Coteaux-Bourguignons: bourgogne, maar op zijn eigen manier

In de prachtige Bourgogne-regio van Frankrijk vind je een verborgen juweeltje van de wijnwereld: Coteaux-Bourguignons. Deze wijnregio, officieel erkend in 2011, staat bekend om zijn diverse en heerlijke wijnen die de rijke geschiedenis en tradities van de streek weerspiegelen. Laten we eens kijken naar de fascinerende achtergrond van Coteaux-Bourguignons, de druiven die er worden verbouwd, de verschillende wijntypes die worden geproduceerd en enkele perfecte wijn-gerechtcombinaties.

Erkenning: wachten tot 2011…

De geschiedenis van Coteaux-Bourguignons gaat terug tot de middeleeuwen, toen de wijnbouw in de Bourgogne-regio floreerde. De wijnen uit deze regio waren al vroeg beroemd vanwege hun kwaliteit en karakter. Coteaux-Bourguignons, gelegen tussen de beroemde wijnstreken Bourgogne en Beaujolais, heeft echter een unieke positie. Pas in 2011 werd het officieel erkend als een afzonderlijke appellation, waardoor het zijn eigen identiteit kon vestigen en wijnen kon produceren die opvallen tussen de andere wijnsoorten uit de omgeving.

Populaire druiven

Wat betreft de druiven die in Coteaux-Bourguignons worden verbouwd, zijn er weinig restricties. Dit betekent dat wijnmakers kunnen experimenteren met verschillende druivenrassen om wijnen met unieke smaken en karakteristieken te creëren. De regio is gezegend met een gunstig klimaat en een gevarieerd terroir, waardoor het mogelijk is om zowel rode als witte druiven te verbouwen. Enkele van de populaire druiven die je in Coteaux-Bourguignons kunt vinden, zijn Gamay, Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, en enkele lokale variëteiten.

Wit, rood en verrassende rosé!

Wat de wijntypes betreft, biedt Coteaux-Bourguignons een breed scala aan keuzes. Voor rode wijnen worden druiven zoals Gamay en Pinot Noir gebruikt, die intense aroma’s van rood fruit en kruiden bieden. Deze wijnen hebben vaak een medium body en een levendige zuurgraad, waardoor ze perfect zijn voor lichte gerechten en zomerse maaltijden. De witte wijnen, gemaakt van Chardonnay en andere witte druivenrassen, hebben frisse citrus- en bloemige tonen en een verfijnde zuurgraad. Ze zijn een uitstekende keuze om te combineren met visgerechten, schaaldieren en zachte kazen. Maar de meest verrassende zijn zonder twijfel de rosés van de streek, die vaak de zuiderse exemplaren naar de kroon steken, met hun uiterst fruitige en bloemige aroma’s, hun grote drinkbaarheid en vooral hun culinaire inzetbaarheid.

Wijn-gerecht

Als het gaat om het combineren van Coteaux-Bourguignons-wijnen met gerechten, zijn er verschillende aanbevelingen die je kunt volgen om de beste smaakervaring te creëren. Bij het kiezen van een rode wijn, zoals een Pinot Noir, past deze perfect bij gevogelte, geroosterde groenten en milde kazen. De fruitige tonen en zachte tannines van de wijn vullen de smaken van de gerechten aan. Voor witte wijnen, zoals Chardonnay, kun je denken aan gerechten zoals gegrilde vis, romige pasta’s en salades met een citroenvinaigrette. De frisheid en levendigheid van de wijn zullen de smaken in het gerecht versterken. De rosé’s zijn dan weer heel veelzijdig en bieden zelfs een passe-partout: te drinken van bij het aperitief, bij de maaltijd en daarna bij een stukje kaas.

Een andere interessante combinatie is om Coteaux-Bourguignons-wijnen te combineren met lokale Bourgondische gerechten. Denk aan coq au vin, een klassiek gerecht waarbij kip wordt gestoofd in rode wijn. Het gebruik van een Coteaux-Bourguignons rode wijn zal de smaken van het gerecht versterken en een harmonieuze balans creëren. Voor witte wijnen kunnen de zachte kaasjes uit de regio, zoals de beroemde Époisses, perfect samengaan met een Chardonnay of Aligoté uit Coteaux-Bourguignons. De roséwijnen kun je voor beide inzetten, zo gemakkelijk is dat.

Komt daarbij nog dat de Coteaux-Bourguignons zeer betaalbaar zijn, en de pret kan niet meer stuk. Proost op de prachtige wijnen van Coteaux-Bourguignons en de rijke tradities van de Bourgogne-regio, met een moderne insteek van fruitige en betaalbare wijnen. Laat de zomer maar in volle hevigheid losbarsten!

Rosé Coteaux-Bourguignons Baptiste Bienvenu

Peter Doomen