Beroemde Bubbels van eigen Bodem

Januari is traditioneel de maand waarin nog menig flesje mousserende wijn gekraakt wordt om met familie, vrienden, kennissen, collega’s te klinken op een goede gezondheid. Tradities zijn er om in ere te houden, maar weet dat er ook kwaliteitsvolle alternatieven zijn voor champagne.

Vignobles des Agaises

Ten zuiden van Bergen, niet ver van de Franse grens ligt een beroemde wijngaard die veel gelijkenissen vertoont met de ondergrond in Champagne: de vignoble des Agaises. De oude naam van de wijngaard is niet toevallig “les terres blanches”. De bodem ziet er inderdaad wit van het krijt, verwijzend naar de vroegere krijtgroeven in het Bassin Montois, een uitloper van het Bassin Parisien op honderd kilometer van het begin van Champagne.

Clos des Agaises werd opgericht door een wijnhandelaar uit Binche. Raymond Leroy studeerde oenologie in Montpellier en droomde van een eigen wijngaard die hij vond in Haulchin in Henegouwen. De krijtbodem is er ideaal voor de aanplant van chardonnay en de productie van mousserende wijnen. Bovendien geniet de wijngaard van een zeer goede ligging: zuidelijk georiënteerd en goed geventileerd. Na elke regenbui wordt de wijngaard droog geblazen door de strakke wind die schimmelvorming weinig kans geeft. Geen wonder dat er in de buurt gigantische windmolens staan!

Raymond haalde kennis en expertise naar zijn nieuwe domein met Thierry Gobillard, een beroemde champagnemaker uit Hautvillers, waar de beroemde Dom Pérignon keldermeester was en ook begraven ligt.

De eerste resultaten waren meer dan behoorlijk en de drang om te groeien werd groter. Met een aantal enthousiaste vennoten werd de uitbreiding van het domein concreter. Tussen 2002 en 2005 werden vijf hectaren wijngaarden aangeplant. Naast 58.000 chardonnaystokken werden ook 1500 stokken pinot noir en 500 stokken pinot meunier aangeplant. De drie belangrijkste druiven uit Champagne zijn dus vertegenwoordigd, en ook de productie van roséwijn werd mogelijk.

Ondertussen ging de expansie verder en staan meer dan 200.000 wijnstokken op twintig hectaren wijngaarden. De jaarproductie werd opgedreven naar meer dan 150.000 flessen.

Ruffus

De vraag naar de cuvée Ruffus is al jaren veel hoger dan het aanbod. De productie is eigenlijk al verkocht vóór ze op de markt komt. Wie de website van Ruffus bezoekt, krijgt onmiddellijk de melding dat alles is uitverkocht. U kan zich op een wachtlijst inschrijven en wordt dan gecontacteerd wanneer er flessen vrijkomen. “Vier tot vijf jaar” geduld staat er fijntjes bij vermeld…

Wijnhandel Château Brillant heeft als trouwe afnemer door de jaren een mooie allocatie opgebouwd. Ik ben dan ook bijzonder blij met mijn nieuwe levering mousserende wijn van eigen bodem: de Ruffus chardonnay Brut, een droge en fijne belletjeswijn met een ragfijne en uiterst verfrissende smaak. De wijn krijgt een tweede gisting op fles volgens de traditionele methode en dit gedurende minimum zestien maanden.

In 2021 kregen deze kwaliteitsbubbels opnieuw een gouden medaille op de verkiezing van de beste Belgische wijn, georganiseerd door de VVS, de vereniging van Vlaamse sommeliers. Maar ook op internationale competities regent het medailles. In 2016 zelfs een gouden medaille op de Chardonnay du Monde-wedstrijd, een internationale confrontatie van de beste chardonnays ter wereld. Een terechte erkenning voor deze uitstekende bubbel van eigen bodem. Beperkt beschikbaar bij www.chateaubrillant.be

Wouter De Nul