landgoed van San Giusto a Rentennano, een historisch domein dat zijn wijnbouwgeschiedenis kent die teruggaat tot de Etruskische tijd. Sinds 1914 is de familie Martini di Cigala de trotse hoeder van dit erfgoed en zij hebben de wijnbouwtradities in ere gehouden terwijl ze innoveren om hun wijnen te blijven verbeteren.

Percarlo werd voor het eerst uitgebracht in 1983 en onderscheidde zich snel door zijn intensiteit en karakter. Omdat het een honderd procent sangiovese is, wordt hij dus niet geclassificeerd als Chianti, omdat het de traditionele blend die door de Chianti Classico DOCG-voorschriften wordt voorgeschreven, doorbreekt. De wijnmakers kozen ervoor om in plaats daarvan hun eigen weg te gaan, en dit heeft een wijn voortgebracht die de diepte, complexiteit en het rijke fruit van de sangiovese-druif echt benadrukt.

Het maken van Percarlo

De druiven voor Percarlo worden met de hand geplukt en ondergaan een zorgvuldige selectie voordat ze een lange fermentatie ondergaan in roestvrijstalen tanks. Na fermentatie wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten om de complexiteit en de nuances van het fruit te verbeteren.

De Percarlo presenteert zich met een diep robijnrode kleur in het glas. Bij het eerste contact met de neus worden geuren van rijp rood en donker fruit, zoals kersen en pruimen, vermengd met kruidige tonen van zoethout en tabak. Het palet is zowel krachtig als elegant, met een rijkdom aan smaken die zich ontvouwen in lagen van fruit, specerijen en fijne tannines, wat resulteert in een gebalanceerde wijn met een lange afdronk.

Een van de kenmerken die Percarlo echt uitzonderlijk maken, is het vermogen om te verouderen. Hoewel de wijn al heel aantrekkelijk is in zijn jeugd, ontwikkelt hij met de tijd een nog grotere complexiteit en diepte. Het is niet ongewoon om een fles van 20 jaar oud te openen en te ontdekken dat de wijn nog steeds vol leven en intensiteit is, zijn kenmerkende fruit nog steeds in perfecte harmonie met de ontwikkelde secundaire en tertiaire aroma’s.

Percarlo is meer dan een wijn; het is een icoon, een uitdrukking van de toewijding en passie van een familie en een eerbetoon aan de ongelofelijke diversiteit en potentieel van de sangiovese-druif. Deze Toscaanse juweel nodigt wijnliefhebbers uit om de rijke geschiedenis en cultuur van de regio te ervaren in elk glas. De magie van Percarlo ligt in het vermogen om zowel de ziel van het landgoed San Giusto a Rentennano als de unieke kenmerken van een van de meest geliefde druiven van Italië te weerspiegelen. Het is een waar testament van de grootsheid van Toscaanse wijn.

Tien feiten over Percarlo

1. Productie begon in 1983: Percarlo is relatief jong in de lange geschiedenis van Italiaanse wijnen, aangezien de eerste productie begon in 1983.

2. 100% Sangiovese-druiven: In tegenstelling tot veel Toscaanse wijnen, die blends zijn, wordt Percarlo uitsluitend gemaakt van sangiovese-druiven.

3. Niet geklassificeerd als Chianti: Ondanks dat het in het hart van de Chianti-streek wordt geproduceerd, wordt Percarlo niet als een Chianti-wijn geclassificeerd omdat het niet de voorgeschreven blend volgt die door de Chianti Classico DOCG wordt opgelegd.

4. Handgeplukte druiven: De druiven voor Percarlo worden zorgvuldig met de hand geplukt om ervoor te zorgen dat alleen de beste druiven worden gebruikt.

5. Lange fermentatieperiode: De wijn ondergaat een lange fermentatieperiode in roestvrijstalen tanks, wat bijdraagt aan de complexiteit en het karakter van de wijn.

6. Gerijpt in eikenhouten vaten: Na de fermentatie wordt Percarlo gerijpt in eikenhouten vaten om de nuances en complexiteit van het fruit te verbeteren.

7. Uitstekend verouderingspotentieel: Percarlo heeft een indrukwekkend verouderingspotentieel en kan gemakkelijk 20 jaar of langer worden bewaard.

8. Beperkte productie: De productie van Percarlo is vrij beperkt, waardoor het een zeldzame en gewilde wijn is bij wijnliefhebbers.

9. Productie door de familie Martini di Cigala: Het landgoed San Giusto a Rentennano, waar Percarlo wordt geproduceerd, is al sinds 1914 in handen van de familie Martini di Cigala.

10. Robuuste en rijke smaakprofielen: Percarlo staat bekend om zijn diepe robijnrode kleur en complexe aroma’s van rijp rood en donker fruit, vermengd met tonen van specerijen en tabak. Het palet is krachtig en elegant, met een lange afdronk.

Peter Doomen