Bordeaux, nieuwe stijl
Bernard Farges: ontdek de nieuwe Bordeaux
In Frankrijk koopt de consument momenteel een fles Bordeaux voor minder dan twee euro. De wet van vraag en aanbod. Een grote Belgische wijninvoerder: ”Bordeaux en Bordeaux Superieur wordt vandaag nog gedronken door 60 plussers, je moet die 10 à 12 jaar laten liggen voor ze op dronk zijn, en wie wil dat nog?”
Wij hadden een gesprek met Bernard Farges, de voorzitter van het CIVB, het Interprofessioneel Comité voor Bordeauxwijnen. Voor hem is het nu tijd om de nieuwe Bordeauxwijnen te ontdekken.
Aanpassen kost tijd
“Uiteraard voelden wij de terugval van onze verkoop in België, en we hebben gereageerd. Er is op korte tijd veel aan het veranderen in Bordeaux.
We hebben ten onrechte de reputatie van ‘te duur’ gekregen. Maar die hoge prijzen, dat zijn enkel ongeveer 100 elitedomeinen. De rest is eigenlijk steeds betaalbaar gebleven, vandaag durf ik zelf spreken van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het punt is dat wereldwijd de vraag naar witte wijn steeg, en deze naar rode wijn daalde. En Bordeaux produceert momenteel hoofdzakelijk rode wijn, 89 % van de aanplant is rood. Natuurlijk moeten wij ons aan de veranderde vraag van de markt aanpassen, maar dat gaat niet in één jaar”.
Milieu en klimaat
“In het verleden hebben wij fouten gemaakt inzake het milieu. Maar wij erkennen het probleem, en ook de regering legt stelselmatig het gebruik van pesticiden aan banden. Het aantal biowijnproducenten groeit bij ons exponentieel, inmiddels zijn wij het departement met de grootste oppervlakte aan biowijngaarden, in sommige appellaties is 80% vandaag bio. Daarbij doen wij aanzienlijke inspanningen om een landschap te creëren dat gunstig is voor een natuurlijk evenwicht, zoals het planten van hagen en houtwallen, van honderdduizenden bomen, wat gunstig is voor de groei van populaties vogels en vleermuizen, insecteneters van nature uit ”.
“We hebben, zoals iedereen, af te rekenen met de klimaatverandering. De extreem hoge temperaturen in de late zomer zorgen voor een te hoge suikeropbouw in de druiven, wat dan weer teveel alcohol veroorzaakt. Dat geeft zware, vermoeiende wijnen, en dat willen we niet. We grijpen daar technisch in: door de wijnstokken te enten op nieuwe onderstamsoorten kunnen we 10 à 15 dagen winnen op het oogsttijdstip. We ontbladeren minder in de zomer, waardoor de druiven meer in de schaduw hangen en minder snel rijpen. Ook door de plantdichtheid te vergroten, het aantal wijnstokken per hectare, werken we in op het suikergehalte”.
Nieuwe (oude) druiven
“En tenslotte planten we nieuwe druiven, soms oude, bijna vergeten rassen. Bijvoorbeeld de petit verdot en de carmenère: die hebben eigenlijk steeds bij de toegelaten druivenrassen behoord in Bordeaux, maar werden decennia geleden zelden nog ingezet omdat ze slechts een enkel jaar tot volledige rijpheid kwamen. Vandaag is dat anders, nu rijpen die bijna ieder jaar perfect, en worden ze terug veel aangeplant. Er zijn nu ook nieuwe druiven toegelaten, die voorlopig weliswaar nog maar op kleine schaal aangeplant worden. En ook in de kelders is er beweging: kortere schilweking, minder hout, grotere barriques en zelfs foeders. Sommigen gaan wijnen maken zonder toegevoegde sulfieten, anderen gaan de veganistische toer op”.
De Bordeauxwijnrevolutie
“De smaak van de consument evolueert en wij passen ons aan. Meer en meer, vooral jonger, wijnbouwers in de Bordeauxregio zijn totaal andere wijnen gaan maken. Eigentijds, met meer fruit, sneller drinkbaar. Soms van de traditionele assemblages, soms ook monocépage. Ze werken met grote foeders, of vinifiëren in amforen. In wit maken ze schitterende droge, moderne sauvignonwijnen, vergelijkbaar met de Cool Climate-Sauvignons uit Nieuw-Zeeland. De productie van onze frisse crèmants is in vijf jaar meer dan verdubbeld. En ze brengen flessen met een hedendaagse presentatie, kleuriger en attractiever, met meer nuttige informatie op de fles. Hier geen oubollige afbeeldingen van het wijnkasteel of namen die aan een domein refereren, maar leuke, karaktervolle en unieke labels. Sommigen verlaten zelfs de standaard Bordeauxfles.
Kortom: wie deze wijnen proeft zal moeten erkennen dat er in Bordeaux een echte wijnrevolutie plaatsvindt”.