Beste Belgische Wijn 2023: een complot?
De wedstrijd Beste Belgische Wijn kent in mij in een deelnemer sinds tien jaar, en ik heb nog nooit anders gekend dan samenzweringen en complotten. Sommige jaren word ik ‘s avonds opgebeld door gefrustreerde wijnbouwers die me bijna beschuldigen van persoonlijke aanvallen op hun wijn waardoor ze een slechte score krijgen, andere jaren zijn het ontgoochelden die me vertellen dat ze niet meer zullen deelnemen.
Het is allemaal begrijpelijk want elke producent is trots op zijn product en verliest nu eenmaal niet graag. Desondanks breek ik graag een lans voor de wedstrijd ‘Beste Belgische Wijn” – simpelweg omdat hij goed georganiseerd is en onder kundig toezicht staat.
Volgend jaar: jubileum!
Voor deze negentiende editie (volgend jaar dus een jubileum) tekenden meer dan 230 wijnen present. Eén derde kon beroep doen op een medaille, waarvan in elk van de kleurtjes goud, zilver en brons op zich ook weer een derde. Het kruim van het kruim werd aldus verkozen.
Na een potige, maar voldoening gevende wedstrijd 2023 werd het pleit beslecht. Niet minder dan zeven jury’s hadden zich ettelijke uren gebogen over de ingezonden wijnen. Er werd gesmakt en gesnoven zoals dat hoort, maar uiteindelijk won het algemene oordeel.
Zeventig medailles werden uitgereikt: 24 gouden, 26 zilveren en 20 bronzen.
Medailles naar soort wijn
Dat België een land is voor mousserende wijnen, mag niet verbazen. Bijna de helft van alle medailles (33 op 70) gingen naar parelwijnen, en op het gouden schavotje vinden we 13 (van 24) mousserende wijnen. Opvallend: ook roséparels worden (terecht) gesmaakt met liefst 5 gouden plakken.
De rode wijnen behaalden slechts 3 medailles, waarvan 1 gouden (Haksberg Rood Rocopo Pinot Noir ) en 2 zilveren. In rosé waren er drie gouden medailles, en bij de witte 7 gouden, 9 zilveren en 12 bronzen.
Medailles naar jaartallen
Laten we de non-vintagewijnen eruit (11, allemaal mousserend) dan valt op dat 2020 (14 medailles waarvan 5 gouden) en 2022 (26 medailles waarvan 7 gouden) het beide beduidend beter doen dan het rampjaar 2021 (8 medailles waarvan 4 gouden). De overige medailles waren verspreid over de oogstjaren 2017 tot 2019 (in totaal 11 medailles).
Medailles naar herkomst: een communautair angeltje
Bezuiden de taalgrens leeft bij sommigen het idee dat Vlaamse wijnen bevoordeeld worden ten opzichte van de Waalse. In termen van productie zijn beide landsdelen nochtans elkaars evenknie (wat betreft de inzendingen kan ik daarover niet oordelen, om de simpele reden dat die gegevens niet bekend gemaakt worden).
Kijken we naar de medailles, dan is er een Vlaams overwicht: 51 van de 70 uitgereikte medailles ging naar een wijn van Vlaamse bodem, 19 naar eentje van Waalse terroir. Bij de gouden medailles is deze scheeftrekking minder groot met 14 Vlaamse en 10 Waalse bekroningen.
Ik geloof werkelijk niet dat dit het resultaat is van gesjoemel. Ten eerste, hoe zou het kunnen? De wedstrijd is volledig blind en staat onder toezicht van de FOD Economie.
Ten tweede, er is een andere plausibele verklaring. Ik vermoed sterk dat er minder flessen ingezonden werden vanuit Wallonië dan vanuit Vlaanderen. Een groot deel van het Waalse areaal is in handen van twee domeinen (Ruffus en Chant d’Eole) die echter maar een beperkt aantal cuvées produceren en dus kunnen insturen. In Vlaanderen is de spreiding groter en worden er dus meer verschillende cuvées gemaakt. Bovendien zal het voor een Vlaamse wijnbouwer gemakkelijker zijn de weg te vinden naar een wedstrijd van Vlaamse sommeliers, dan voor zijn Waalse tegenhanger. Tenslotte neemt één van de beste Waalse domeinen (Bon Baron) al enkele jaren niet deel, wat ik jammer vind want zij maakten bijna altijd aanspraak op één of meer medailles.
Medailles per domein: de ‘winnaars’
Op basis van de medailles per domein kun je Entre-Deux-Monts uitroepen tot de grootste winnaar van deze editie met maar liefst 2 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille. De beide andere podiumbekleders zijn Gloire de Duras en Vandersteene, met elk slechts 1 zilveren plak minder.
Haalden minstens één gouden medaille:
Chant d’Eole
Vin de Liège
Le Vignoble Des Agaises
Wijndomein Haksberg
Wijndomein Hoogenhove
Schorpion MT
Cruysem
Domaine W
Domaine du Ry d’Argent
Domaine Viticole du Chapitre
Ter Weyden Bosch
Vignoble des Trois Rois
Wijnkasteel Vandeurzen
Haalden minstens één zilveren medaille maar geen gouden:
Wijndomein Pres De Gand
Wijndomein Aldeneyck
Wijnkasteel Genoels-Elderen
Wijndomein Kitsberg
Wijndomein Vigna
Domaine Degavre
Domaine Tour de Tilice
Hoenshof
Jerom Winery
Le Vignoble de Sirault
Roonen Bergh
Verlooy Winery
Wijndomein Den Eeckhout
Wijndomein Waes
Wijngaard ‘t Verhaal LZ
Haalden noch goud, noch zilver maar wel brons:
Cense de l’Alouette
Château de Bioul
Coteaux des Avelines
Domein De Roscam
Petrushoeve
Wijndomein Beau Marais
Wijndomein Nobel
Wijndomein Ravenstein
Wijndomein Thilesna
Wijndomein Vlijtingen
Wijngaard ten Gaerde
De volledige resultaten zijn te vinden op https://www.bestebelgischewijn.be/nl/bbw-resultaten-2023