De rode wijnen van de flanken van de Etna: Een unieke samensmelting van terroir en traditie

Lava en as

De wijngaarden op de hellingen van de Etna, de actieve vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië, vormen een van de meest unieke wijnbouwgebieden ter wereld. Hier, te midden van een dramatisch landschap van lava en as, worden wijnen geproduceerd met een complexiteit en finesse die hen op de wereldwijde wijnkaart hebben gezet. Deze wijnen zijn niet alleen het product van de vruchtbare vulkanische bodem en het unieke microklimaat, maar ook van eeuwenoude wijnmaaktradities. Dit artikel werpt een blik op de fascinerende wereld van de rode wijnen van de Etna, met speciale aandacht voor de geschiedenis, de gebruikte druivenrassen, de vinificatie en de wijnstijl.

Geschiedenis

De wijnbouwgeschiedenis op Sicilië gaat duizenden jaren terug, maar de wijnbouw op de hellingen van de Etna heeft pas de laatste decennia internationale erkenning gekregen. Griekse kolonisten introduceerden de wijnbouw op Sicilië en de Etna-regio rond 600 voor Christus. Sindsdien hebben verschillende volkeren en culturen hun stempel gedrukt op de lokale wijntraditie, waaronder de Romeinen, Arabieren en Spanjaarden. Ondanks de moeilijke teeltomstandigheden en periodieke uitbarstingen van de Etna, hebben generaties van wijnmakers deze traditie voortgezet.

Druivenrassen

De koning onder de rode druivenrassen van de Etna is ongetwijfeld de Nerello Mascalese. Deze druif is goed aangepast aan het extreme klimaat en de vulkanische bodem, en produceert wijnen met elegante tannines en een goede zuurgraad. Nerello Cappuccio is een ander belangrijk rood druivenras, meestal gebruikt in blends met Nerello Mascalese om de wijn een zachtere structuur en meer fruitigheid te geven.

Vinificatie

Het wijnmaakproces op de Etna is een balans tussen moderne technologieën en oude technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. De vulkanische bodem levert mineraliteit en complexiteit aan de wijnen, terwijl de hoogte en temperatuurverschillen tussen dag en nacht bijdragen aan de aroma’s en smaken. Fermentatie vindt meestal plaats in roestvrijstalen tanks of cementkuipen om de puurheid van het fruit te behouden. Sommige producenten gebruiken echter ook oude houten vaten om extra complexiteit en structuur aan de wijn toe te voegen.

Wijnstijl

De rode wijnen van de Etna zijn vaak vergeleken met grote namen zoals Barolo en Bourgogne vanwege hun finesse en complexiteit. Deze wijnen hebben doorgaans een medium body met florale en fruitige aroma’s van kersen en aardbeien, gecombineerd met aardse en kruidige noten. De unieke mineraliteit van de vulkanische bodem komt tot uiting in een ziltige, bijna rokerige ondertoon. De tannines zijn over het algemeen fijn en goed geïntegreerd, wat bijdraagt aan een elegante structuur.

Elegantie en complexiteit

De rode wijnen van de Etna zijn een prachtige uitdrukking van een uniek terroir en een lange geschiedenis van wijnmaken. Ze zijn een symbool van menselijke vasthoudendheid en innovatie in het gezicht van een onvoorspelbare en soms vijandige natuur. Deze wijnen bieden een zeldzame combinatie van elegantie, complexiteit en karakter die hen tot een must-try maken voor elke serieuze wijnliefhebber. Het ervaren van een glas rode Etna-wijn is niet alleen een genot voor de zintuigen, maar ook een reis door de tijd en ruimte, recht naar het hart van een van ‘s werelds meest fascinerende wijngebieden.

Nicosia – Contrada Monte Gorna – Etna Rosso Biologico DOC 2018

Peter Doomen