Boekbespreking: de Eichelmann-gids voor Champagne

 

Gerhard Eichelmann is een begrip in Duitsland. De man is dan ook bijna letterlijk overal: je kunt geen proeverij bezoeken, of je ontmoet de immer minzame Gerhard, die ook nog eens goed van de Franse tongriem gesneden is.

Zijn gids komt om de paar jaar uit in het Duits en af en toe ook in het Engels. Deze bespreking gaat over de laatste versie van de Duitstalige gids.

Goede gidsen in Champagne zijn een buitenbeentje. Het landschap is erg divers en dynamisch, en je moet al een quasi-permanent verblijf in Chammpagne hebben om ergens mee te zijn.

Zelf heb ik een aantal jaren geleden een gids uitgebracht voor het Nederlandstalig taalgebied, weliswaar met meer nadruk op de domeinen waar je wijn kunt kopen. Dit in contrast met de over het algemeen Engelstalige gidsen zoals Tyson Stelzer’s gids, pas nog in een nieuw en digitaal kleedje gestoken.

Het aanbod aan ‘gidsen’ is dus divers en dat hoort ook zo. Naargelang van wat je zoekt, hoor je een andere gids te raadplegen.

Eichelman is op die regel een uitzondering, in die zin dat hij zowel de kleine wijnbouwers als de grote huizen van commentaar voorziet en dit zonder onderscheid: de vijfsterrenquotering doet het overal.

Blader ik door de 456 producenten, goed voor meer dan 2800 producten, dan herken ik er vele en de quoteringen die Gerhard aan ze toeschrijft, zijn over het algemeen eerlijk maar hard. Voor wie de Duitse taal machtig is, komt daarbij een accurate beschrijving van domein en wijn. Ook wie het Duits minder goed onder de knie heeft, kan de boodschap snel vatten want uiteindelijk is wat ons bindt, de champagnetaal, niet?

Pro

  • zeer uitgebreid overzicht met zowel huizen als wijnbouwers
  • nauwkeurige omschrijvingen, voldoende ruimte zelfs voor de kleine producenten
  • eerstehands proefnotities – Gerhard proeft overal, dat kan ik bevestigen
  • sterke inleidingen met degelijke teksten over de wijnstreken
  • handig om op te zoeken: eenvoudigweg alfabetisch…
  • dikke turf, mooi uitgebracht met linten om je favorietjes aan te duiden en dergelijke meer

Con

  • niet alle domeinen voorzien van een quotering
  • meest recente werk enkel in het Duits beschikbaar
  • aan net geen 70 euro niet goedkoop (al vind ik dit wel een correcte prijs)

Peter Doomen