De Wijnen van Valpolicella

 

Valpolicella is een van de meest gerenommeerde en historische wijnregio’s van Italië, die een gevarieerd assortiment rode wijnen produceert, variërend van licht en fruitig tot rijk en complex. Gelegen in de regio Veneto in het noordoosten van Italië, net ten noorden van Verona, wordt Valpolicella gekenmerkt door zijn unieke terroir en de fascinerende druivenvariëteiten die worden gebruikt om zijn wijnen te vervaardigen.

De wijnzone Valpolicella beslaat een relatief klein maar divers gebied, dat zich uitstrekt van de oevers van het Gardameer in het westen tot de uitlopers van de Lessini-bergen in het oosten. Binnen deze compacte regio bestaat een fascinerend lappendeken van microklimaten en bodemtypes die de wijnen van Valpolicella hun kenmerkende karakter geven.

Drie inheemse druiven

In het hart van de wijnstijl van Valpolicella staan drie inheemse druivenvariëteiten – Corvina, Rondinella en Molinara. Corvina is verreweg de belangrijkste, doorgaans goed voor 50-80% van de blend. Het vormt de ruggengraat van de Valpolicella-wijnen, met heldere rodekersenfruit, subtiele specerijnoten en een kenmerkend bittere amandelkarakter in de afdronk. Rondinella voegt donkerdere bessensmaken en meer structuur toe, terwijl Molinara zorgt voor aromatische lift en zuurheid.

De klassieke Valpolicella-wijn is licht tot medium-bodied, met frisse rodevruchtensmaken, zachte tannines en heldere zuurheid. Deze wijnen zijn bedoeld voor vroege consumptie, binnen 2-3 jaar na de oogst. Echter, de regio Valpolicella produceert ook gestructureerdere, leeftijdwaardige rode wijnen via de technieken van Ripasso en Amarone.

Ripasso

Ripasso-wijnen worden gemaakt door de klassieke Valpolicella te refermenteren op de overgebleven druivenschillen en droesem van Amarone. Deze “ripasso” voegt diepte van smaak, concentratie en structuur toe aan de wijn. Ripasso Valpolicella’s zijn voller van body, met rijper fruit en duidelijkere tannines, maar behouden nog steeds het essentiële Valpolicella-karakter.

Amarone

De meest gevierde en onderscheidende wijnen van de regio zijn de Amarone della Valpolicella. Om Amarone te produceren, worden de druiven (doorgaans een blend van Corvina, Rondinella en Molinara) rijp geoogst en vervolgens 3-4 maanden gedroogd in speciale droogzolders. Dit proces, bekend als appassimento, concentreert de suikers en smaken in de druiven, wat resulteert in een rijke, krachtige wijn met intense aroma’s van gedroogd fruit, specerijen en tabak, ondersteund door stevige tannines en een lange afdronk. Amarone-wijnen hebben een aanzienlijk verouderingspotentieel en kunnen decennia lang evolueren, waarbij ze complexiteit en nuance ontwikkelen.

 

Lees verder onder de pub.

Vicentini Agostino Valpolicella DOC 2022

De stijl

De traditionele Valpolicella-blend bestaat voornamelijk uit de Corvina-druivenvariëteit, aangevuld met kleinere hoeveelheden Rondinella en Molinara. Corvina vormt de ruggengraat van de wijn en draagt aroma’s van zure kersen, kruiden en een hint van amandel bij. Rondinella voegt kleur en structuur toe, terwijl Molinara zuurheid en bloemige noten levert.

De beste Valpolicella Classico-wijnen komen uit de historische Valpolicella-regio net ten noorden van Verona. Dit gebied is verdeeld in drie belangrijke valleien – Valpantena, Fumane en Marano – elk met zijn eigen unieke terroir en microklimaten die het karakter van de wijnen beïnvloeden. Wijnen uit Valpantena neigen gestructureerder te zijn, die uit Fumane zijn vaak aromatischer, en Marano produceert de meest elegante, verfijnde Valpolicella’s.

Veel van de beste Valpolicella-producenten maken ook de rijkere, meer geconcentreerde Amarone- en Recioto-stijlen. Amarone wordt gemaakt van dezelfde druivenblend als Valpolicella, maar de druiven ondergaan een verlengde appassimento-droogperiode van 3-4 maanden, resulterend in een wijn die vol, complex is en decennialang kan rijpen. Recioto is een zoete versie, gemaakt op een vergelijkbare manier als Amarone.

De Valpolicella-regio heeft de afgelopen decennia een renaissance in kwaliteit doorgemaakt, met producenten die focussen op lagere opbrengsten, rijper fruit en verfijnde wijnmaaktechnieken. Vandaag de dag kunnen de beste Valpolicella’s wedijveren met de elegantie en houdbaarheid van Barolo en Barbaresco uit Piemonte.

Peter Doomen