De toren van Babel
Het eerste zonnetje afgelopen weekend deed mij wegdromen naar Zuid-Afrika waar momenteel volop de nieuwe druivenoogst wordt binnengehaald. Op het zuidelijk halfrond zit de zomer er alweer bijna op! Vandaag zet ik graag Babylonstoren in de kijker. Na het lezen van dit artikel krijgt u gegarandeerd zin in reizen en… wijn natuurlijk!
Kaaps-Hollandse architectuur
Babylonstoren is een schoolvoorbeeld van de Kaaps-Hollandse stijl. De koloniale boerderijbouwstijl, ontstaan in de Nederlandse Kaapkolonie in de tweede helft van de zeventiende eeuw, heeft een aantal specifieke kenmerken: witgepleisterde muren, een rieten dak, een symmetrische opzet, een centrale rijk versierde voorgevel, een bordes voor het huis. Toen voormalig tijdschriftredactrice Karen Roos het domein kocht een goede tien jaar geleden, volgde een restauratie om u tegen te zeggen. Haar passie voor de historische Kaaps-Hollandse stijl leidde tot een authentieke maar eigentijdse restauratie die de boerderij naar de toekomst projecteert.
Voor Karen was de ongerestaureerde status van Babylonstoren één van de vele charmes. Eind negentiende eeuw kende de Kaaps-Hollandse stijl een heropleving en werden bestaande gebouwen vaak “verrijkt” met een Victoriaanse veranda. Deze Cape Dutch Revival was niet naar de zin van Karen. Zij wou terug naar de authentieke stijl. De renovaties werden ongedaan gemaakt en de centrale zitkamer in het Manor House illustreert dit perfect: hier kwam achter drieëntwintig verflagen de originele okerkleurige bruine muurverf tevoorschijn. Karen besloot meteen dat de kamer opnieuw in deze tint geschilderd moest worden.
Originele elementen werden in hun oorspronkelijke pracht hersteld: brede houten vloerplanken, zware plafondbalken en de vensterbanken die diep in de dikke kleiwanden werden geplaatst om de Afrikaanse hitte te weren. Voor de grote open haard staat een enorme reftertafel waar de familie samenkomt, eet en vrienden ontvangt. De kroonluchter, gemaakt van een antieke wijnflesdroger, is rustiek op een eigentijdse manier. De Kaap Babylonstoren voelt als een modern huis dat zijn geschiedenis niet verloochend heeft.
Tuin ademt geschiedenis
Voor de Nederlanders vormde Kaap de Goede Hoop vanaf het midden van de zeventiende eeuw een belangrijke tussenstop tijdens hun reizen naar het oosten op zoek naar peper en specerijen. Voor de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie waren boerderijen als Babylonstoren een belangrijke bevoorradingspost. En ook hier voel je een enorm respect voor de roots van de boerderij die in 1692 werd opgericht. In het buitengewone tuinencomplex telen eigenaren Karen Roos en Koos Bekker meer dan driehonderd variëteiten eetbare en medicinale planten. Je kan er genieten van het mooiste ontbijt ter wereld met enkel ingrediënten uit de eigen tuinen. De vers geperste vruchtensappen hebben een smaakintensiteit die ik nooit eerder proefde. Het fruit wordt dan ook dagvers perfect rijp geplukt.
Wie het domein bezoekt kan ook een gids boeken voor een “garden tour” in het meer dan 250 hectaren groot domein. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van fauna en flora!
Karen Roos en haar team creëerden een nieuw soort buitenverblijf: een actieve boerderij die ook een luxe hotel is, waar gasten kunnen genieten van het ultieme plezier van het plukken van hun eigen fruit en groenten. Het prachtige oude landgoed met zijn vele lagen geschiedenis beschikt over cottage suites die vijf sterren comfort bieden en een innovatief restaurant dat wordt gevoed door een prachtige tuin.
Klaas Stoffberg
Sinds 2011 brengt Babylonstoren ook wijnen onder eigen label op de markt. Onder leiding van keldermeester Charl Coetzee en wijnmaker Klaas Stoffberg worden maar liefst dertien verschillende druivenrassen geteeld. Met chardonnay en pinot noir wijnstokken op zeshonderd meter boven zeeniveau claimen de wijngaarden op de Simonsberg de hoogste aanplant in Zuid-Afrika.
“Je moet je tuin cultiveren”, zegt wijnmaker Klaas Stoffberg. Dit gezegde komt uit de novelle Candide van Voltaire en is ongetwijfeld een knipoog naar de prachtige tuinen van de boerderij.
Bij de ingang van de wijnkelder en het proeflokaal illustreert een diorama van uitgeknipte papieren mensen en landbouwmotieven de geschiedenis van de boerderij. Aan het plafond hangen afgedankte werktuigen: een eerbetoon met de namen van alle landarbeiders sinds mensenheugenis. Van daaruit gaat een trap omhoog naar de stalen en glazen proefruimte, ontworpen om je het gevoel te geven dat je boven de omringende wijngaarden zweeft.
Belangrijk is dat je van hieruit de kegelvormige Babylonstoren-heuvel kunt zien, waaraan de boerderij haar naam dankt. Deze heuvel of “koppie” in het Afrikaans zou de eerste eigenaren van de boerderij hebben doen denken aan de toren van Babel en ze gaven hem daarom de naam ‘Babylon’s Toren’.
Klaas groeide op, samen met zijn twee broers, op een boerderij in Swartland. Naast schapen en runderen was er ook plaats voor wijnstokken en hier werd natuurlijk zijn liefde voor wijn geboren.
Klaas wou altijd al een baan waarin hij natuur en wetenschap kon combineren. Wijnmaker was dan ook het gedroomde beroep om deze combinatie verder uit te bouwen. Dus haalde Klaas zijn diploma in Oenologie en Wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch, waar hij zijn huidige vrouw Ansoné ontmoette, ook een gediplomeerd wijnmaker.
Daarna ging hij de wereld verkennen. Eerst was Napa Valley in Californië aan de beurt. Daarna volgde Saint-Emilion waar hij naar eigen zeggen leerde hoe je het leven kon vertragen en waarderen: “Hoe druk je het ook had met oogsten, we lunchten altijd twee uur.” Een goede filosofie lijkt me. Iedereen heeft vandaag de dag altijd haast, terwijl het zo belangrijk is even op adem te komen…
Tussen zijn reizen door werd hij bijgeschoold door enkele van de beste rode wijnmakers van Zuid-Afrika. Van een stage bij Rust en Vrede tot een functie als assistent-wijnmaker bij Ernie Els. Het was in die tijd dat de keldermeester van Babylonstoren, Charl Coetzee, contact met hem zocht. Klaas greep de kans om wijnmaker te worden met beide handen!
Voor u geproefd
Babylonstoren Sprankel MCC 2016
Mousserende wijn op basis van 95% chardonnay en 5% pinot noir volgens de traditionele methode, MCC dus of Méhode Cap Classique. De tweede gisting gebeurt op fles waar de wijn maar liefst vijfenvijfig(!) maanden verblijft op de lies of afgestorven gistcellen. De wijn komt licht strogeel in het glas met naast aroma’s van rijpe appel ook boterkoekjes en brioche. Zachte romige aanzet met een explosieve verfrissende moussevorming in de mond en crispy zuren die voor de nodige balans zorgen.
Babylonstoren chenin blanc 2021
Na de oogst worden de druiven zacht geperst waarna een koude gisting volgt in roestvrijstalen tanks gedurende drie weken. Vier maanden verblijf op de droesem voor botteling. Tien procent van de chenin blanc rijpt in grote Franse foeders van 4000 liter, cementeieren en terracotta amforen.
Citroengele kleur met medium viscositeit, aroma’s van witte perzik, peer, rijpe ananas en een onderliggende frisse limoentoets. Zijdezachte aanzet met soepel gelaagd fruit. Mooi in balans dank zij de aciditeit die frisheid en focus in de mond brengt.
Babylonstoren chardonnay 2020
Fermentatie in roestvrijstalen tanks, daarna overgebracht in Franse eiken vaten: 40% nieuw, 60% tweede vulling. Drie tot vier maanden verblijf op de droesem met bâtonnage om de drie weken. Daarna overheveling en nog zeven maanden extra verblijf op vat alvorens botteling.
Goudgeel met een diepe concentratie en traag aflopende traanvorming. Rijke neus van gele perzik en abrikoos, vanille en vers gebakken boterkoekjes. Volle krachtige aanzet met romige botertoets in het middenstuk en een eindeloze finale met zachte karameltoets en geroosterde amandel. Voor wie houdt van de volle stijl van Meursault is dit niet alleen een haalbaar maar ook zeer betaalbaar alternatief. Probeer deze wijn eens met een zeetong uit onze Noordzee, in de pan gebakken en geserveerd met geklaarde botersaus.
Babylonstoren Babel Red 2020
“Rhône meets Bordeaux” met deze assemblagewijn op basis van 48% shiraz, 13% merlot, 11% petit verdot, 10% malbec, 10% cabernet franc en 7% pinotage. De druiven worden volledig apart gefermenteerd en opgevoed op Franse eikenhouten vaten: 30% nieuwe eik + 70% tweede en derde vulling. Na de malolactaatomzetting volgt nog 12 maanden rijping op vat.
Intens robijnrood met hoge viscositeit. In de neus geplette moerbei, braambes en pruim. Na walsen cederhout en potloodslijpsel. Sappige zwart fruit in de mond met een brede structuur en zachte soepele tannine. Ideaal bij gegrilde lamskoteletjes of langzaam gegaarde licht gekruide varkensschouder.
Babylonstoren Nebukadnesar 2020
Assemblagewijn met de vijf toegelaten rode druiven uit Bordeaux: 50% cabernet sauvignon, 25% merlot, 15% cabernet franc, 7% petit verdot, 3% malbec. Alle druiven worden apart gevinifieerd en worden nadien geassembleerd. Opvoeding gedurende 23 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten, allemaal eerste vulling dus!
Diep kersenrood met gekleurde traanvorming en hoge viscositeit. Rijp zwart fruit in de neus: bramen, gekruide zwarte bessen, bosbessen, blauwe rijpe pruimen. Ook een florale toets van viooltjes, tijm, oregano en verse walnoot. Volle krachtige aanzet met zwarte kers en bramen, soepel, sappig en gestroomlijnd met fluweelzachte tannine. Beetje jong nog maar wat een potentieel! Deze wijn heeft werkelijk alles in huis om nog jaren flesrijping aan te kunnen: massa’s rijp fruit, ondersteunende aciditeit en edele tannine. Uitstekend bij een steak Rossini: seignant gebakken ossenhaas met gebakken ganzenlever.
De wijnen van Babylonstoren worden geïmporteerd door Minnegoed Wines en zijn beschikbaar bij onder andere wijnhandel Château Brillant in Pollare/Ninove