Château Bon Baron

 

Een aantal jaren geleden trok een rode wijn van Château Bon Baron mijn aandacht. Ik had toen nog nooit van de druif acolon gehoord. Deze druif blijkt een natuurlijke kruising tussen de Duitse dornfelder en de Oostenrijkse blaufränkisch. De acolon wijn werd in het verleden meermaals gehuldigd met een gouden medaille op de verkiezing van de Beste Belgische Wijn. Ook op een presentatie Belgische wijnen met Gido Van Imschoot in onze wijncommanderij Nova Zembla viel mij deze wijn al op in zeer positieve zin. Reden genoeg om Château Bon Baron een bezoek te brengen!

Geschiedenis

Eigenaars Jeanette Van der Steen en Piotr hadden best een druk leven met hun managementbedrijf in Nederland. Zij droomden van een B&B in Frankrijk maar strandden uiteindelijk tijdens een weekendje uit met de kinderen in België in Lustin, een deelgemeente van Profondeville. Daar ontdekten ze een prachtig landhuis waar ze gastenkamers wilden gaan uitbaten. Zover is het echter nooit gekomen… Voor het landhuis lag een hectare wildernis op een perfecte helling aan de oevers van de Maas. Ideaal gelegen om wijnstokken aan te planten om op termijn de gasten van de B&B een wijn uit eigen wijngaard te laten proeven…

Profondeville was ook in een ver verleden al verbonden met wijn. De oudste optekening van wijnbouw dateert uit 1018 en op oude kaarten is de aanduiding “Profondeville-Les Vignobles“ terug te vinden. De kleine ijstijd in de 17de eeuw speelde de wijngaarden parten en eind 18de – begin 19de eeuw liet Napoleon tijdens zijn veroveringstochten druivenstokken uittrekken om protectionistische redenen. Op het einde van de 19de eeuw verwoestte de phylloxera vastatrix, de vernietigende druifluis die het wortelstelsel aantastte, de wijngaarden in zowat heel Europa. Pas in 1960 hervatte de wijnbouw rond Profondeville onder impuls van de heer Hardy.

Terroirstudie

Na een uitgebreide bodemanalyse en studie in de wijnbouw plantten Jeanette en Piotr hun eerste wijnstokken in 2003. Zij kozen onmiddellijk voor acht verschillende druiven. Zo konden ze een ruim gamma aanbieden en experimenteren met uiteenlopende smaakstijlen die de grote diversiteit van hun bodems weerspiegelen. De onderbodem dateert uit het Devoon, ca. 380 tot 400 miljoen jaar oud. In functie van de bodemstructuur is gekozen voor passende druivenstokken.

Op de wijngaard “ST-HERIBERT” aan de rand van Profondeville bij Criée de Wépion wordt de “pinot noir precooz” gecultiveerd. Voor deze druif is de arme dichte bodem van de hoogstgelegen wijngaard van Wallonië bijzonder geschikt. St. Héribert behoort tot de kam van Marlagne , zandsteen en kwartsiet met conglomeraatbanken, schiefer, siltsteen en zandsteenlaagjes. Door de bijna permanente wind droogt de wijngaard snel op en is de kans op ziekten zo goed als nihil. Deze wijngaard geeft een goed houdbare sappige pinot noir met een licht fris zuurtje.

De wijngaard “FALMAGNE” op de zonnehelling van de Maas is dan weer geschikt voor verschillende druiven. De formatie van Lustin bevat hoofdzakelijk kalk- en zandsteen in een smalle vallei, de valleiwanden zijn sterk hellend. De Maas stroomt hier dwars door verschillende gesteentelagen.
Op de vruchtbare kalkrijke bodem rijpen de witte druiven chardonnay, auxerrois, müller-thurgau en pinot gris; en de rode druiven pinot noir, cabernet en acolon.

Het paradepaardje van Jeanette en Piotr is hun terrassenwijngaard “VALBURNOT”. Deze mediterraans aandoende terrassen zijn pal op het zuiden gericht. Met de reflectie van de warme muren rijpen hier de pinot noir, muscadet en chardonnay perfect en geven volle, ronde en krachtige wijnen die nog lang in het geheugen gegrift zullen staan. De formatie van Burnot is gevormd in het Devoon en bestaat uit zandsteen, conglomeraat, tourmalinietenkeien, schiefer en siltsteen.

Succesverhaal

De wijnen van Bon Baron vielen onmiddellijk in de smaak, niet alleen bij vrienden en familie, maar ook bij de plaatselijke horeca . In 2007 kwam er 2,5 hectaren wijngaard bij en in 2010 kocht het ambitieuze wijnkoppel een mooi stuk grond aan de Maas in de onmiddellijke omgeving van Dinant, goed voor vijftien extra hectaren! De plannen voor de B&B waren ondertussen volledig opgeborgen en alle aandacht en energie werd opgeslorpt door het werk in en naast de wijngaard.

Jeanette en Piotr zijn ervan overtuigd dat België – zeker met de klimaatopwarming die zich jaar na jaar beter laat voelen – het ideale klimaat heeft voor wijnbouw. Het komt er wel op aan de juiste druif op de juiste bodem aan te planten. Ondertussen heeft Bon Baron maar liefst veertien verschillende druivenrassen die jaarlijks meer dan 100 000 flessen opleveren.

Bodembewerking

Wie wijnen met een uitgesproken mineraal karakter wil, moet zijn wijngaard goed verzorgen. Bij Château Bon Baron wordt de bodem consequent bewerkt volgens biologische principes. Om gezonde druiven te kunnen oogsten, is de bodem de eerste zorg. Insecticiden en herbiciden zijn uit den boze. Er worden geen synthetische meststoffen gebruikt en enkel ecologisch verantwoorde bespuitingen worden uitgevoerd. Tussen de stokken wordt het onkruid mechanisch verwijderd en onder de stokken gebeurt dit manueel met de schoffel.

De bovenbodem tussen de rijen wordt met koemest genaturaliseerd en ingezaaid met een kruidenmengsel. Op die manier blijft de bodem licht en luchtig.

Oogst en vinificatie

De zorg voor de wijngaard wordt doorgetrokken tijdens de oogst. Naast bodemgesteldheid, klimaat en consequente cultivering is de perfecte fenolische rijpheid van de druiven belangrijk voor de latere kwaliteit van de wijn. Aangezien elke druivenvariëteit een individuele rijping kent, kan de oogsttijd starten in augustus en uitlopen tot in oktober.

De eerste selectie van druiven gebeurt door de plukkers in de wijngaard zelf. In kleine 30 liter kistjes worden de intacte trossen met uiterste zorgvuldigheid vervoerd. Lekvocht is te vermijden want kan leiden tot een onstuimige fermentatie wat de kwaliteit negatief beïnvloedt.

In de wijnkelder blijven de druiven inweken met de schillen. Op die manier komen essentiële aroma’s vrij die de druivenstok heeft aangemaakt en opgeslagen in de schil. Deze aroma’s zorgen voor structuur en complexiteit van de latere wijnen. Bovendien zorgt de fermentatie op schil voor zachtere zuren.

Alle wijnen vergisten met endogene gisten. Sommige wijnen rijpen in roestvrij stalen tanks, andere krijgen een houtopvoeding in overwegend Franse eikenhouten vaten.

Voor u geproefd:

Muscat Château Bon Baron

Heldere witgele kleur met medium viscositeit. Onmiddellijk open, zeer aromatisch met rijpe muskaatdruiven in de neus, na walsen Granny Smith appel en citrustoetsen.

Volle aanzet met rijpe appel in het middenstuk, onmiddellijk gevolgd door een aangename ondersteunende aciditeit. Lange finale met muskaatdruif en  citruszeste in de retro. Volledig droog gevinifieerd zonder restsuiker. Zeer moderne stijl muscat!

Deze muscat kreeg een gouden medaille op de internationale wedstrijd “Muscat du Monde”

Pinot Gris Château Bon Baron

Helder licht witgoud met medium viscositeit.

Krachtig kruidig boeket met witte perzik, citrus en florale toets.

Volle krachtige aanzet, duidelijke houtlagering maar met een mooi evenwicht tussen fruit, zuren en alcohol. De 12 maanden houtlagering geeft een mooie toegevoegde waarde. Lange elegante finale, eindigend op lichte vanilletoets

Chardonnay Château Bon Baron

Helder intens strogeel met briljante schittering en traag aflopende tranen.

Onmiddellijk open aroma van rijp wit pitfruit, exotisch fruit, mango en papaya. Na walsen vanille, boter en caramel.

Volle krachtige aanzet, geen eikvuist maar mooie ondersteunende houtlagering. Romig met een toets van acaciahoning met vibrerende zuren die de fraîcheur in de wijn accentueren.

Topchardonnay die niet alleen goud won op de verkiezing Beste Belgische Wijn 2018 maar ook zilver op de internationale wedstrijd “Chardonnay du Monde” 2018

La Grande Château Bon Baron

Intens robijnrode kleur met medium viscositeit. Klein rood fruit in de neus, kruidig met een subtiele vanilletoets en nootjesaroma. Na walsen rijper fruit, kers, bramen en pruimen en wat garrigue.

Superblend van twee minder bekende Zwitserse druiven: gamaret en garanoir, twee kruisingen van gamay en Reichensteiner. Unieke blend die illustreert dat Piotr blijft zoeken tot hij de juiste druiven vindt voor zijn terroir.

Acolon Château Bon Baron 

Helder diep robijnrood, slanke traanvorming. Zeer geconcentreerde aangename neus met impressies van rode rozen, kersen en crème de cassis.

Elegante aanzet met rood fruit, pruimen en rijpe kers. Edele tanninestructuur en fijne zuren, tabak en leder in de retro. Verfrissende aciditeit met lichte mokkatoets.

Acolon is een vrij zeldzame druif, zeker in monocépage. Het is een kruising van Blaufränkisch en Dornfelder.

Masterblend Sax Château Bon Baron

Diep robijnrood met paarse schakering.

Open zuivere neus met kers, aardbei, lavendel en rozen. Na walsen pepertoets, leder en licht gebrande koffie.

Volle aanzet met rijp zwart fruit, kruidig, knapperige tannines. In de finale walnoot en een hint van rozemarijn.

Deze nieuwe blend van acolon, cabernet dorsa, gamaret, garanoir, pinot noir frühburgunder en merlot scoorde onmiddellijk goud op de wedstrijd Beste Belgische Wijn 2018

Pinot noir Trésor

Voor pinot noir een vrij volle kleurintensiteit met fijne traanvorming.

Fijn bouquet van zacht rood fruit met subtiele toets van vanille en nootjes

Puntje zoet vooraan op de tong, gevolgd door slanke zuren. Veel rood fruit, framboos en aardbei, marsepein en licht rokerige toets in de finale. Ronde rijpe tannine, goed gestructureerd met medium aciditeit, soepel, rond en kruidig.

De ideale begeleider van fazantbereidingen in het wildseizoen dat nu volop aan de gang is.

Tip voor het eindejaar: zet eens een wijn van eigen bodem op uw feesttafel!

Verschillende wijnen van Château Bon Baron zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be

Wouter De Nul