Champagne: de Montagne de Reims

Windmolen op de heuvelrug van Verzenay (noord-oostelijk deel Montagne de Reims)

 

De wijngebieden van de Montagne de Reims lijken wat op een tang die de stad Reims omklemmen. Ook op het grondgebied van Reims zelf worden er champagnedruiven gekweekt, al is het mondjesmaat.

Bijna honderd cru’s (dorpen waar champagnedruiven groeien) telt dit gebied, met meer dan 8000 hectare wijngrond. Ze allemaal opsommen leidt nergens toe: ik beperk me dan ook tot de belangrijkste cru’s.

Hoewel pinot noir (41%) de gedoodverfde druif is van de Montagne, komen ook pinot meunier (34%) en chardonnay (25%) voor. Die laatste heeft zelfs enkele favoriete plekjes verworven op deze heuvelruggen.
Een echte ‘berg’ is deze Montagne de Reims niet: het plateau verheft zich hoogstens 280 meter boven de zeespiegel. Het plateau zelf is begroeid met een dik bos, terwijl de heuvelflanken voor de wijnbouw dienen. Dieper in het dal vind je andere landbouwgewassen zoals bieten en koolzaad.

Massif de Saint-Thierry

Laten we onze ronde starten in het Massif de Saint-Thierry, ten noorden van de Ardre en de Vesle die Reims doormidden snijdt. Hier ligt de kalksteen die Champagne zo beroemd maakt, bedekt met dikke lagen zand en leem. Pinot meunier komt er in grotere proportie voor dan in de rest van de Montagne.

Belangrijkste producenten:

  • Francis Boulard (Cauroy-lès-Hermonville)
  • Minière F&R (Hermonville)
  • Chartogne-Taillet (Merfy)
  • Bourdaire-Gallois (Pouillon)

Tip: in Cauroy-lès-Hermonville treffen we ook de tonnelier Jérôme Viard aan, waar na afspraak een bezoek mogelijk is. Fascinerend om te zien hoe een lange voorbereiding leidt tot een vat dat in een kwartiertje in elkaar gestoken wordt.

Westelijke deel

Vervolgens keren we naar het westelijke deel. Hier zwaait de pinot noir de plak en het is niet zomaar een pinot noir: hij wordt wel eens ‘pinot fin d’Eceuil’ genoemd en is gegeerd omwille van zijn fijne fruitigheid. Springen de aalbessen en de bosaardbeitjes uit je glas, dan heb je mogelijk te maken met een champagne van de pinot uit dit deel van de Montagne de Reims.

Belangrijkste producenten:

  • Lacourte-Godbillon, Nicolas Maillart, Frédéric Savart (Eceuil)
  • Jérôme Prévost (Gueux)
  • Emmanuel Brochet (Villers Aux Nœuds)
  • Roger Coulon (Vrigny)

Oostelijke deel

Tenslotte is er het oostelijke deel, dat de meeste grand crus en andere klinkende namen telt. Je kunt het onderverdelen in drie: het noordelijke deel met de grand crus Mailly, Verzy en Verzenay en de premier crus Ludes, Chigny-les-Roses en Rilly-la-Montagne, het oosten met Trépail en Villers-Marmery en de zuidelijke strook met de grand crus Bouzy en Ambonnay. Al de beste wijngaarden liggen op een dikke laag kalksteen, met een toplaag die varieert van zand en leem tot kalk.

Vooral de expositie van de druiven naar de zon speelt hier een grote rol: de noordelijk gerichte wijngaarden van Verzy en Verzenay leveren een soort stalige pinot noir op die gebaat is bij flesrijping.

De oostelijk gerichte wijngaarden van Trépail en omgeving zijn ideaal voor chardonnay, al is die van een heel ander, rondborstiger en guller karakter dan de chardonnays uit de Côte des Blancs.

De zuidelijk gerichte crus van Bouzy en Ambonnay geven pinot noir met veel kracht en rijpheid maar zonder dat ze hun kenmerkende aciditeit verliezen.

Belangrijkste producenten:

  • Eric Rodez, Marguet Père et Fils, Paul Déthune (Ambonnay)
  • Camille Savès, Paul Bara, Pierre Paillard (Bouzy)
  • J. Lassalle (Chigny-les-Roses)
  • Forget-Chemin, Huré Frères, Bérèche et Fils (Ludes)
  • Mailly Grand Cru (Mailly)
  • Vilmart & Cie (Rilly-la-Montagne)
  • David Léclapart (Trépail)
  • Penet-Chardonnet (Verzy)
  • Henriet-Bazin, Sadi Malot (Villers-Marmery)

Champagne Premier Cru

Peter Doomen