DoctorWine

 

Niemand minder dan MW (Master of Wine) Pedro Ballesteros werd ingeschakeld om het wijnevent mee te animeren en dan weten professionele wijnmensen dat we kwalitatief in eerste klasse spelen. In aanwezigheid van een twintigtal gereputeerde wijndomeinen uit verschillende Italiaanse wijnregio’s konden topwijnen worden geproefd. Daarnaast stonden masterclasses op het programma die online werden gebracht door de Italiaanse wijnexpert Daniele Cernilli, alias Doctor Wine, himself.

Wie is DoctorWine

Daniele Cernilli is een internationaal gerespecteerde en bekroonde journalist, auteur en pedagoog. In 2015 werd hij door de New York Wine Media Guild gekozen in hun Wine Writers’ Hall of Fame. Ook het beroemde Engelse vaktijdschrift Decanter heeft hem opgenomen in de lijst van “The 50 Most Influential People in the World of Wine”.

Cernilli was in 1986 medeoprichter van het gezaghebbende Italiaanse wijn- en voedseltijdschrift Gambero Rosso, en werd later hoofdredacteur. Hij hield toezicht op de jaarlijkse Italiaanse wijngids en leidde 24 jaar lang het televisieprogramma. In 2011 verliet hij Gambero Rosso om een tweetalig Engels/Italiaans webmagazine op te starten. DoctorWine was geboren, genoemd naar zijn bijnaam.

In 2015 publiceerde DoctorWine de eerste editie van zijn wijngids, Guida Essenziale ai Vini d’Italia, die voor de tweede editie in het Engels werd vertaald en The Ultimate Guide to Italian Wine 2016 werd genoemd. In tegenstelling tot andere populaire Italiaanse wijngidsen, die een groot aantal wijnen en wijnhuizen behandelen, richt dit boek zich op wat Cernilli beschouwt als “de beste en meest interessante wijnen”.

Reis doorheen de Italiaanse laars

In één van de zalen van The Dominican Hotel stonden degustatietafels opgesteld waar Italiaanse wijnbouwers uit alle uithoeken van de Italiaanse laars hun wijnen toelichtten aan de bereidwillige proevers. Naast de fantastische Franciacorta kwaliteitsbubbels van Guido Berlucchi uit Lombardije proefde ik loepzuivere monocépage wijnen op basis van sauvignon blanc en lagrein van Cantina Merano. Toscane was goed vertegenwoordigd met klassewijnen van Castellare di Castellina: Toscana IGT rosso I sodi di San Niccolo 2018 en Chianti Classico DOCG 2021. Uit het Toscaanse kustgebied Maremma proefde ik een heerlijke Maremma Toscana DOC Le Sughere di Frassinello 2019 van wijndomein Rocca di Frassinello. Aan de proeftafel van Il Paradiso di Cacucci stond naast een sappige rosso di Montalcino DOC 2019 ook een verticale te proeven van hun Brunello di Montalcino DOCG 2016, 2017 en 2018. Ook topdomein Donnafugata uit Sicilië was aanwezig met naast hun Sicilia DOC grillo SurSur 2022 ook een mooie rosé: Sicilia DOC Rosato Rosa Dolce& Gabbana 2022. Topper in rood was hun overheerlijke Sicilia DOC Rosso Mille e una notte 2019. Als zoete afsluiter de Passito di Pantelleria DOC Ben Ryè 2020. De reis doorheen de Italiaanse laars werd verdergezet met wijnen uit Abruzzo, Marche, Piëmonte, Veneto, Puglia, Campanië, Lazio en Friuli Venezia Giulia.

Verdicchio, het goud uit Le Marche

Daarna was het tijd voor een masterclass die online werd gegeven door Daniele Cernilli en plaatselijk mee werd geanimeerd door Master of Wine Pedro Ballesteros. Thema van de masterclass was de lokale druif verdicchio die Daniele het goud van Le Marche noemt. De druif houdt niet van reizen en komt zo goed als enkel voor in Le Marche. Wijnstijl en expressie van de druif kan heel verschillend zijn en dat liet Daniele ons proefondervindelijk in het glas ontdekken.

Voor u geproefd

Umani Ronchi – Castelli di Jesi Verdicchio DOCG Classico Riserva Plenio 2020

Plenio staat voor oude stokken of “vieilles vignes” uit een wijngaard vlakbij Ancona met onmiddellijke invloed van de nabijheid van de zee. De wijn verblijft gedurende één jaar “sur lie”, in contact met de afgestorven gistcellen op een roestvrijstalen tank. Lichte kleurintensiteit met groene reflectie, fijne stijl met mineralig karakter en een crispy aciditeit. Doet denken aan Chablis. Daniele garandeert ons dat deze wijn een onwaarschijnlijk bewaarpotentieel heeft. Twintig jaar kan zonder probleem, wat door Pedro wordt bevestigd.

Montecappone – Castelli di Jesi Verdicchio DOCG Classico Riserva Utopia 2019

Iets diepere kleurintensiteit, citroengeel met een waterrandje. Totaal andere aroma’s in de neus, naast de puurheid van het citrusfruit ook meer exotische aroma’s van ananas en lychee. De vinificatie gebeurt op beton met minstens één jaar droesemcontact. Meer reductieve stijl met een licht bittertje in de finale wat helemaal niet storend overkomt maar eerder spanning aan de wijn geeft.

Tenimenti Angelini – Castelli di Jesi Verdicchio DOCG Classico Riserva San Sisto 2019

Met deze wijn krijgen we in het glas een totaal andere interpretatie van de druif te proeven. Diepe kleurintensiteit, goudgeel met veel hogere viscositeit. Traag aflopende tranen. Rijper fruit, geel steenfruit, abrikoos en gele perzik. Ronder, voller met een botertoetsje. Je merkt duidelijk de houtopvoeding van één jaar op Franse eikenhouten vaten. Gelukkig niet te dominant en met ondersteunende zuren die het geheel in evenwicht houden. Wat mij betreft minder typiciteit en niet onmiddellijk wat ik van een verdicchio verwacht. Pedro slaat de brug naar Piëmonte waar twee grootmeesters uit Barolo Elio Altare en Roberto Conterno totaal verschillende Barolo’s produceren. Het is aan ons proevers en liefhebbers om te ontdekken welke stijl het best past bij ons smaakprofiel!

Tenuta di Tavignano – Castelli di Jesi Verdicchio DOCG Classico Riserva Misco 2019

Dit kleine wijndomein werkt volledig biologisch in het uiterste zuiden van de appellatie waar de gemiddelde temperatuur een stuk lager ligt. Helder witgeel met weinig traanvorming. Loepzuiver in de neus met een opvallende aromatische precisie: limoen, wit pitfruit en florale toetsen. Tenuta di Tavignano laat de druif zichzelf presenteren met een minimale interventie.

Bucci – Castelli di Jesi Verdicchio DOCG Classico Riserva Villa Bucci 2018

Helder diep intens goudgeel met dikke tranen. Onmiddellijk open in de neus, zuiver, met verleidelijke aroma’s van zuiderse vegetatie, gele lentebloemen, citrus en een hint van eucalyptus. Enorme diepgang, vol en krachtig met een aangename kruidigheid. De wijn is mooi in balans en wordt gedragen door een fantastische zuurstructuur met een minerale en ziltige toets in de finale.

De wijn wordt beschouwd als de beste verdicchio, een icoonwijn uit Le Marche. In de top “100 most exciting wines” van Wine Enthusiast staat de wijn op de tweede plaats en is hiermee de beste Italiaanse wijn én de beste witte wijn ter wereld. Eindigen in schoonheid noemen we dit!

Zelf ook eens een Italiaanse topwijn proeven die DoctorWine Daniele Cernilli bekroonde met 90 punten?

Het kan via Doorbraak wijn: Montefalco Sagrantino DOCG – Goretti – Doorbraak wijn

 

Wouter De Nul